Riks­advokaten, barnevern, karriere og kjærlighets­historier: Dette engasjerte Juristens lesere i 2019

Fikk du med deg disse? 

Vi har samlet noen av de mest leste sakene på Juristen.no i 2019 - noe du har gått glipp av?

1. Tor-Aksel Busch gir seg som riksadvokat

Tor-Aksel Bush. Foto: Ole-Martin Gangnes
Tor-Aksel Bush. Foto: Ole-Martin Gangnes

Tor-Aksel Busch fyller 70 år i mars neste år og etter over 22 år som riksadvokat gikk han av 1. november.

Busch har tilbrakt nesten hele arbeidslivet i norsk påtalemyndighet, kun avbrutt av en kortere periode som dommer. Før han ble riksadvokat var han assisterende riksadvokat, og til Riksadvokatembetet kom han etter å ha vært statsadvokat ved Eidsivating (nå Oslo) statsadvokatembeter.

I september gjorde vi dette intervjuet med mannen som har satt sitt preg på norsk påtalemyndighet i en generasjon – og som har levert høringssvar som antakelig har satt kaffen i vrangstrupen på mer enn én justisminister.

2. Topp 10 jussarbeidsplasser

Hvor vil studentene og de yrkesaktive juristene aller helst jobbe? Som i fjor var det Politiet som stakk av med seieren i begge leire.

Lista over de mest attraktive jussarbeidsplassene var en av årets mest leste saker. 

3. A Law Story

Vi synes vi ofte treffer jurister som er gift med jurister, eller jurister som har juristforeldre, men stemmer det egentlig?

En forsker fra SSB kan fortelle oss at at blant gifte par med jusutdanning var 29 prosent av kvinnene gift med en annen jurist, mens 20 prosent av mennene gjorde det samme.

Vi tok en prat med tre par som fant kjærligheten på jusstudiet. 

3. Barneadvokater med krass kritikk av barnevernet

– Jeg var jo forberedt på at sakstypen kan være krevende. Men jeg er både overrasket og skuffet over norsk barnevern. Det er altfor mange som fratas ungene sine på sviktende grunnlag.

Etter ett år som advokat i Barneadvokatene oppsummerer Curt A. Lier erfaringene sine.

4. Den første jobben - overgangen fra lesesalen til arbeidslivet

Å levere inn sin aller siste eksamen, og deretter stå med et rykende ferskt vitnemål i hånda, er en milepæl.

I mars snakket vi med to ferske jurister om den første tida i jobb, og fikk tips til hva du bør og ikke bør gjøre som nyutdannet på kontoret.

5. Kontorlandskap engasjerer

Åpent landskap, clean desk, free seating, aktivitetsbasert kontorløsning. Hva er hva? Og hva er egentlig best for hvem?

Det siste spørsmålet vil nok ha mange svar, avhengig av hvem du spør. Det er imidlertid ingen tvil om at omorganisering av den fysiske arbeidsplassen engasjerer mange, også jurister. Sakene vi skrev om kontorløsninger ble godt lest og engasjerte:

6. Nav-juristene ber om satsning på juridisk kompetanse

– Det må tilstrekkelig med ressurser til at NAV kan rekruttere og beholde høy juridisk kompetanse. Vi forventer at NAV nå gjør satsing på juridisk kompetanse for å sikre så høy kvalitet i avgjørelsene som mulig til prioritet nummer én, sa Anne Opheim, leder for Nav-juristene. 

7. Karriere: Bygdejuristene

Ekteparet Inge Evja og Kristine Sandall like utenfor kontoret i Kviteseid. Foto: Tuva Bønke Grønning

Roligere dager, mindre jag, et liv nærmere naturen. Drømmen om bygda kan virke forlokkende, men hvordan er det å komme til eller en tilbake til en liten bygd med en juristutdannelse for å finne seg jobb?

I sommer hilste vi på tre jurister som har gjort nettopp det, og forsker Gro Grimsrud kom med oppløftende ord til deg som drømmer om det samme:

8. Ingen krav om juss i barnevernet

I oktober skrev i om at det foreslås at ansatte i barnevernet må ha gjennomført nasjonal juridisk eksamen og at det blir faste advokater i barnevernssaker.

– Det høres kanskje utrolig ut, men det stilles i dag ingen krav om verken utdanningsnivå, kunnskap om barn og unges utvikling eller juss for å treffe beslutninger i barnevernet, sa Mari Trommald, direktør i Bufdir.

9. Menneskerettighetenes direktør

Det er lett å engasjere Adele Matheson Mestad (38). Men i jobben som direktør for NIM (Norges institusjon for menneskerettigheter) må hun hele tiden øve på å velge bort noe.

Les intervjuet med Mestad fra august. 

10. Bygger et digitalt juridisk miljø i Nav

Haakon Hertzberg. Foto: Tuva Bønke Grønning

– Vi har ikke muligheten til å trå feil når det kommer til brukernes rettsikkerhet, sa Haakon Hertzberg til Juristen i juli. 

Han er assisterende direktør i NAV sin Kunnskapsavdeling og jobbet da med å få på plass det han kaller et «høykompetent digitalt in-house jussmiljø» som skal sørge for at NAV sin digitale utvikling skjer innenfor lovens rammer og blir rettssikre løsninger.

11. Setter juridiske sjøbein på Haakonsvern

Per-Christian Klem (Foto: Sjøforsvaret)

I januar intervjuet vi militærjuristen Per-Christian Klem. 

Han har vært jurist for antipiratstyrker om bord krigsskip utenfor Somalia, og gir blant annet råd under store militærøvelser her i landet. Nå er den øverste juridiske rådgiveren i Sjøforsvaret snart klar for nye oppgaver. 

12. Domstolene opptatt av åpenhet - men ingen vet hvor ofte dørene lukkes

Domstolene har heller ikke systemer som kan gi svar på om dørene lukkes oftere eller sjeldnere enn før.

Det viser en undersøkelse Juristen har i våres gjorde blant landets tingretter, lagmannsretter og Høyesterett.

13. Balanserer lover og priuetter

Åtte år gammel prøvde hun forsiktig ut skøyteisen for første gang. Ett år senere begynte hardsatsinga.

I vinter snakket vi med Camilla Gjersem, som kombinerte kunstløpkarriere og jusstudier.

14. Militærveteranen

I en lang rekke saker har advokat Else-Marie Merckoll stått skulder ved skulder med norske veteraner som kjemper for erstatning fra staten etter å ha blitt påført fysisk eller psykisk skade under internasjonale operasjoner.

– Vi ser nå en trend hvor altfor mange veteraner, som klart kvalifiserer til erstatning, får avslag. Dette skjer typisk etter at Statens Pensjonskasse (SPK) setter til side sakkyndige-erklæringer hvor det er konkludert med årsakssammenheng, sier Merckoll, som er partner i Langseth Advokatfirma DA.

15. Supergründer: - Vi oversvømmes av nye regler. Jurister blir nødvendig onde

Cutters, Dr. Dropin, Squeeze. Sjansen er stor for at du har hørt om i alle fall et av selskapene juristutdannede Karl-Axel Bauer har startet opp.

Fra sitt ståsted som gründer og bedriftseier kaller han advokater og jurister et «nødvendig onde».

På grunn av stadig nye regler er mange redd for å tråkke feil, og behovet for jurister øker, mener han.

16. Da hodene rullet

Opptil 5000 personer kunne overvære en henrettelse. En prest var til stede, og den dømte ba «Fader vår» sammen med presten idet han eller hun ble halshugget.

Denne saken ble riktignok skrevet i 2015 og lagt på nett i 2018, men fortsetter å rulle - og ble godt lest også i 2019.