

Tilsynsrådet advarer mot misbruk av rettshjelpsordningen
Tilsynsrådet har blant annet sett at personer uten advokatbevilling eller annen autorisasjon utfører arbeid som honoreres etter lov om fri rettshjelp.
Det kommer frem i høringsuttalelsen Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har gitt til Rettshjelpsutvalgets utredning om rettshjelpsloven (NOU 2020:5 Likhet for loven - Lov om støtte til rettshjelp).
Tilsynsrådet for advokatvirksomhet er et uavhengig statlig organ som fører tilsyn med landets praktiserende advokater og rettshjelpere.
Rettshjelpsutvalget går i sin NOU inn for å la advokatene selv beholde kompetansen til å innvilge offentlig betalt rettshjelp til personer i saker der vilkårene for støtte er oppfylt. Tilsynsrådet støtter dette, men skriver i sitt høringssvar at det synes som om utvalgets vurderinger ikke tar tilstrekkelig høyde for mulig misbruk av ordningen.
«Herunder bør muligheten for å gjennomføre kontroll og sanksjoner utredes nærmere», skriver Tilsynsrådet og forteller at de har sett eksempler på at både advokat- og rettshjelperforetak benytter personer uten advokatbevilling eller annen autorisasjon til utføre arbeid som honoreres etter lov om fri rettshjelp.
«En nærmere kontroll av advokatens timelister i rettssrådssaker, som honoreres etter stykkpris, har for eksempel avdekket at foretaket benytter “juridiske rådgivere” til å utføre vesentlige deler av rettshjelpsoppdraget. Staten betaler da i praksis full pris for en tjeneste av antatt lavere kvalitet, enn det ordningen i utgangspunktet forutsetter», skriver Tilsynsrådet
Fullmektiger som ikke følges opp
Tilsynsrådet har også erfart at fullmektiger som utfører arbeid etter rettshjelploven ikke blir fulgt opp fra prinsipalens side. Det «preger de skjønnsmessige og etiske vurderinger som må foretas i forbindelse med søknad og egeninnvilgelse av fri rettshjelp», heter det i høringssvaret.
De mener det er behov for regler som klart definerer hvilke ansatte i et advokat- eller rettshjelperforetak som har rett til å yte rettshjelpstjenester – og at det klargjøres hvilke krav som skal stilles til prinsipalers oppfølging av sine fullmektiger.
Tilsynsrådet forteller at noen advokat- og rettshjelperfirmaer spisser virksomheten inn mot kundegrupper som dekkes av ordningen, og der firmaets inntekter hovedsakelig består av utbetalinger under ordningen - fortrinnsvis i saker der advokaten selv har innvilget salærkravet.
«En utvikling i retning av spissing på leverandørsiden, kan legge press på ordningen ettersom foretaket i slike tilfeller gjerne vil ha en større grad av økonomisk interesse i å få benyttet den», skriver Tilsynsrådet.
Kontroll og sanksjoner
Når det gjelder behovet for kontroll, skriver Tilsynsrådet:
«Sett hen til de store årlige utbetalingene under ordningen, tidvis stor konkurranse om oppdragene og faren det kan medføre for misbruk av ordningen (organisatorisk, økonomisk og administrativ art), mener Tilsynsrådet det er grunn til å beholde en særskilt kontroll med advokatenes etterlevelse av dette regelverket.»
Tilsynsrådet mener det er behov for flere sanksjonsmuligheter:
«Det bør tas inn en egen bestemmelse i forslaget til den nye rettshjelpsloven, der det åpnes for at den enkelte advokat/rettshjelper eller advokatfullmektig (eventuelt firmaet som sådan) kan utelukkes fra rettshjelpsordningen ved brudd på den tilliten som forvaltningen av rettshjelpsordningen er basert på», skriver Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.
Ledige stillinger:
- Jurister har ganske like ønsker for karrieren, men flere menn enn kvinner havner i toppstillinger
Kvinneutvalget i Juristforbundet jobber med karriereundersøkelse. - På noen områder ser det ut til å ha vært en negativ utvikling.
Er det behov for konkurranse om jusstudenter?
– Samfunnet er tjent med mer konkurranse om jusstudentene ved at nye tilbud får lov å vokse frem, skriver konkurransedirektør Lars Sørgard og juridisk direktør i tilsynet, Karin Stakkestad Laastad.
Ja eller nei til endring av gradsforskriften?
Bør det åpnes for jusutdanninger flere steder? Debatten har rast den siste tiden. Her redegjør Bachelorutvalget i Juristforbundet – Student for våre tanker om en eventuell endring av gradsforskriften.
Koronakommisjonen: Involverte ikke jurister i beslutninger om besøksforbud i omsorgsboliger
Urovekkende, sier koronakommisjonen om mangel på juridiske vurderinger i kommunene.
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Nytt fagnettverk for jurister som arbeider med offentlige anskaffelser
Stor interesse for nettverket som skal gi faglig påfyll og mulighet for å bli kjent med andre jurister som arbeider innenfor samme felt.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.