- Kritisk tenkning, etikk og kreativitet blir viktigere ferdigheter

- Det er ikke et spørsmål om vi skal bruke kunstig intelligens, men om hvordan vi skal bruke det. Derfor trenger vi ferdigheter som komplimenterer KI, sier studentleder Anne-Kristine Roland.

F.v. Erik Shikerin, Frida Torkelsen, Anne-Kristine Roland, Dan Sørensen og Tobias Mahler (Foto: Juristen)
F.v. Erik Shikerin, Frida Torkelsen, Anne-Kristine Roland, Dan Sørensen og Tobias Mahler (Foto: Juristen)

Denne uken ble det arrangert et møte av UiOs «LILO Talk» i regi av innovasjonslabben LILO (Legal Innovation Lab Oslo) ved Det juridiske fakultet.

På møtene blir det blant annet presentert rettsteknologiske løsninger og det inviteres til samtaler om erfaringer og utvikling på teknologiområdet.

Frida Torkelsen (Newcode.AI) og Dan Sørensen (Saga Legal) presenterte noen utviklingstrekk innen generativ kunstig intelligens og etter presentasjonene ble det en samtale mellom de to, sammen med Anne-Kristine Roland (jusstudent ved UiA og leder av Juristforbundet – Student) og Erik Shikerin (advokatfullmektig i PwC). Møtet ble ledet av professor Tobias Mahler.

- For nyutdannede jurister fremover blir KI en del av arbeidshverdagen fra start. Det betyr reduksjon i manuelt arbeid og at man raskere vil komme frem til vurderingsstadiet i det man jobber med. Men så kan KI også gjøre vurderinger. Det må bety at kritisk tenkning, etikk, emosjonell intelligens og kreativitet blir viktige ferdigheter for jurister fremover, sa Frida Torkelsen.

- Mennesker er ikke like

Dan Sørensen har fulgt utviklingen innen «legal-tech» i mange år. Han sa at det nå i sterk grad etterspørres verdiene man kan få ut av det når det vurderes å kjøpe inn KI-løsninger, men at det handler om å frigjøre verdifull tid og arbeidskraft: Bruk av generativ KI kan frigjøre tid, møte kunders krav om «more for less», øke kvalitet og nøyaktighet på leveranser, gi dypere innsikt og analyse og gi økt medarbeidertilfredshet.

- Mennesker er ikke like. Noen ser en trussel og andre ser muligheter og opplever motivasjon, påpekte Dan Sørensen (Foto: Juristen)

Han viste også til utfordringer og dilemmaer knyttet til blant annet objektivitet, ansvar, åpenhet og innsikt i prosessene en KI utfører. Dessuten kan det være motstand mot endringer blant juristene. Sørensen fortalte om en advokatbransje der de som ser muligheter i endringer ofte er i mindretall.

- Mennesker er ikke like. Noen ser en trussel og andre ser muligheter og opplever motivasjon.

-  Derfor er trening og god opplæring viktig for å få ut verdien av teknologien, sa han og pekte på at man da trenger bedre innsikt i sammensetningen av de ansatte og at alle må kjenne seg møtt ut fra sine behov og tankemønstre når man har opplæring.

- Trenger kompetanseløft

Anne-Kristine Roland, jusstudent og leder av Juristforbundet – Student, sa at hun opplever rettsvitenskapen som konservativ, men at man må ta inn over seg den store utviklingen innen KI.

- Det er ikke et spørsmål om vi skal bruke KI, men om hvordan vi skal bruke det. Derfor trenger vi ferdigheter som komplimenterer KI og som gjør at vi klarer å balansere effektiviteten og rettssikkerheten riktig.

- Dette temaet må være en rød tråd gjennom hele jusstudiet og vi trenger et kompetanseløft, sa hun.