Advokat­gründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»

De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.

F.v. Alexander Cascio og Lars Kristian Nørgaard.
F.v. Alexander Cascio og Lars Kristian Nørgaard.

I august i fjor etablerte advokatene Alexander Cascio og Lars Kristian Nørgaard advokatfirmaet Fremmer. Selskapet presenterer seg som et advokatfirma for arbeidslivet som skal levere «konstruktiv og ujålete spisskompetanse» til arbeidsgivere, organisasjoner og enkeltpersoner i alle rettslige spørsmål som oppstår på arbeidsplassen. Kontorplasser leier de i et «kontorhotell» i Oslo sentrum, der det er felles resepsjon, kantine og andre fasiliteter som deles med andre firmaer.

Alexander Cascio har bakgrunn fra juridisk avdeling i LO og Haavind. Lars Kristian Nørgaard har bakgrunn som konsernadvokat i Schibsted, fra Haavind og fra NITO. I 2011 var de begge fullmektiger i Advokatfirmaet Haavind, der de jobbet med arbeidsrett og en periode hadde felles kontor.

– Miljøet var godt og vi trivdes, men allerede den gang begynte vi å tenke at det hadde vært gøy å prøve oss for oss selv en dag, sier Alexander Cascio.

– Tiden der var en god skole, som ikke minst lærte deg å jobbe strukturert. Men i et stort firma tenker man også; «må ting gjøres akkurat sånn» eller «er det andre måter å jobbe på» også videre, sier Lars Kristian Nørgaard.

– Høyt arbeidspress, store forskjeller mellom topp og bunn, høye timepriser, drakt og slips – må det være sånn? sier Alexander.

Oppstarten

De to sluttet i Haavind samtidig og gikk videre til hver sin virksomhet. Alexander til LO som arbeidsrettsadvokat og Lars Kristian til Schibsted som konsernadvokat innen arbeidsrett. De to jobbet på de respektive stedene i syv år, men holdt hele tiden kontakt og traff hverandre mye sosialt. Og tanken om å starte opp noe for seg selv slapp ikke taket.

– Det var over en øl ute tanken om å starte for oss selv kom opp igjen. Vi bestemte oss for å reise bort noen dager til Tjøme for å tenke grundig igjennom alt. Skulle vi endelig ta steget og starte opp egen virksomhet?

Det gjorde de, og firmaet ble etablert i august i fjor.

– Vi hadde ingen portefølje selvfølgelig og det var mye å sette seg inn i. Men vi bestemte oss for at vi ønsket å gjøre ting på vår måte. Bransjen er jo ganske konservativ. Og små firmaer kan fort drukne hvis de blir for like de store. Vi ønsker å være litt mer moderne og nytenkende. Det gjelder å finne sin nisje og stil, sier Alexander.

De fikk begge klarsignal fra familien.

– Men det er klart; når man har et nytt hus og gjeld oppover pipa kan det være litt nervepirrende. Rett etter at jeg hadde sagt opp jobben var fosterstillingen faretruende nær, men det har jo gått bra, smiler Lars Kristian.

– Hvordan var det å sette i gang?

– Vi advokater er en privilegert gruppe på den måten at vi selger tjenester som det ikke nødvendigvis er så store kostnader knyttet til å drifte. Det er kompetansen vår vi selger.  Dermed er det ikke rare oppstartskostnadene. Å ordne det formelle, som vedtekter og aksjonæravtale, gikk raskt, men vi brukte en god del tid på å meisle ut hva slags firma vi ønsket å være.

– Jeg opplever at andre jurister er mer overrasket over at vi har startet for oss selv enn det andre yrkesgrupper er. Man kan spørre seg om hvorfor ikke flere gjør det, sier Alexander.

– Det er kanskje ikke den kulturen blant jurister – eller så er det kanskje ikke typiske gründere som studerer juss i utgangspunktet. Men det er mye med det å drive en bedrift som er morsomt. Det handler om så mye mer enn bare jussen, sier Lars Kristian.

Lave skuldre

– Hva er planene fremover?

– Vi har planer om å vokse litt, men vi ønsker fortsatt å være nisjerettet mot arbeidsrett. Vi arbeider med saker på både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

– Hvilken filosofi har dere for firmaet?

– Da jeg jobbet i Schibsted lærte jeg hvor viktig det er å være en god rådgiver som er tett på bedriftene, sier Lars Kristian.

– Ja, en del kunder kan nok oppleve at advokaten deres er litt langt unna. For så vidt både rent praktisk, og i mer overført betydning. Det ønsker ikke vi at våre kunder skal oppleve. Vi skal være en sparringpartner som du kan slå på tråden til. Litt som en gammel onkel du kan ringe når du trenger gode råd. Også skal vi ha litt lavere skuldre og en litt mer uformell stil enn det mange andre i bransjen har, sier Alexander.

– Vil ikke hele advokatbransjen endres med tanke på digitalisering og kunstig intelligens?

– Det vil vi nok se, men mye av det er fortsatt litt umodent i dag. Kundene vil uansett trenge erfaringsbaserte gode råd. Jeg tenker at vi skal være et friskt pust på et felt som ikke alltid er så nytenkende, sier Alexander.

Men de er klare på at å starte opp for seg selv krever mye jobbing.

– Det er klart at det kan oppleves litt skummelt til tider. Det kommer ikke nødvendigvis kunder av seg selv. Men istedenfor å gå veldig bredt ut jobber vi heller ganske målrettet opp mot et fåtalls potensielle drømmekunder, sier Alexander.

– Du har naturligvis en helt annen tilgang på klienter i et firma som jobber med mange ulike rettsområder, men vi velger likevel å være tro mot vår nisjestrategi, sier Lars Kristian.

Det er ikke alltid enkelt å få inn kunder, forteller de. Mange har allerede en advokatrelasjon som det kan være vanskelig å bryte.

– Samtidig har vi også tanker om hvem vi ønsker å jobbe med. Vi skal ha en glede av å jobbe med kundene våre, sier Lars Kristian.

Parterapi

De to mener de ikke kunne startet opp på denne måten for ti år siden.

– Systemer og programmer har blitt enkle, billige og tilgjengelige. Er man forholdsvis små har man heller ikke bruk for sekretær lenger. Man kan jobbe helt annerledes i dag.

– Blir det lange dager?

– Det er jo et hyggelig arbeidsmiljø her! Det kan jo bli noen lange dager selvfølgelig, men vi prøver å ikke være på jobb døgnet rundt, sier Lars Kristian.

– Hvilke utfordringer har dere nå, nesten ett år etter oppstart?

– Det handler om å vokse. Vi er bare to personer og det gjør oss sårbare med tanke på en jevn drift. Vi ønsker å bli en liten gjeng, der det er flat struktur i selskapet.

– Dere nevner hyggelig miljø, men det blir jo tett med bare to personer?

– Selv om vi kjente hverandre sosialt før vi startet opp selskapet, går vi faktisk i «parterapi» hver tredje måned. Bare for å forebygge. Der snakker vi med en psykolog og kan lufte ting vi føler. Vi sitter tross alt sammen mange timer om dagen, hele uken, forteller Alexander.

– Vi deler likt det som kommer inn og prosjektene våre er felles. Det betyr at man må stole på hverandre og at man må ha en stor dose romslighet, sier Lars Kristian.

Rastløse

– Hva savner dere fra tiden som ansatte i større virksomheter?

– Kanskje det at man aldri har noe dødtid eller litt mindre å gjøre. Det er alltid noe som kan gjøres og den indre motivasjonen der kan stresse deg litt, sier Lars Kristian. 

– Ja og derfor må det være greit at man kan ta det noe roligere innimellom uten å bli for stresset. Jeg merker også at jeg er mindre i retten enn jeg var i forrige jobb, og det kan jeg savne litt, sier Alexander.

– Men det er gøy å hele tiden lære noe nytt. Vi er begge litt rastløse typer og her er det stadig noe å pusle med. Det er morsomt å skape noe. Vi møter også veldig mange interessante mennesker. Vi hoppet jo av noe bra for å lage noe vi ønsker skal bli enda bedre, sier han.

– Hva skjer på arbeidsrettsfronten om dagen?

– Det har vært overraskende få store nedbemanningsprosesser med tanke på pandemien. Noe skyldes kanskje gode tiltakspakker. Vi opplever at en del bedrifter ser an situasjonen akkurat nå og venter med de store grepene. Men personalsakene ruller og går som normalt. Dessuten jobber vi ganske mye med kursing og foredrag. Det har det vært mer av enn vi hadde trodd på forhånd.

– Hvilket råd har dere til den som tenker på å starte opp for seg selv?

– Har du lyst så prøv! Man er naturligvis ikke garantert suksess, men samtidig er det grenser for hvor galt det kan gå. Da har du i det minste fått utløp for drømmen om å prøve noe annet. Det er heller ikke en ulempe for karrieren å ha vist at du har klart å stå på egne ben, sier Alexander.

– Og oppfør deg pent. Du møter mange på din vei som du antakelig treffer igjen senere i en annen setting. Har du gitt et godt inntrykk blir du husket. Det er mange måter å løse en sak på, men ryddighet må være et fundament i det du holder på med, sier Lars Kristian.

Tags