

Domstolkommisjonen vil gå fra 60 til 22 tingretter
Domstolkommisjonen har levert sin første delrapport om domstolenes struktur til justisminister Jøran Kallmyr.
Kommisjonen ble nedsatt i august 2017 og skal vurdere hvordan domstolene bør være organisert for “å svare på samfunnets forventninger om effektivitet og rettssikkerhet.”
Domstolkommisjonen foreslår å redusere antallet tingretter fra 60 til 22.
Dette er flertallets forslag for tingrettene:
Ytre Finnmark tingrett - sammenslåing av Øst-Finnmark tingrett, Hammerfest tingrett og Alta tingrett. Alta foreslås som hovedrettssted. For å sikre lokal tilstedeværelse flere steder i Finnmark anbefales det å opprettholde en avdeling i Vadsø. Forslaget om å samle fagmiljøet i Alta og Vadsø er ikke til hinder for at tingretten også disponerer lokaler i Hammerfest ved behov.
Indre Finnmark tingrett - for å styrke den samiske dimensjonen i domstolene bør Indre Finnmark tingrett bestå som en egen domstol og utvikles som en ressursdomstol for samiske saker.
Troms tingrett - sammenslåing av Nord-Troms tingrett og Senja tingrett. Lokalisering i Tromsø.
Midtre Hålogaland tingrett - sammenslåing av Trondenes tingrett, Ofoten tingrett og Vesterålen tingrett. Lokalisering i Harstad.
Salten tingrett - sammenslåing av Salten tingrett og Lofoten tingrett. Lokalisering i Bodø og Svolvær. Bodø foreslås som hovedrettssted. Av hensyn til de geografiske forholdene foreslås det i tillegg å opprettholde en avdeling i Svolvær.
Helgeland tingrett - sammenslåing av Rana tingrett, Alstahaug tingrett og Brønnøy tingrett. Lokalisering i Mo i Rana. Det er ikke til hinder for at tingretten disponerer lokaler i Brønnøysund/Sandnessjøen og/eller Mosjøen ved behov.
Trøndelag tingrett - sammenslåing av Sør-Trøndelag tingrett, Fosen tingrett, Inntrøndelag tingrett og Namdal tingrett. Lokalisering i Trondheim og Steinkjer.
Møre og Romsdal tingrett - sammenslåing av Nordmøre tingrett, Romsdal tingrett, Sunnmøre tingrett og Søre Sunnmøre tingrett. Lokalisering i Ålesund og Kristiansund.
Sogn og Fjordane tingrett - lokalisering i Førde. For å styrke Sogn og Fjordane tingrett anbefales Gulen kommune overført fra tidligere Bergen tingrett. Det foreslås å samle domstolen i Førde. Det er ikke til hinder for at tingretten disponerer lokaler i Sogndal og/eller Nordfjordeid ved behov.
Hordaland tingrett - sammenslåing av Bergen tingrett og deler av Hardanger tingrett. Lokalisering i Bergen. Anbefalingen om å samle fagmiljøet i Bergen er ikke til hinder for at tingretten disponerer lokaler på Voss og/eller i Hardanger ved behov.
Haugaland og Sunnhordland tingrett - sammenslåing av Haugaland tingrett, Sunnhordland tingrett og deler av Hardanger tingrett. Lokalisering i Haugesund.
Rogaland tingrett - sammenslåing av Stavanger tingrett, Jæren tingrett og Dalane tingrett. Lokalisering i Stavanger
Agder tingrett - sammenslåing av Lister tingrett, Kristiansand tingrett og Aust-Agder tingrett. Lokalisering i Kristiansand og Arendal.
Telemark tingrett - sammenslåing av Vest-Telemark tingrett, Aust-Telemark tingrett og Nedre Telemark tingrett. Lokalisering i Skien.
Vestfold tingrett - Vestfold tingrett ble etablert fra årsskiftet 2018/2019. Den består av de tidligere tingrettene i Larvik, Horten, Sandefjord og Tønsberg. Inntil videre fortsetter domstolen med fire bemannede rettssteder, men målet på sikt er at domstolen skal samlokaliseres i ett tinghus.
Buskerud tingrett - sammenslåing av Drammen tingrett, Kongsberg og Eiker tingrett, Hallingdal tingrett og Valdres tingrett. Lokalisering i Drammen og Nesbyen.
Innlandet tingrett - sammenslåing av Nord-Gudbrandsdal tingrett, Sør-Gudbrandsdal tingrett, Nord-Østerdal tingrett, Sør-Østerdal tingrett, Gjøvik tingrett og Hedmarken tingrett. Lokalisering Hamar, Gjøvik og Tynset.
Romerike tingrett - sammenslåing av Nedre Romerike tingrett, Øvre Romerike tingrett og Glåmdal tingrett.
Follo tingrett - sammenslåing av Follo tingrett og Heggen og Frøland tingrett. Lokalisering i Ski. Domstolen foreslås overført fra Borgarting lagmannsrett til Eidsivating lagmannsrett.
Østfold tingrett - sammenslåing av Moss tingrett, Sarpsborg tingrett, Halden tingrett og Fredrikstad tingrett. Domstolen foreslås overført fra Borgarting lagmannsrett til Eidsivating lagmannsrett.
Oslo tingrett - sammenslåing av Oslo tingrett og Oslo byfogdembete. Lokalisering i Oslo. Kommisjonen foreslår at Oslo tingrett og Oslo byfogdembete slås sammen til en fullfaglig tingrett.
Ringerike, Asker og Bærum tingrett - sammenslåing av Ringerike tingrett og Asker og Bærum tingrett. Lokalisering i Sandvika.
Ønsker sterkere fagmiljøer
Sorenskriver Yngve Svendsen, som leder kommisjonen, pekte på at tingrettene står overfor mange utfordringer, blant annet at mange av tingrettene har små og sårbare fagmiljøer.
- Det er også små muligheter for systematisk og godt fagmiljø, sier han.
Svendsen trekker blant annet frem eksempler som at relativt nyutdannede jurister i dag avgjør viktige spørsmål som hvem som skal ha foreldrerett over barn, utfordringer med inhabilitet i små tingretter og utsettelse av rettssaker hvis for eksempel en sorenskriver blir syk.
- Vi har også gjennomført undersøkelser av produktivitet, og generelt er det mange av de minste tingrettene som har lavest produktivitet, sier Svendsen.
Svendsen overleverte i dag alstå delrapporten til justisminister Jøran Kallmyr. Kommisjonens arbeids avsluttes i 2020.
- Jeg gleder meg til å se nærmere på rapporten. Jeg vil først og fremst takke Ynge Svendsen og Domstolkommijsonen for et godt stykke arbeid. Vi vet dere har jobbet hardt og tatt mange gode utredninger, så det blir interessant å lese, sa justisminister Jøran Kallmyr.
Les hele delutredningen om domstolstruktur her
Disse sitter i Domstolkommisjonen:
- Sorenskriver Yngve Svendsen, Oslo (leder)
- Høyesterettsdommer Inger-Cecilie Østensen Berglund, Oslo
- Lagdommer Nils Asbjørn Engstad, Tromsø
- Jordskifterettsleder Vidar Otterstad, Førde
- Direktør i Domstoladministrasjonen Sven Marius Urke, Trondheim
- Førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland, Drammen
- Advokat Inger Marie Sunde, Stavanger
- Professor Ragna Aarli, Bergen
- Førsteamanuensis Jostein Rosfjord Askim, Oslo
- Forskningssjef Erling Røed Larsen, Oslo
- Samfunnsøkonom Steinar Juel, Sandvika
- Professor Arne Krokan, Nittedal
- Administrerende direktør Inger-Marie Sperre, Ålesund
- Tidligere stortingsrepresentant Carl-Ivar Hagen, Oslo
- Varaordfører Bjørg Tysdal Moe, Stavanger
- Sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset, Ålesund
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.