Satte fokus på stress i advokatbransjen
En undersøkelse viser at 9 av 10 advokater opplever høyt stressnivå i jobben. For å belyse temaet inviterte Juristforbundet til en panelsamtale med Line Wefald, managing partner i Advokatfirmaet Grette, og Kristin Weholt, stressmestringsekspert og karriererådgiver i Juristforbundet.
Panelsamtalen, som ble arrangert i november, åpnet med å påpeke at advokatbransjen har vært gjenstand for debatt, spesielt knyttet til arbeidskultur og høyt arbeidspress. Seniorrådgiver i Juristforbundet, Vegard Valestrand var ordstyrer og understreket at mange unge advokater ønsker å vise hva de er gode for, men risikerer å påta seg mer enn de har kapasitet til, noe som kan føre til utbrenthet. Valestrand presiserte at målet med samtalen var å diskutere hvordan man kan unngå å møte veggen i en krevende bransje.
Line Wefald delte sin personlige historie om hvordan hun møtte veggen i 2016, etter to år som senioradvokat. Hun beskrev hvordan hun opplevde hjernetåke, svimmelhet og en følelse av utilstrekkelighet, til tross for at hun elsket jobben sin. Wefald innså at høye forventninger til seg selv og en manglende evne til å sette grenser hadde ført henne inn i en negativ spiral.
– Jeg hadde høye forventninger til meg selv og til hva jeg trodde arbeidsgiver krevde av meg. Jeg elsket jobben min, men dro strikken for langt i for lang tid. Plutselig følte jeg at jeg ikke dugde, at jeg ikke strakk til, og jeg begynte å tvile på vurderingene mine, fortalte hun.
Wefald fortalte at det tok henne et år å få nøstet opp i det som tynget og at hun brukte et år på restituere seg. Hun var da fullt og helt tilbake.
– Jeg kom styrket ut av det, sa Wefald, som våren 2023 ble managing partner i advokatfirmaet Grette, hvor hun startet sin karriere som advokatfullmektig i 2006.
Ulike typer stress
Kristin Weholt forklarte at det finnes flere typer stress som kan påvirke arbeidstakere:
- Burnout-stress: Oppstår når kravene overstiger ressursene man har tilgjengelig.
- Boreout-stress: Når man har for lave krav eller feil krav i forhold til egen kompetanse, noe som fører til kjedsomhet og manglende engasjement.
- Moralsk stress: Når arbeidsoppgavene går på akkord med ens egne verdier og integritet.
- Eksistensielt stress: Når man føler at man lever et liv som ikke samsvarer med egne ønsker og behov.
Weholt påpekte at det å elske jobben sin ikke er en garanti for å unngå utbrenthet. Selv om man er i flytsonen og opplever stor glede i arbeidet, er det avgjørende med restitusjon og hvile for å opprettholde god helse.
Weholt viste til at fysiske symptomer som stiv nakke, hodepine og mageproblemer kan være tidlige tegn på stress. I tillegg kan man oppleve redusert overblikk, økt bekymring og svekket selvtillit. For å håndtere høyt stressnivå anbefalte hun fokus på søvn, trening, kosthold, mindfulness og sosiale relasjoner.
– Det viktigste av alt er å få nok søvn. Søvnmangel har utrolig mye å si for stressnivået i kroppen og går ut over de kognitive evnene. Det å praktisere mindfulness bygger opp en motstandsdyktighet mot stress, sa Weholt.
Arbeidsgivers ansvar
Både Wefald og Weholt understreket at arbeidsgivere har et betydelig ansvar for å skape en bærekraftig arbeidskultur. Det er viktig med åpen kommunikasjon om forventninger og arbeidsmengde, samt å legge til rette for at ansatte kan sette grenser uten frykt for negative konsekvenser.
– Toppledelsen skal gå foran som gode eksempler og skape en kultur der det kan snakkes om utfordringer ved høyt arbeidspress og stress, sa Weholt.
Åpenhet, selvinnsikt og en helhetlig tilnærming til helse og velvære ble fremhevet som nøkkelfaktorer for å skape et sunnere arbeidsmiljø.