

«Hva med studentene som snart er ferdigutdannet og skal starte i full jobb?»
Juristforbundets studentseksjon etterlyser tiltak som dekker denne gruppen arbeidstakere, skriver leder Sondre Lie.
Det har vært stort fokus på studenter som har mistet ekstrainntekten sin som følge av koronakrisen. Men hva med studentene som snart er ferdigutdannet og skal starte i full jobb?
Et av kravene for å få dagpenger ved permittering, er at du har hatt en inntekt fra lønnet arbeid på minst 0,75 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) de siste 12 månedene, eller minst 2,25 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) i løpet av de 36 siste månedene.
Beløpet tilsvarer ca. kr. 75 000 det siste året eller ca. kr. 225 000 de siste tre årene.
Kravet gjør at nyutdannede studenter som allerede har fått jobb, men på grunn av koronakrisen får utsatt oppstart eller blir permittert før de har startet, havner i en mellomstilling som ikke er dekket av noen tiltak.
De blir verken dekket av tiltak for studenter eller for permitterte med mindre de har hatt deltidsjobb og har tjent en sum som er forholdsvis høy for en fulltids jusstudent.
Denne gruppen har hatt en forventing om arbeidsinntekt og har i likhet med alle andre utgifter til husleie, strøm, mat og annet. Forskjellen er at de verken får studielån eller dagpenger.
Situasjonen er ekstraordinær, og ingen kunne forutse at vi skulle havne i denne krisen på forhånd. Det er heller ingen som vet hvor lenge den vil vare og hvilke økonomiske konsekvenser den vil få, verken for bedrifter eller privatpersoner.
Juristforbundets studentseksjon etterlyser tiltak som dekker denne gruppen arbeidstakere.
I dag er kravet til inntekt for å ha rett til dagpenger absolutt. Som følge av situasjonen vi er i, burde det være rom for å gjøre unntak som innebærer at også denne gruppen får rett til dagpenger.
Heldigvis kan medlemmer av Juristforbundet som opplever at arbeidsgiver trekker seg fra en inngått arbeidsavtale eller blir sagt opp kort tid etter oppstart, kontakte Juristforbundets advokatkontor for gratis, juridisk bistand.
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.