

Ti-kløver ga fyrverkeri av jusinspirasjon
Samle 10 kvinnelige jurister i ulike yrker og la dem fortelle hva de jobber med - kan det gi inspirasjon til jusstudenter og andre? Etter å ha hørt ti-kløveret som var samlet til samtale på juridisk fakultet er svaret et rungende ja!
Det juridiske fakultet inviterte de 10 juristene til debattsamtale under tittelen «Jurist: En verden av muligheter!» fredag 6. mars.
I løpet av én time ble de fremmøtte tatt gjennom juristenes yrkeshverdager som omfatter, eller har omfattet, alt fra bekjempelse av terror og hvitvasking, rådgivning av norske styrker i Irak, vanskelige juridiske avveininger knyttet til norske barn av fremmedkrigere, koronavirusets påvirkning på it-bedrifter, vanskelige menneskerettsvurderinger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, avveininger som gjøres av dommere i tingretten, spennende forretningsjus og erfaringer som gjøres av jurist i en betydelig mediebedrift.
– Dømmer handlinger, ikke mennesker
En av de ti som fortalte om sin vei i jussen, og sin arbeidshverdag var Merete Svartveit, som er dommer i Oslo tingrett.
I sin jobbhverdag møter hun mennesker i kriser, og Svartveit understreket betydningen av å holde tungen rett i munnen når jobben man har og avgjørelsene man fatter, svært ofte får stor betydning for enkeltpersoner, slik som i behandlingen av straffesaker.
– Jeg pleier å understreke at det er en handling man dømmer, ikke mennesket, sa Svartveit.
Hun fortalte også om sine møter med mennesker i andre vanskelige livsituasjoner, som etter konkurser, og tvister hvor ansatte mister jobbene sine.
– Jobben som dommer er å avgjøre den tvisten som er bragt inn. Og selv om det kan høres trist ut, så finner jeg inspirasjon i å legge ned arbeid i å finne de riktige avgjørelsene, og troen på den betydningen det har, sa Svartveit som oppfordret nyutdannede jurister til å søke på dommerfullmektigstillinger.
– Dette er jobber med givende innhold, og jeg vil oppfordre til å søke jo før jo heller, fordi dette er stillinger som i disse dager er under press, sa Svartveit, som selv begynte som dommerfullmektig på Senja.
Svartveit ble utnevnt som dommer i 2008, og har i tillegg til dommerfullmektigstillingen vært rådgiver i Kommunaldepartementet, advokat og forsvarer.
Visste ikke hva hun ville bli
En annen som fortalte om sin juristhverdag var Anne Karoline Bakken Staff, som er fungerende seksjonsleder i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
Hun har lang erfaring som politiadvokat og arbeid i etterretning, og har jobbet med mange terror-rettssaker.
– Jeg vil også understreke betydningen av å dømme handlinger, og ikke mennesker. Dette er noe vi er opptatt av også i påtalemyndigheten, sa Bakken Staff, som jobber mest med etterforskning i PST.
– Min erfaring er at juristen utgjør en viktig brikke i dette arbeidet, sa Bakken Staff, som kunne avsløre at hun begynte på jusstudiet fordi hun egentlig ikke visste hva hun ville bli.
– Tidlig ville jeg egentlig bli journalist, men så var jeg mer innrettet på å bli advokat, før jeg endte i påtalemyndigheten, hvor jeg trives svært godt, sa hun.
Bekjemper terror og hvitvasking
Kjersti Lehmann er også jurist, i stilling som seniorrådgiver i politiavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet.
Lehmann leder Norges delegasjon til Financial Action Task Force, og er engasjert i bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering.
– Mye av dette arbeidet handler om å beskytte vårt finansielle system. All kriminalitet som gir et utbytte gir et behov for utøverne for å hvitvaske pengene for å kunne bruke dem, og det kan være utbytte av narkotikasalg, menneskehandel, overgrep mot barn på nett.
– Dette er virkelig kriminalitet som vi ønsker å bekjempe, og jeg føler at det nytter, noe som gir meg inspirasjon. Det er et bredt felt som spenner over veldig mye, sa Lehmann.
Hardcore-juss
De øvrige juristene som inspirerte med sine erfaringer som jurist i ulike yrker var Kiran Aziz, som er advokat i KLP Kapitalforvaltning AS, avdeling ansvarlige investeringer, og Marthe Engedahl i UNICEF Norge, juridisk rådgiver og fagansvarlig for barns rettigheter
Engedahl har i tillegg til jusutdanning en bachelor i utviklingsstudier og har vært tilknyttet Raftostiftelsen i Bergen, NOAS og UDI.
Hun jobbet i Forsvaret 2017-2019, hvor hun var en del av den tredje norske kontingenten av norske soldater i Irak, der hun blant annet underviste irakiske soldater.
– Min primæroppgave var å rådgi styrkesjefen, sa Engedahl, som i Forsvaret hadde kapteins grad.
Hun jobber i dag i UNICEF Norge, og finner nok spenning der i jussen.
– Jobben min handler om forhold som ligger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, og tro meg – problemstillinger knyttet til menneskerettigheter kan by på hardcore-juss, sa Engedahl som blant annet har gitt vurderinger knyttet til norske barn av fremmedkrigere.
Internadvokat i TV2
Sigrid Toft Fløystad, som er partner i advokatfirmaet GjessingReimers AS, og som tidligere har vært partner i advokatfirmaet Grette og juridisk direktør i Tine SA, fortalte om sin arbeidshverdag innen immaterialrett og prosedyre.
Randi Gustad er internadvokat i TV2, tidligere landslagsspiller i håndball og har vært styremedlem i Antidoping Norge. Hun var med på å starte opp advokatfirmaet G & G AS.
Hun er i tillegg til jobben som advokat ekspertkommentator i TV2s håndballsendinger, og fortalte om sin nåværende jobb som jurist i TV2.
Cathrine Hambro er advokat og partner i Wahl-Larsen Advokatfirma, og arbeider særskilt med klimaspørsmål.
Hun var medlem av Advokatforeningens lovutvalg for miljørett 2008-2010 og prosessfullmektig for Greenpeace og Natur og Ungdom i det mye omtalte klimasøksmålet mot den norske stat.
Sivilombudsmann
Hanne Harlem, som er Sivilombudsmann, fortalte om sin yrkeskarriere, og erfaringer hun har gjort underveis.
Harlem er tidligere politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, assisterende direktør i Norsk Hydro, justisminister og universitetsdirektør for UiO, m.m. Hun var kommuneadvokat i Oslo før jobben som sivilombudsmann og har vært sensor ved UiO.
– Når jeg har ansatt jurister har jeg ikke sjeldent også vurdert om søkerne har mer enn juserfaring.
– Jeg mener det kan være en fordel for jurister å også prøve seg i andre roller, og at erfaring man gjør underveis, ikke minst på det menneskelige plan, kan bidra til å gjøre deg til en bedre jurist, sa Harlem.
IT-industrien
Asta Ellingsen Stenhagen, er konserndirektør i selskapet EVRY og har lang erfaring fra IT, shipping og maritim bransje.
Hun har vært justispolitisk rådgiver i offentlig sektor, og har jobbet som advokat. Hun fortalte blant annet om sin jobb som jurist i TEK- og IT-industrien.
Stenhagen fortalte også at utbredelsen av koronaviruset merkes i bransjen, blant annet ved at det nå blant it-folk finnes de som nekter å møte «on-site».
Ledige stillinger:
Skal sammenligne Nordens høyesteretter i grunnlovssaker
Kan gi svar på om politikernes makt i økende grad båndlegges gjennom domstolenes utvidede tolkninger av grunnlovsbestemmelser.
– Ingen juss, ingen havvind
I seks år leder Ignacio Herrera Anchustegui prosjektet Gov-Wind som tar for seg de rettslige utfordringene ved reguleringer av havvind-produksjon. – Ingen juss, ingen havvind, sier han.
– Spørsmål i Stortinget om mer uavhengige tingretter i arbeidsrettssakene
Oppnevningen av meddommeren bør gjøres av domstolen, uavhengig av partenes ønsker og etter tilfeldighetsprinsippet, skriver advokat Nicolay Skarning.
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.