

Tipsene for den nye studiehverdagen
– Studiehverdagen vår er plutselig helt annerledes. Men det er ingen grunn til å gi opp studiet eller sløve ned, skriver Sondre Christoffer Karlsen Lie, leder av Juristforbundets studentseksjon.
Av Sondre Christoffer Karlsen Lie, leder av Juristforbundets studentseksjon
Mitt råd er å skape god struktur i arbeidet og skille mellom «jobb» og fritid, slik vi gjør det i normale tider.
Universiteter og biblioteker er i disse tider stengt, og det gjør at de fleste av oss må strukturere hverdagen litt annerledes. Det å skulle studere hjemme istedenfor på studiestedet kan være utfordrende. Det er ikke avklart hvordan eksamenssituasjonen på de ulike studiestedene blir enda, men de jobber med alternative løsninger for både eksamen og undervisning. Det er dermed ingen grunn til å sette studiene på vent.
Mange av oss har klare rutiner. Studiearbeid gjøres på studiestedet, og andre ting gjøres hjemme. Dette er med på å skape et klart og sunt skille mellom «jobb» og privatliv.
Nå kan dette skape en utfordring – med tanke på at alt skal gjøres hjemmefra. Vi i Juristforbundet – Student ønsker derfor å dele noen av våre erfaringer med deg som studerer, i håp om at det kan gjøre en ekstraordinær studiehverdag litt lettere.
Tips til å strukturere den nye «studiehverdagen»:
- Lag en god struktur for når du gjør skolearbeid, og gjør det til faste tider. Helst til de samme tidene som på studiestedet ditt. Skap et klart skille mellom når du gjør skolearbeid og når du gjør andre ting.
- Skap en egen studieplass, enten om det er et eget rom eller en egen sone du kun bruker til skolearbeid. Dette kan være en utfordring for studenter, da mange bor i små hybler. Bare et lite hjørne kan være godt nok. Det viktigste er at du forsøker å skape et skille mellom studieplass og fritidsområde. Organiser arbeidsplassen godt, og legg vekk alle unødvendige distraksjoner.
- Ta pauser til faste tider, for eksempel hvert 45. minutt. Hjemme har du antageligvis flere distraksjoner enn du hadde hatt på lesesalen. For å unngå disse er det viktig å holde seg til faste tider.
- Planlegg et fast tidspunkt for en ordentlig lunsjpause. Da får du koblet av og ladet opp til en ny runde med skolearbeid. Når du er hjemme og sitter rett ved kjøleskapet, er det lett å småspise, noe som også distraherer deg fra skolearbeidet.
- Kle på deg som om du skulle på lesesalen. Dette kan gi deg følelsen av å være tilstede i en normal studiehverdag – og kan bidra til å øke konsentrasjonen.
Andre tips til når du blir sittende mye hjemme:
- Vær i fysisk aktivitet, og få litt frisk luft hver dag. Dette kan enten være en gåtur, joggetur eller egentrening hjemme. Litt fysisk aktivitet er veldig sunt for hodet.
- Ta en telefon eller videochat til venner og familie. Det er også mulig med mindre besøk, men her anbefaler vi å følge instruksene til Folkehelseinstituttet.
- Diskuter skolearbeidet ditt med andre studenter. Dette kan fint gjøres digitalt. Jeg kan personlig anbefale Microsoft Teams for møter og kollokviegrupper.
I tillegg minner jeg om at Juridika.no (innlogging gjennom feide) og Universitetsforlaget gjennom idunn.no (åpen tilgang) har tilgjengeliggjort alt pensum og en rekke artikler nå som universitet og biblioteker er stengt.
Til slutt vil jeg ønske alle lykke til og håper at studiehverdagen vil gå tilbake til normalen så snart som mulig!
Ledige stillinger:
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.
«Juridisk forskning er en investering i rettssikkerhet»
For å bygge kunnskap, trenger vi forskning. Det er derfor all grunn til å lytte når de juridiske fakultetene over lengre tid har påpekt manglende interesse for og satsning på juridisk forskning, skriver Katrine Bratteberg.
Forskere med appetitt på havrett
I løpet av få år har Norsk senter for havrett ved UiT opparbeidet internasjonal anerkjennelse og satser friskt på en stadig bredere rettsvitenskapelig forskning innen ulike områder av havretten.
Varslet full oppmøtestopp i retten for politijurister i nedstengte kommuner
Hovedverneombud varslet på et tidspunkt stans av oppmøte for juristene i domstolene i de berørte områdene.