Advokatfullmektigers arbeidshverdag: - Løsningen er tariffavtaler forhandlet frem mellom likeverdige parter
- Vi oppfordrer fullmektiger til å organisere seg i bedriftsgrupper eller fullmektiggrupper, sier leder av Juristforbundet – Privat, etter søkelys på arbeidsforholdene i advokatbransjen.
Dagens Næringsliv har i flere artikler satt søkelys på arbeidshverdagen til advokatfullmektiger – og skrevet om opptil 85-timer lange uker, arbeidstimer som aldri blir registrert og fullmektiger som blir sykmeldt av arbeidspress.
Avisen peker også på at arbeidsmiljøloven åpner opp for å søke om utvidet overtid for fullmektigene og DN har gjennomgått søknader om «utvidet overtid» de siste ti årene fra norske advokatfirmaer. Enkelte søker år etter år, for flere hundre ansatte, ifølge avisen.
Dessuten inngås det «husavtaler» - der firmaene inngår egne tariffavtaler med sine ansatte – som i liten grad ivaretar vernehensyn for fullmektigene frykter Anders Schrøder Amundsen, leder av Juristforbundet – Privat. Han mener advokatbransjens arbeidsforhold må granskes, særlig når det kommer til overtidsbruk og «husavtaler».
- Det er på høy tid at vi ser nærmere på hvordan advokatfirmaene, særlig de største, håndterer arbeidsvilkår og overtidsbruk. Når vi ser at advokatfirmaer praktisk talt opererer som “advokatfabrikker,” handler det ikke bare om produktivitet, men også om menneskelige konsekvenser. Advokater og fullmektiger presses til lange arbeidsdager som kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, sier han til Juristen.
Etterlyser tilsyn
Lederen av privatseksjonen i Juristforbundet peker på at Arbeidstilsynet har en viktig rolle å spille.
- Vi mener at de bør utføre tilsyn hos de store advokatfirmaene, med særlig vekt på hvordan overtidsøknader vurderes. I dag kan det virke som om det er for enkelt å få slike tillatelser, og vi må sørge for at slike avgjørelser tas med et tydelig vernehensyn for arbeidstakerne.
- Asymmetriske avtaler
Han mener dagens «husavtaler» i advokatfirmaene representerer et problematisk maktforhold.
- Det er en ubalanse i maktforholdet. Husavtaler inngås ofte mellom ledelsen i et advokatfirma og en virksomhetstillitsvalgt, som gjerne også er ansatt i firmaet. Dette er et asymmetrisk forhold – en tillitsvalgt i et firma kan føle seg presset til å gå med på unntak fra arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid, og dette kan redusere vernehensynet. Å si nei til ledelsen kan være lite karrierefremmende for den enkelte, og vi er bekymret for at arbeidernes helse og velferd kommer i bakgrunnen.
Han mener løsningen ligger i å få på plass gode tariffavtaler.
- En slik avtale bør forhandles frem med en likeverdig part, som Juristforbundet, slik at vi sikrer at arbeidernes helse og sikkerhet ivaretas på en ordentlig måte. Når unntak skal vurderes, bør vernehensynet være det viktigste.
- Vi oppfordrer våre medlemmer til å organisere seg i bedriftsgrupper eller fullmektiggrupper og kontakte oss for bistand i å få etablert en balansert tariffavtale. Dette vil sikre at deres interesser representeres på en rettferdig måte og at ledelsen ikke alene dikterer vilkårene, sier han.
- Mer balansert arbeidshverdag
- Målet vårt er å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø for advokater og fullmektiger. Vi ønsker å gi dem en stemme og en trygghet i en bransje hvor det kan være vanskelig å stå imot presset om å jobbe lange dager. Ved å løfte dette frem som et tema for Arbeidstilsynet og gjennom å etablere ordentlige tariffavtaler, kan vi sørge for at advokatene i Norge har en tryggere, mer balansert arbeidshverdag, sier han.