Oslo-studenter stakk av med seieren i digital forhandlings­konkurranse

- Spennende utfordring som ga innblikk i en side av advokatbransjen som normalt ikke fremmes i studieløpeI, sier vinner om ELSA Norges forhandlingskonkurranse. 

Peder Hallin og Adrian Martin
Peder Hallin og Adrian Martin

18-20 august gikk ELSA Norges årlige nasjonale forhandlingskonkurranse av stabelen – denne gangen digitalt. Konkurransen, som i utgangspunktet skulle skje på vårparten, ble som mye annet utsatt på ubestemt tid på grunn av koronapandemien.

Eirik Myrnes Kadelburger, som har vært president i studentorganisasjonen frem til august, fotreller at selv om det var kjedelig å måtte avlyse det fysiske arrangementet han hadde jobbet med å arrangere, så var det også noen fordeler med å avholde konkurransen på Zoom. 

Eirik Myrnes Kadelburger

- Det var en del organisering for å finne en ny dato som passet alle dommerne, men vi fikk et større og mer internasjonalt dommerpanel med 10 dommere per forhandling, hvorav 5 er leading judges og gir tilbakemeldinger til deltakerne, sier han.

Han arrangerte konkurransen i samarbeid med Roar T. Wægger fra Wægger Negotiation Institute (WNI) og med Thommessen som hovedsponsor. 

Thommessen gir økonomisk støtte og stilte med to dommere til dommerpanelet hver runde. 

Wægger fra WNI har vært med meg i planleggingen av den digitale konkurransen fra starten av, har mye erfaring fra forhandlinger og som dommer i internasjonale forhandlingskonkurranser, forteller Kadelburger.

Vinnerne

Det var vinnerlagene fra de tre fakultetene i Bergen, Oslo og Tromsø som møttes til den nasjonale fohandlingskonkurransen, og etter tre runder med forhandlinger var det til slutt Oslo-laget med Peder Hallin og Adrian Martin som stakk av med seieren. 

- Jeg syns Forhandlingskonkurransen var et spennende utfordring som ga innblikk i en side av advokatbransjen som normalt ikke fremmes i studieløpet, sier Peder Hallin.

- Med flere internasjonale dommere og masterklasser i finalen fikk man også en bedre oversikt over hvordan forhandlinger brukes internasjonalt.

- Kreativt, praktisk og kritisk

Eirik Myrnes Kadelburger forteller at konkurransen går ut på at to og to lag møtes for å forhandle seg frem til en avtale, og for hver runde skal lagene representere to ulike parter av en tvist.

- De får tildelt et faktum med felles informasjon, og et med konfidensiell informasjon tilhørende sin part. Dette oppsettet krever at studentene må jobbe kreativt, praktisk og kritisk, sier han. 

Han forteller videre at for den nasjonale finalen må lagene forberede to oppgaver, og konkurransen holdes på engelsk. Første runde består av før-forhandling, hvor lagene presenterer sine strategier for dommerne hver for seg. Deretter er det én time med åpen forhandling mellom deltagerne.

Dommerne trekker seg så tilbake og vurderer lagene, før de tildeler dem poeng etter ulike kriterier. De gir så lagene tilbakemelding i 10-15 minutter hver, uten at det nevnes hvilken poengsum de har fått, eller hvilket lag som har vunnet runden.

Etter tre runder har alle lagene ført forhandlinger for dommerne, og etter en grundig gjennomgang av alle tilbakemeldingene blir vinnerlaget utnevnt og premiert. Dette laget vil så få muligheten til å representere Norge i den internasjonale forhandlingskonkurransen (INC). Det er Juristforbundet som sponser og coacher vinnerlaget til INC.