

– Setter stor pris på at dere fortsetter å holde UD informert
Utenriksministeren ber Dommerforeningen holde UD informert om forholdene i Polen.
– Vi har bedt om at de nordiske utenriksministre gjør sin innflytelse gjeldende for å gjenopprette et uavhengig rettsvesen i Polen, uttalte Dommerforeningen i september.
Det var er i en felles uttalelse undertegnet av dommerforeningene i Norge, Danmark, Sverige, Island, Finland, Estland og Latvia at det ble bedt om at disse landenes utenriksministre tar opp det dommerne beskriver som en svært alvorlig situasjon for rettsvesenet i Polen.
Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H), svarer i et brev til Dommerforeningen at også hun er bekymret for utviklingen i Polen.
”Fra norsk side har vi aktivt støttet opp under EUs politikk for vern av rettsstatsprinsippene. Vi har også gjentatte ganger tatt opp vår bekymring i møter med polske kollegaer, og vi vil fortsette å gjøre dette”, skriver Søreide.
Dommerforeningen har bedt utenriksministeren, gjennom bilaterale kontakter eller i andre internasjonale forum, gjør sin innflytelse gjeldende.
Økonomisk støtte
I sitt svarbrev skriver Ine Eriksen Søreide at Norge har gitt langvarig økonomiske støtte til Polen gjennom EØS-midlene.
”I den neste støtteperioden, som varer til 2024, inngår en videreføring av et program for justissektoren, inkludert domstolene. Dette programmet er under utvikling, og viktige målsetninger er å bidra til effektivisering av justisvesenet og styrking av rettsstaten. Slikt samarbeid kan få økt betydning som korrektiv og positiv påvirkning i tider der utviklingen går i gal retning”.
Når det gjelder norsk støtte til sivilt samfunn skriver hun at ”det er et helt sentralt prinsipp at forvaltningen av disse midlene skjer uavhengig av myndighetene”.
I brevet understeker hun også at det skal sikres at EØS-midlene brukes etter hensikten og at samarbeidet er til nytte for alle parter.
”Vi er derfor avhengig av at aktører som besitter relevant informasjon formidler dette til norske myndigheter. Vi setter derfor stor pris på at dere fortsetter å holde Utenriksdepartementet informert om forhold dere gjøres kjent med gjennom deres kontakter i Polen”, heter det i brevet til Dommerforeningen.
Ledige stillinger:
«Nå skal vi utvikle nettverk som når ut til enda flere»
Kunne du tenke deg å være nettverksbygger eller ønsker du mer informasjon om etablerte nettverk? Juristforbundets visepresident Katrine Bratteberg skriver her om satsing på lokake nettverk.
Rett til ammefri
Det må antas at behovet for ammefri kan bli større når permisjonstiden blir kortere.
- Mangelfull kompetanse og bruk av «hobbyjurister» svekker innbyggernes rettssikkerhet
Ny rapport: - Forvaltningspraksis i Finnmark i strid med loven
Ny IA-avtale gjelder hele det norske arbeidsliv
Formålet med avtalen er å forebygge sykefravær og frafall, og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.
Bachelorstudenter ikke sikret jusmaster i Aarhus
Bachelorstudenter føler seg lurt etter at Universitetet i Aarhus innfører adgangsbegrensinger.
Snart frist for søknad om dommerstøtte
Kan brukes til studiereise, hospitering eller juridisk forfatterskap.
Forsøkte å få springkniver og gasspistol inn i tinghuset
Springkniver. Batangakniver. Gasspistol. Dette er blant gjenstandene som ble avslørt av sikkerhetskontrollen i Oslo tinghus i 2018.
Påtalejurister fra hele verden samles i Oslo
Påtalemyndighetens uavhengighet er under press i mange land
Ny #metoo-undersøkelse: Jusstudenter unnlater å varsle
Over 17 % av jusstudentene har opplevd seksuell trakassering, men mange velger å ikke varsle om det. – Bekymringsfullt, sier Sofie Rosvoll og Håvard Holm i Juristforbundet.
Birken, triatlon eller yoga på CV-en?
- Toppledere fokuserer i større grad på menneskene enn alt som kan måles.
Etter #metoo: Nye felles retningslinjer mot trakassering på jusstudiet
– Alle skal avstå fra handlinger eller uttalelser som oppfattes som angrep på studentens verdighet, heter det i nye retningslinjer for de tre juridiske fakultetene. Juristforbundet og Advokatforeningen gir sin tilslutning.
Tingrettene i Østfold ønsker sammenslåing
Tingrettene i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg tar selv initiativ til sammenslåing.