Dette engasjerte juristene i 2021
Vi har samlet noen av de mest leste sakene på Juristen.no i 2021 - noe du har gått glipp av?
Lønn
Lønn og karriere er naturligvis viktige temaer for jurister og advokater. Sakene i forbindelse med Juristforbundets årlige lønnsundersøkelse ble godt lest.
Sjekk tallene: Så mye tjente juristene i 2020
Lederlønninger i staten under lupen - dette tjener de i dag
Statens lønnspolitikk: Hallvard Øren mener landets statsforvaltere mister gode jurister
Rettssikkerhet bak murene
Årets rettssikkerhetspris gikk til advokat Maria Hessen Jacobsen og psykiater Randi Rosenqvist for deres arbeid for innsattes rettigheter.
Les intervjuet med Hessen Jacobsen her: - Vi kan ikke la folk sitte innelåst 22 timer per døgn. Folk blir psykotiske av det, det er bare ikke greit
Les intervjuet med Rosenqvist her: Går til politikken for å sikre psykotiske drapsmenn nødvendig helsehjelp
Fengselsleder Are Høidal roper et varsku: Har som mål å rehabilitere, men nå må han bruke sparekniven
Klimakrisen har også i år preget verden, og i oktober gikk klimatoppmøtet i Glasgow av stabelen. Juristens siste utgave i 2021 ble viet til klima- og miljørett.
Intervjuet med Voigt:
Juristene som våker over Norges klima- og miljøavtrykk
Vi har besøkt juristene i Klima- og miljødepartementet – som utgjør en andel på hele 25 prosent av departementets ansatte.
Professor Ole Kristian Fauchald håper å se mer av grundige, overordnede utredninger av konsekvenser av de viktige valgene som foretas på klima og miljø.
– Tidligere handlet det jusrelaterte om å få aktivister ut av arresten, nå jobber vi mer proaktivt
Miljøorganisasjonene ser i økende grad på jus som et virkemiddel i klima- og miljøkampen, og skulle ønske enda flere saker ble avgjort i retten.
Karriere under pandemi
Inger-Christine Lindstrøm er karriererådgiver i Juristforbundet. Hun veileder daglig studenter som skal finne sin første jobb, jurister som vil endre kurs i karrieren, ansatte som vil bytte jobb på grunn av omstillingsprosesser og andre som ønsker råd om hvordan de skal nå akkurat sitt karrieremål.
I året som har gått har hun sett at ansettelsesprosesser tar lenger tid.
Lindstrøm mener også at andemien har vist at jurister stort sett kan gjøre jobben fra hvor som helst, og hvis fleksibiliteten forsvinner, er terskelen for å søke seg bort lav.
Karriereveileder: - Forventer større turnover i etterkant av pandemien
Vi snakket også med Anne Lise Haavold og Hans Anders Theisen var 50 og 51 da de var nyutdannede jurister. I tillegg fant de kjærligheten på lesesalen:
Fra å være kaiarbeider og frisør til å bli jurister i 50-årene
Gradsforskriften oppheves
Ja eller nei til endring av gradsforskriften?
Bør det åpnes for jusutdanninger flere steder? Debatten har rast den siste tiden. Her redegjør Bachelorutvalget i Juristforbundet – Student for våre tanker om en eventuell endring av gradsforskriften.
Disse har nå søkt om tilby jusmaster: - Alle krav må være oppfylt for å få akkreditering
Endring i den såkalte gradsforskriften åpner for at flere læresteder kan utdanne jurister. Nå har Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger og Handelshøyskolen BI sendt inn sine søknader.
– Behov for flere jurister med kompetanse innen forretningsjus
– Tilbakemeldinger fra våre kontakter i ulike miljøer har vist at det er behov for flere jurister med kompetanse innen forretningsjus. Vi begynte allerede i mars å arbeide med søknaden til NOKUT om å få akkreditert BIs masterstudie i rettsvitenskap.
Hvordan skal de tre juridiske fakultetene håndtere konkurranse fra nye masterutdanninger? Og hva er det viktigste de ferske juristene står igjen med etter endt utdanning? Vi tok en prat med dekanene for utdanning og studier ved UiT, UiB og UiO.
Likestilling
Nyutdannede jurister starter ganske likt når det gjelder lønn, men gapet mellom menn og kvinner oppstår når de får barn. Selv om både menn og kvinner har like ambisjoner og likestilte idealer, drar mennene fra på inntekt og har høyere stillinger.
Undersøkelse: Kjønnsforskjeller i lønn øker når jurister får barn
Juristforbundets kvinneutvalg holdt frokostmøte med temaet: Bremser barn karrieren for kvinnelige jurister? - Kvinnelige jurister har klart mindre back-up hjemme enn mannlige jurister
Mens juristfedrene i offentlig forvaltning tar litt lenger pappaperm enn gjennomsnittet, ifølge SSB-analyse. Juristmødre tar kortest mammaperm
Stine og Andreas Warren er begge utdannet jurister og har fem barn under 12 år. – Kan ha gode karrierer uten å være med på «karrierejaget»: - Viktig å være enige om karriere og familieorganisering på forhånd
Student
Jusstudentenes drømmejobber: Forskjellige favoritter hos kvinner og menn
En av fire jusstudenter har vurdert å hoppe av studiet på grunn av korona
Pandemi, hjemmekontor og hybridhverdagen
Tanken om å starte for seg selv hadde sakte grodd seg frem over lengre tid, men da koronapandemien kom og Lene Kjemphol Loy ble permittert kastet hun seg ut i det.
Da koronaen gjorde sitt inntog i Norge snakket vi våren 2020 med noen juristarbeidsplasser om hvordan den nye hverdagen hjemme fungerte. I høst hørte vi med dem hvordan de skal organisere seg fremover og hva de tar med seg videre:
Legeforeningen: - Vi opplever at de ansatte har veldig ulike ønsker, men fleksibilitet er en fellesnevner
Utenlandsjobb, forskning og barnevern
NORCAP opplever at få norske jurister er interessert i utenlandsoppdrag. - Vi som har vært ute blir nok litt mer oppmerksom på at alt kan bli så velfungerende at man ikke ser når ting går galt, sier tingrettsdommer Heidi Heggdal, som gjør seg klar til sitt andre utenlandsopdrag i desember.
Rettsvitenskapelig forskning i Norge evaluert
Ulik finansiering gir ulik forskningskapasitet. Forskningsrådet har evaluert seks institusjoner - dette er vurderingen.
Jusprofessor Bente Ohnstad har skrevet bok om at meldeplikten til barnevernet ofte tolkes feil, og mener barnevernet må bruke unødvendige ressurser samtidig som familier føler seg invadert og mister tilliten til dem. Og kanskje hindrer dette at de barna som virkelig trenger hjelp får det. Flere jurister i kommunen kan være noe av løsningen, tror hun.
Helsetopper på vitneliste i ankesaken om hytteeiere i Sverige
Myndighetenes avveininger bak omstridte karanteneregler kan bli grundig belyst når Borgarting lagmannsrett 10 - 12 mai skal behandle søksmålet mot staten fra nordmenn som har hytte i Sverige.
Debatt
Flere fag- og debattartikler skapte engasjement. Dette er noen av de mest leste:
Domstoladministrasjonens tanker om lokale rettssentra
Tanken bak lokale rettssentra er å samle en del justisoppgaver som er spredt på ulike sektorer til ett sted på lokalt nivå, skriver DAs styreleder Bård Tønder.
«Begrepenes ubegripelighet og konsekvensen for samfunnsdigitaliseringen»
Vi håper at juristene nå kan melde seg på debatten og være med å ta ansvar for digitaliseringen av Norge, skriver Silje Emilienne Aanderud-Larsen og Frode Preber Ettesvoll.
Kan sivil ulydighet redde rusreformen?
– Etter 60 år med en ruspolitikk på totalitære premisser har våre offentlige tjenestemenn blitt så vant til krig mot narkotika at de har glemt at vi har med en unntakstilstand å gjøre, skriver Roar Mikalsen.
- Friske påstander om kampen mot ID-tyveri
Sannheten er at finansnæringen har vært en brems når det gjelder rettssikkerheten og rettsutviklingen på dette området, skriver jusprofessorene Marte Eidsand Kjørven og Geir Woxholth.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.