DNB-advokat Alexander Bolann har sittet på hjemmekontor i New York siden februar

- Byen som aldri sover er tom for mennesker, sier han. I Shanghai er hverdagen til advokat Therese Trulsen mer tilbake til normalen. Men skal hun på kino eller restaurant må hun temperaturmåles og vise helseapp.

Alexander Bolann reiste forventningsfull til New York høsten 2018 sammen med kone og tre barn for å jobbe på DNBs kontor der. Der trivdes han så godt at han bestemte seg for å forlenge toårskontrakten med et år – rett før koronapandemien slo til for fullt verden over.

- Det er noen hendelser man husker spesielt godt resten av livet, og jeg tror den følelsen av å sitte her og se på tv at Norge stengte grensene vil sitte igjen en stund, forteller han.

Det første koronatilfellet i New York ble påvist 1. mars, og byen ble raskt episenteret for pandemien. Innen 10. april hadde staten flere påviste tilfeller av viruset enn alle andre land enn USA.

5. oktober hadde New York testet 11,3 millioner innbyggere. 465.515 har fått påvist smitte og 25.527 har dødd av viruset.

Da USA innførte «travel ban» innså Bolann at det kunne bli vanskelig å komme seg tilbake til USA hvis familien valgte å reise hjem til Norge. Bolann forteller at det aldri var aktuelt for dem å reise til Norge, men da jobbreiser ble avlyst, sommerferien ble annerledes og de ikke kunne bevege seg rundt som vanlig ble hverdagen i storbyen veldig endret.

- Det var en absurd følelse å være i New York på den tiden. Det var nesten ikke biler i gatene, det var tomt for matvarer og dopapir i lang tid og lange køer for å komme inn i matbutikker, forteller han.

- Det var anbefalt å holde seg hjemme og kun gå ut for å lufte seg. Heldigvis bor vi ikke på Manhatten, men i en nydelig småby med tilgang på skog og sjø.

Bolann, som er norsk advokat og frem til utreise satt på DNB-kontoret i Bergen, forteller at han ikke har vært på New York-kontoret mer enn tre ganger siden starten av mars. Til vanlig sitter han i en liten juridisk avdeling sammen med to amerikanske advokater.

Familie på hjemmekontor

Alexander Bolann sammen med kona Lise og de tre barna Mille, Ulrikke og Nicoline (Foto: Privat)

De tre barna, som alle er i skolealdre, hadde hjemmeskole fra 13. mars. Fra august fikk de komme tilbake på skolen 40 prosent, men resten av tiden sitter de fortsatt hjemme. Det har vært krevende både akademisk og sosialt, forteller Bolann.

- Når de er på skolen må de bruke maske, holde to meter avstand og på pultene er det satt opp pleksiglass for å beskytte mot smitte.

Til å begynne med levde familien veldig isolert og møtte knapt noen. Etter hvert inviterte de noen venner på terrassen og begynte sakte, men sikkert å slippe litt opp.

- Vi får gjort en del, men vi går ikke på kino akkurat. Vi går mye turer og prøver å komme oss en del ut i naturen utenfor byen. Vi dro faktisk til sentrum en dag nylig, for første gang på lenge, forteller Bolann.

Familien forsøker å fylle helger og ferier med aktiviteter med lav smitterisiko, som turer i naturen, sightseeing utendørs, og når de går på restaurant spiser de alltid utendørs.

- Når det er sagt er New Yorkere veldig flinke til å bruke masker og være forsiktige. De er smertelig klar over hvor ille det kan bli. Å besøke New York City nå er en absurd opplevelse. Byen som aldri sover er tom for mennesker. Grand Central er folketom, og det samme er Times Square, sier Bolann.

Sommerens planer om bilferie i California, tur til Norge og besøk av venner og familie ble erstattet av reiser hvor familien kunne unngå fly. Bolann forteller at de fikk sett mye av staten New York og de besøkte også Maine.

- I tillegg til pandemien er det store politiske spenninger i landet nå. Det er fort gjort å tenke at USA er likt Norge på mange måter, men det er også vanvittig store forskjeller. Denne polariseringen som driver landet har vært spesiell å komme tett på, sier advokaten.

- Vi har fått et stort internasjonalt nettverk og blitt kjent med folk som er veldig annerledes enn den typiske nordmann. Vi ser ikke den samme kollektive dugnadsånden som i Norge. Mange amerikanere er veldig individualistiske, og sosialisme er et skjellsord, sier han, og fortsetter:

- Det ser man også tydeligere nå under pandemien. Har du penger har du muligheter, som for eksempel tilgang på vaksine når den kommer. Andre igjen mener hele viruset bare er tull. Det er store forskjeller. Vi ville nok følt mer på viruset om vi bodde i et annet område av byen som er hardere rammet. ​Pandemien har rammet veldig ulikt mellom fattig og rik og ulike etniske grupper. Fattige bor tettere, har dårlig forsikring og det er dyrt å teste seg eller å sitte i karantene dersom du er avhengig av tre jobber for å ha råd til mat neste dag.

- Kastet på dypt vann med en gang

Den norske advokaten beskriver det som litt tilfeldig at det passet for ham og familien å reise ut da stillingen ble ledig. Da stillingen ble utlyst hadde han allerede jobbet mye med internasjonale transaksjoner. ​

- Så jeg hadde fagspråket inne på engelsk. Selv om jeg visste at jeg ville ha mye å lære, så hadde jeg mye relevant erfaring å vise til. Det tror jeg er viktig, da jeg ble kastet ut på dypt vann med en gang jeg begynte her borte.

- Hva var det som lokket med New York?

- Hva er det som ikke lokker med New York? Jobben virket interessant, det er et stort finanssentrum hvor mye er større enn det man møter hjemme, også transaksjonene. Både kona og jeg hadde gode engelskkunnskaper, og barna fikk en gylden mulighet til å lære seg språket godt, sier han. ​

Han trekker også frem at den kulturelle erfaringen ved å bo utenlands er unik.

- Man blir kjent med folk fra hele verden og man får satt livet i Norge og hvordan vi gjør ting i perspektiv, sier han.

Det å kunne se på nært hold hvordan relasjonene til hovedkontoret fungerer vil være en nyttig erfaring å ta med seg hjem neste år, tror advokaten.

- I tillegg har jeg hatt en unik mulighet til å få en bedre totalforståelse av bankdrift. Da også hvordan de amerikanske tilsynsmyndighetene opererer. New York er et lite kontor, hvilket betyr at man sitter svært tett på beslutningstakerne i de ulike fagmiljøene.

Bolann beskriver amerikanere som veldig åpne og skravlete, noe han til å begynne med syntes var uvant, men som han nå setter mer pris på.

- Du får ikke fylt opp kaffekoppen uten å ha pratet med minst to-tre kolleger.  Du kommer lett i kontakt med dem, men ikke så tett innpå som man skulle tro. Mange holder deg litt på avstand når de vet du skal reise igjen om noen år, sier han.

- Vi har vært mye sammen med skandinaviske familier som er i samme situasjon. Selv om vi heldigvis har fått gode amerikanske venner også. Vi har fått gode venner fran Frankrike og Japan, og barna har venner fra Sør-Afrika, Japan, Armenia, Frankrike, Sverige og USA.

Fin erfaring tross koronasituasjonen

En annen forskjell fra Norge Bolann raskt oppdaget var den store respekten for ledere på arbeidsplassen.

- Det er et mye mer hierarkisk system her, i Norge er det mye flatere. Fleksitid og avspasering fant jeg raskt ut at ikke var helt stuereint her, forteller han.

Da familien kom til byen fikk Bolann tips fra en norsk tante som har bodd der i over 15 år: kom på jobb før sjefen og ikke reis hjem før han eller hun har gått.

- Heldigvis var ikke lange arbeidsdager noe ukjent fenomen for meg fra Norge, men generelt er nok dagene noe lenger her. Jeg vil også si at jeg ganske raskt har blitt kastet ut på dypt vann med tanke på arbeidsoppgaver.

Bolann tror han vil ta med seg mange nyttige erfaringer når han reiser tilbake til Bergen neste år.

- Jeg tar med meg mye faglig. Jeg har blitt bedre på det jeg drev med før, i tillegg til at jeg har fått innblikk i en helt annen arbeidskultur. Man skal være forsiktig med å si at alt organiseres bedre hjemme, men jeg må innrømme at det har slått meg noen ganger, sier han.

Selv om de siste månedene har vært annerledes og de kommende også etter alt å dømme blir det, sier advokaten at han ville valgt det igjen «any day».  

- Det er en utrolig mulighet jeg ikke ville vært foruten. Det er en erfaring jeg vil anbefale alle, selv om det har vært noen tøffe tak og utfordringer. Bratt læringskurve og et liv utenfor komfortsonen det første halve året - men så verdt det.

Jobber i Shanghai under pandemien 

I Shanghai har advokat Therese Trulsen jobbet for Wikborg Rein siden 2017. Da Juristen snakket med henne i februar i år var hun hjemme i Norge på grunn av koronapandemien, men reiste etter hvert tilbake til Shanghai igjen.

Nå forteller hun at premissene for å jobbe utenlands har endret seg drastisk i 2020. Viruset har påvirket arbeidshverdagen hennes siden januar. I dagene rundt kinesisks nyttår, i slutten av januar, stengte Wuhan ned og noen dager senere var det strenge restriksjoner i Shanghai.

- For egen del førte det til reise tilbake til Norge og arbeid på hjemmekontor med en tidsforskjell på syv timer mot kontoret og klienter i Kina. Vi hadde gode digitale løsninger som gjorde overgangen til hjemmekontor relativt smidig, forteller hun.

Samme dag som Norge ned i mars tok Trulsen og hennes norske kollega, Ingeborg Collett, avgjørelsen om å reise tilbake til Shanghai. Kollegaene i Shanghai var da tilbake på kontoret.

- Etter gjennomført karantene var jeg derfor endelig tilbake på kontoret i Kina. Det tok likevel noe tid før fysiske møter var i gang igjen.

Temperaturmåling før kino

Trulsen forteller at det har vært et annerledes år i Shanghai. Strenge innreiseregler, inkludert færre muligheter for visum, samt pålagt 14 dagers karantene gjør fremdeles innreise til Kina utfordrende.

Hun forteller at karantene gjennomføres enten på offentlig institusjon eller i eget hjem med alarm på døren for å påse at ingen bryter karantenen.

- For mange nordiske klienter vanskeliggjør det reise til Kina og derfor igangsettelse og gjennomføring av planlagte prosjekter. Samtidig har det medført nye typer oppdrag for egen del. Blant annet har jeg nå for første gang besøkt en kinesisk byggeplass på vegne av klient, sier Trulsen.

De strenge karantenereglene og at det i lengre perioder vært få interkontinentale flygninger har påvirket både mulighetene for å få besøk og for å kunne reise tilbake til Norge. Det er nå åtte måneder siden Trulsen, som normalt er hjemme hver tredje til fjerde måned, var hjemme i Norge. Nå håper hun på en tur hjem i desember.

- I Kina har det sosiale ellers vært mer eller mindre normalt siden Norge stengte ned, men det merkes at det er færre tilreisende og mindre utskiftinger av mennesker enn det har vært tidligere, samt at flere bekjente som normalt er bosatt i Kina fortsatt ikke har kunnet reise tilbake.

Trulsen og kollegaene i Shanghai har nå mulighet til å arrangere møter, dra på forretningsreiser i Kina, samt delta på seminarer og messer.

- Hverdagen er derfor ganske normal, men vi opplever at det er færre fysiske møter da mange har lært å sette pris på muligheten til å avholde digitale møter. Det er ofte tidsbesparende. Likevel foretrekker mange kinesere fysiske møter siden det gir mulighet til å bygge en bedre personlig relasjon over tid, forteller hun.

- Sosialt er hverdagen også så godt som tilbake. I Kina går offentlig transport nå som normalt, og restauranter, treningssentre, kinoer, turistattraksjoner og annet har vært åpne i flere måneder, men ved ankomst må vi fremvise QR-kode (helseapp), måle temperatur, bruke anti-bac og ofte gå med maske.