Advokat Alina Drazkowski på Kirkenær. Foto: Tuva Bønke Grønning

Bygdejuristene: Flyttet hjem til røttene

Alina Drazkowski visste hele tiden at hun skulle hjem igjen til bygda Kirkenær i Grue. 

Fredag, 26. juli 2019 - 7:39

Sjansen er stor for at det er samojedhundene Kelly og Michelle som ønsker deg velkommen i døra hos Advokatfirmaet Glomdal Juridiske i den lille bygda Kirkenær med i underkant av 1300 innbyggere.

- Jeg har alltid visst at jeg skulle tilbake hit, sier advokat Alina Drazkowski, som raskt dukker opp rett bak de pelskledde.

Fem minutter fra barndomshjemmet og fem minutter unna sitt eget hus har hun startet advokatfirma i samme bygg hvor hun og ektemannen var med på å etablere bilverksted for halvannet år siden.

- Jeg er glad i hjembygda, og er hjemmekjær. Her føler vi at vi har nærhet til alt: familie, kort vei til Sverige og så er faktisk ikke Oslo mer enn to timer unna. Vi ønsket oss stor hage og dette livet, og har aldri angret, sier hun.

«Landhandleri»

Drazkowski flyttet til Bergen for å studere. Men et halvt år ut i studiet møtte hun mannen som senere skulle bli ektemannen hennes, og drømmen om å komme tilbake til Kirkenær begynte å spire og gro. Også mannen er oppvokst i bygda.

Det ble mye pendling fra Bergen og senere Oslo gjennom studiet, og da Drazkowski i 2011 var ferdig utdannet måtte hun innse at ventetiden ikke var helt over: det var ikke akkurat flust av aktuelle jobber i bygda.

- Jeg jobbet en stund i trygderetten i Oslo før ferden etter hvert gikk videre til et advokatfirma på Elverum. Det var fortsatt et stykke hjemmefra, men etter hvert fikk jeg mulighet til å ha delvis kontor på Flisa, forteller hun.

Det lille lokalkontoret ga den unge juristen mulighet til å bygge nettverk, og det hun beskriver som en «blanding av tilfeldigheter og eventyrlyst» gjorde at hun og mannen kjøpte den gamle trelastskolen som senere skulle bli advokatkontor.

Advokatens spesialkunnskap ligger i barnefordeling og barnevern, men hun forteller at hun trives med å gjøre det meste.

- Det blir litt landhandleri – du må servere etterspørselen og gjøre litt av hvert.

Alina Draskowski i Kirkenær. Foto: Tuva Bønke Grønning
Alina Draskowski i Kirkenær. Foto: Tuva Bønke Grønning

Motorsport

Sammen med ektemannen er Drazkowski aktiv i motorsportmiljøet – han som sjåfør og hun som kartleser.

På gårdsplassen utenfor huset står parets nyinnkjøpte enorme semitrailer med plass til bilen og med ti sengeplasser.

- En av motivasjonene til å starte for meg selv var å kunne få mer tid på sommeren til motorsport. Motorsport, hundene og trening. Det er nok å finne på her på bygda også, smiler hun.

Janteloven og «bygdedyret»

Selv med et stort nettverk, familie og flere barndomsvenninner som har flyttet hjem etter sine utdanningsløp var Drazkowski likevel spent på å komme tilbake som «advokaten».

- Janteloven og bygdedyret er jo der, så jeg kjente litt på det. Mitt inntrykk er imidlertid at dette er i ferd med å snu litt: det er ikke like stor skepsis, og det er større fokus på gründervirksomhet, sier hun.

Noen utfordringer er det likevel med å drive advokatvirksomhet i hjembygda, og Drakowski forteller at det kan være vanskeligere å holde et klart skille mellom jobb og privatliv.

- Det er viktig å fremstå ryddig i lokalsamfunnet når du skal drive business. Det hender jeg må si nei til saker, men slik vil det alltid være på små steder.

Den lille bygda har i underkant av 1300 innbyggere, mens det bor rundt 5000 i hele Grue kommune. Drakowski mener «bygdefolk» er vant med avstander, og målet er å trekke klienter fra nabokommunene også. Drømmen er også å kunne ansette flere etter hvert.

Alina Draskowski sammen med hundene Kelly og Michelle. Foto: Tuva Bønke Grønning
Alina Draskowski sammen med hundene Kelly og Michelle. Foto: Tuva Bønke Grønning

God hjelp i kommunen

Drakowski forstod etter noen år i Elverum at hvis drømmen om advokatjobb i hjembygda skulle realiseres måtte hun starte for seg selv.

- Det hadde vært behagelig å være ansatt, så det var en stor baug. Mitt tips til deg som skal starte opp i en liten bygd er å ta kontakt med kommunen. Fordelen med små kommuner er at de ofte vil ha folk som deg inn, og det er mer fokus på gründervirksomhet, sier hun.

I tillegg er det viktig å ha litt is i magen og ikke glemme at ting svinger. Det vil alltid være tider med mindre å gjøre, og det er mest sårbart i starten.

- Hvis du skal begynne for deg selv på bygda må du vite at du trives i eget selskap. Du bør også kunne alliere deg med kollegaer og et fagmiljø du kan henvende deg til, tipser advokaten.

Ledige stillinger:

LOGO Gulating lagmannsrett
Gulating lagmannsrett
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO NVE
NVE, Juridisk seksjon
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO UNE
UNE Utlendingsnemnda
Søknadsfrist: 
21.09.2020
LOGO Justervesenet
Justervesenet
Søknadsfrist: 
28.09.2020
LOGO Boligbyggelaget NOBL
Boligbyggelaget NOBL
Søknadsfrist: 
30.09.2020
LOGO Br sund
Søknadsfrist: 
07.10.2020