Kunstig intelligens – At alle har fått tilgang til verktøyene, har åpnet øynene til mange jurister – og skapt en del uro

Det er ikke rent lite som har skjedd på legal tech-feltet i 2023. Dag Josef Foss i Justify synes det er spennende å være vitne til at den raske teknologiske utviklingen stadig flytter grensene for hva som er mulig å få til.

Dag Josef Foss i Justify. Foto: Privat
Dag Josef Foss i Justify. Foto: Privat

For Foss har også året som har gått dreid seg om å jobbe for at flere får tilgang til digitale juridiske tjenester av høyest mulig kvalitet som løser behovene mange har i privatlivet.

– Det er enormt potensial for å effektivisere arbeidshverdagen, men jeg synes det mest spennende her er hvilke muligheter dette gir til innovasjon innen hvordan juridisk rådgivning kan gjøres mer tilgjengelig enn i dag og integreres i andre typer tjenester enn der vi vanligvis ser dette i dag, sier han.

Foss opplever at det åpenbart er lanseringen av nye språkmodeller og utviklingen innen generativ AI som har preget 2023 mest i hans verden.

– At alle nå plutselig alle fått tilgang til disse verktøyene, og kan ta dette i bruk som en del av sin hverdag, har virkelig åpnet øynene til mange jurister – og kanskje skapt en del uro.

Han mener det er liten tvil om at fokuset som har vært er med på å sette fart på utviklingen og at dette vil føre til flere spennende prosjekter hvor også jurister utforsker mulighetene dette gir på egne felt.

– Hva som blir resultatet når den største hypen generativ AI dabber av, er jeg usikker på, men potensialet for nye og innovative produkter og tjenester er enormt, sier Foss.

Han påpeker at selv om han er optimistisk, så er det fortsatt store kvalitetsutfordringer ved bruk av generativ KI i juridisk rådgivning, hvor presisjon og et visst skjønn er viktig for gode resultater.

– Det er særlig her jeg ser at selskaper som Justify og jurister generelt vil ha en viktig rolle fremover i å spille på lag med teknologien for å ivareta folks rettssikkerhet og kvaliteten i det som tas i bruk av kundene.

– Tregt i jussens verden

Legal tech-gründeren mener også 2023 igjen har vist at ting går ganske tregt i jussens verden.

Han sier han da blant annet tenker på at ny advokatlov fortsatt ikke har trådt i kraft og at det fortsatt ikke er gjennomført «nødvendige endringer i lov og forskrift som muliggjør digital signering av testament, fremtidsfullmakt, ektepakt og enkelt andre juridiske dokumenter.»

– Det er for meg helt meningsløst med fortsatt krav til papirsignering, når digital signering er både vanskeligere å forfalske enn noen streker på ett papir og har langt mer informasjon som gir mulighet til å avdekke ulovlige forhold.

På spørsmål om det er noen jurister han mener har utmerket seg positivt vil Foss trekke frem Datatilsynet som han mener har gjort et «formidabelt» arbeid med å forfølge Facebook/Meta sin ulovlige praksis knyttet til salg av personopplysninger til tredjeparter.

– Dette kan bli en svært viktig milepæl for forbrukervernet både i og utenfor Europa, og vil kunne ha stor betydning fremover. Siste ord er forhåpentligvis ikke sagt i denne saken, og jeg håper nå tilsynet også vurderer det siste mottiltaket fra Meta, hvor selskapet nå vil tvinge kunden til å enten la seg selge, betale selv eller slette profilen.

Året som kommer vil nok være preget av en fortsatt rivende utviklingen på teknologifronten, tror Foss.

– Jeg håper vi både vil se nye verktøy som lar oss  jurister jobbe bedre og forhåpentligvis vil vi kunne bryte noen barrierer, slik at jussen vil bli mer tilgjengelig og relevant for flere enn i dag.

– Ingen jurist er skånet fra verden rundt oss, og alle er nødt til å henge med for å unngå å bli irrelevant over tid. Jeg tror nok likevel at juristers arbeidshverdag stort sett vil bli som før de neste årene, men på lengre sikt må alle være forberedt på store endringer i både i måten vi jobber på og type arbeidsoppgaver.

– Jeg mener at vi som jurister bør erkjenne at jussen for de fleste med god grunn oppleves som utilgjengelig og ofte som et hinder for det en ønsker å få til. Her bør vi som bransje ta større ansvar fremover i å forenkle regelverk og fjerne unødvendig kompleksitet på alle områder, slik at vi i større grad vil kunne omfavne de positive mulighetene teknologien gir oss.