Jobbsøking i koronaens tid

Uvante arbeidsoppgaver på hjemmekontor og ansettelsesprosesser som stopper opp preger jobbsøkende og arbeidsledige jurister. Men karriererådgiver Inger-Christine Lindstrøm oppfordrer til å fortsette å søke.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Koronakrisen påvirker alle på et eller annet vis og preger de fleste samtaler om dagen. Det gjelder også for de jobbsøkende juristene karriererådgiver Inger-Christine Lindstrøm i Juristforbundet daglig snakker med.

Noen er bekymret for ansettelsesprosesser som har stoppet opp eller trekker ut i tid, mens andre lurer på om det er et ugunstig tidspunkt å bytte jobb på.

Noen er nyutdannede på jobbjakt, mens andre har gått med en drøm om å gjøre noe nytt eller er usikre på veien videre i karrieren.

- Det gjelder også nå. Mange medlemmer er jurister i samfunnskritiske stillinger på hjemmekontor med mye å gjøre. Mange hadde før koronakrisa en tanke om hva de skulle videre, og lurer litt på hvordan veien går videre nå, forteller Lindstrøm.

- Selv om vi er midt oppi en nasjonal dugnad og de fleste er stolte over jobben de gjør, så er det lov å tenke på egne ambisjoner også.

- Fortsett jobbjakten

Selv om situasjonen er uvanlig og det er travelt oppfordrer Lindstrøm til å fortsette å være på utkikk og å søke hvis det dukker opp noe aktuelt. Hun har ikke merket noen nedgang i antall juristsstillinger på markedet.

- Faktisk er det flere steder i offentlig sektor som trenger mer folk nå. En del av disse stillingene er ikke faste stillinger, men kan være gode muligheter for de som er nyutdannede eller av andre grunner står uten jobb akkurat nå, sier hun.

Karriererådgiver Inger-Christine Lindstrøm. Foto: Juristforbundet

Er du en av de som står uten jobb oppfordrer Lindstrøm også til å kikke i bransjer hvor jurister vanligvis ikke ville tatt jobb, spesielt hvis du har annen erfaring eller utdanning fra tidligere.

- Har du jobbet på sykehjem som student eller har annen erfaring bør du trå til nå. Å kunne vise til at du bidro under krisen vil være et stort pluss senere, selv om du det ikke er snakk om en jobb du i utgangspunktet er på utkikk etter, sier rådgiveren.

Hun mener det definitivt vil være positivt med arbeid i for eksempel en matbutikk under koronakrisen på CV-en senere.

- Det er noe med å brette opp ermene og tenke alternativt. Ikke nødvendigvis i stedet for og som førstevalg, men som en mulighet. Og det vil gi en større stjerne i margen slik situasjonen er nå. Det viktigste er å kunne fortelle hva som motiverer deg.

Digitale jobbintervjuer

Er du permittert eller uten jobb oppfordrer Lindstrøm også til å benytte muligheten til å undersøke om det er noe du kan oppdatere deg på eller noen kurs du kan ta.

Selv om det ikke nødvendigvis har minsket veldig i antallet juriststillinger, så er det en del arbeidsgivere som er litt avventende og prosessene kan trekke ut i tid, forteller hun.

- På den andre siden kan terskelen for å komme i kontakt med en potensiell arbeidsgiver være lavere nå som alt skjer digitalt, sier Lindstrøm, og fortsetter:

- Det har nesten eksplodert med aktivitet på LinkedIn for eksempel. Det å synliggjøre seg og følge med er viktig. Du må være komfortabel med det digitale. Er du ikke det, er dette tiden for å sette seg inn i det. også et jobbintervju vil sannsynligvis skje digitalt nå.

Ifølge Lindstrøm kan det være lurt å ha tenkt godt gjennom mulige spørsmål du kan få om digital kompetanse og hvordan du fungerer i en selvstendig hjemmekontorhverdag.

Alt i alt mener hun arbeidsmarkedet for jurister er mindre forskjellig enn for noen måneder tilbake enn man skulle tro, men at det riktignok er noen usikkerhetsmomenter.

- Har du tenkt på å bytte jobb en stund bør du fortsette å legge planer og gjøre fremstøt for å finne ut av hva som finnes der ute. Vi trenger den dynamikken i arbeidsmarkedet, sier hun.

- Det kan kanskje virke mer skummelt å bytte jobb nå, men det er ikke noe du skal ta stilling til før det ligger et tilbud på bordet. Fortsett planene dine og ikke bruk situasjonen som en hvilepute hvis du virkelig ønsker en ny jobb.