Ti-kløver ga fyrverkeri av jusinspirasjon
Samle 10 kvinnelige jurister i ulike yrker og la dem fortelle hva de jobber med - kan det gi inspirasjon til jusstudenter og andre? Etter å ha hørt ti-kløveret som var samlet til samtale på juridisk fakultet er svaret et rungende ja!
Det juridiske fakultet inviterte de 10 juristene til debattsamtale under tittelen «Jurist: En verden av muligheter!» fredag 6. mars.
I løpet av én time ble de fremmøtte tatt gjennom juristenes yrkeshverdager som omfatter, eller har omfattet, alt fra bekjempelse av terror og hvitvasking, rådgivning av norske styrker i Irak, vanskelige juridiske avveininger knyttet til norske barn av fremmedkrigere, koronavirusets påvirkning på it-bedrifter, vanskelige menneskerettsvurderinger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, avveininger som gjøres av dommere i tingretten, spennende forretningsjus og erfaringer som gjøres av jurist i en betydelig mediebedrift.
– Dømmer handlinger, ikke mennesker
En av de ti som fortalte om sin vei i jussen, og sin arbeidshverdag var Merete Svartveit, som er dommer i Oslo tingrett.
I sin jobbhverdag møter hun mennesker i kriser, og Svartveit understreket betydningen av å holde tungen rett i munnen når jobben man har og avgjørelsene man fatter, svært ofte får stor betydning for enkeltpersoner, slik som i behandlingen av straffesaker.
– Jeg pleier å understreke at det er en handling man dømmer, ikke mennesket, sa Svartveit.
Hun fortalte også om sine møter med mennesker i andre vanskelige livsituasjoner, som etter konkurser, og tvister hvor ansatte mister jobbene sine.
– Jobben som dommer er å avgjøre den tvisten som er bragt inn. Og selv om det kan høres trist ut, så finner jeg inspirasjon i å legge ned arbeid i å finne de riktige avgjørelsene, og troen på den betydningen det har, sa Svartveit som oppfordret nyutdannede jurister til å søke på dommerfullmektigstillinger.
– Dette er jobber med givende innhold, og jeg vil oppfordre til å søke jo før jo heller, fordi dette er stillinger som i disse dager er under press, sa Svartveit, som selv begynte som dommerfullmektig på Senja.
Svartveit ble utnevnt som dommer i 2008, og har i tillegg til dommerfullmektigstillingen vært rådgiver i Kommunaldepartementet, advokat og forsvarer.
Visste ikke hva hun ville bli
En annen som fortalte om sin juristhverdag var Anne Karoline Bakken Staff, som er fungerende seksjonsleder i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
Hun har lang erfaring som politiadvokat og arbeid i etterretning, og har jobbet med mange terror-rettssaker.
– Jeg vil også understreke betydningen av å dømme handlinger, og ikke mennesker. Dette er noe vi er opptatt av også i påtalemyndigheten, sa Bakken Staff, som jobber mest med etterforskning i PST.
– Min erfaring er at juristen utgjør en viktig brikke i dette arbeidet, sa Bakken Staff, som kunne avsløre at hun begynte på jusstudiet fordi hun egentlig ikke visste hva hun ville bli.
– Tidlig ville jeg egentlig bli journalist, men så var jeg mer innrettet på å bli advokat, før jeg endte i påtalemyndigheten, hvor jeg trives svært godt, sa hun.
Bekjemper terror og hvitvasking
Kjersti Lehmann er også jurist, i stilling som seniorrådgiver i politiavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet.
Lehmann leder Norges delegasjon til Financial Action Task Force, og er engasjert i bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering.
– Mye av dette arbeidet handler om å beskytte vårt finansielle system. All kriminalitet som gir et utbytte gir et behov for utøverne for å hvitvaske pengene for å kunne bruke dem, og det kan være utbytte av narkotikasalg, menneskehandel, overgrep mot barn på nett.
– Dette er virkelig kriminalitet som vi ønsker å bekjempe, og jeg føler at det nytter, noe som gir meg inspirasjon. Det er et bredt felt som spenner over veldig mye, sa Lehmann.
Hardcore-juss
De øvrige juristene som inspirerte med sine erfaringer som jurist i ulike yrker var Kiran Aziz, som er advokat i KLP Kapitalforvaltning AS, avdeling ansvarlige investeringer, og Marthe Engedahl i UNICEF Norge, juridisk rådgiver og fagansvarlig for barns rettigheter
Engedahl har i tillegg til jusutdanning en bachelor i utviklingsstudier og har vært tilknyttet Raftostiftelsen i Bergen, NOAS og UDI.
Hun jobbet i Forsvaret 2017-2019, hvor hun var en del av den tredje norske kontingenten av norske soldater i Irak, der hun blant annet underviste irakiske soldater.
– Min primæroppgave var å rådgi styrkesjefen, sa Engedahl, som i Forsvaret hadde kapteins grad.
Hun jobber i dag i UNICEF Norge, og finner nok spenning der i jussen.
– Jobben min handler om forhold som ligger i skjæringspunktet mellom jus og politikk, og tro meg – problemstillinger knyttet til menneskerettigheter kan by på hardcore-juss, sa Engedahl som blant annet har gitt vurderinger knyttet til norske barn av fremmedkrigere.
Internadvokat i TV2
Sigrid Toft Fløystad, som er partner i advokatfirmaet GjessingReimers AS, og som tidligere har vært partner i advokatfirmaet Grette og juridisk direktør i Tine SA, fortalte om sin arbeidshverdag innen immaterialrett og prosedyre.
Randi Gustad er internadvokat i TV2, tidligere landslagsspiller i håndball og har vært styremedlem i Antidoping Norge. Hun var med på å starte opp advokatfirmaet G & G AS.
Hun er i tillegg til jobben som advokat ekspertkommentator i TV2s håndballsendinger, og fortalte om sin nåværende jobb som jurist i TV2.
Cathrine Hambro er advokat og partner i Wahl-Larsen Advokatfirma, og arbeider særskilt med klimaspørsmål.
Hun var medlem av Advokatforeningens lovutvalg for miljørett 2008-2010 og prosessfullmektig for Greenpeace og Natur og Ungdom i det mye omtalte klimasøksmålet mot den norske stat.
Sivilombudsmann
Hanne Harlem, som er Sivilombudsmann, fortalte om sin yrkeskarriere, og erfaringer hun har gjort underveis.
Harlem er tidligere politisk rådgiver i Barne- og familiedepartementet, assisterende direktør i Norsk Hydro, justisminister og universitetsdirektør for UiO, m.m. Hun var kommuneadvokat i Oslo før jobben som sivilombudsmann og har vært sensor ved UiO.
– Når jeg har ansatt jurister har jeg ikke sjeldent også vurdert om søkerne har mer enn juserfaring.
– Jeg mener det kan være en fordel for jurister å også prøve seg i andre roller, og at erfaring man gjør underveis, ikke minst på det menneskelige plan, kan bidra til å gjøre deg til en bedre jurist, sa Harlem.
IT-industrien
Asta Ellingsen Stenhagen, er konserndirektør i selskapet EVRY og har lang erfaring fra IT, shipping og maritim bransje.
Hun har vært justispolitisk rådgiver i offentlig sektor, og har jobbet som advokat. Hun fortalte blant annet om sin jobb som jurist i TEK- og IT-industrien.
Stenhagen fortalte også at utbredelsen av koronaviruset merkes i bransjen, blant annet ved at det nå blant it-folk finnes de som nekter å møte «on-site».