Ting­rettene i Østfold ønsker sammen­slåing

Tingrettene i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg tar selv initiativ til sammenslåing.

Moss tingrett. Foto: Foto: Heiko Junge / Scanpix
Moss tingrett. Foto: Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tingrettene i Østfold sendte i går kveld ut en pressemelding hvor de skrev at tingrettene i Fredrikstad, Halden, Moss og Sarpsborg er i dialog om å slå seg sammen til Østfold tingrett.

- Samtlige sorenskrivere og tillitsvalgte for de ansatte signerte 12. februar en intensjonsavtale som forplikter til et lokalt forankret samarbeid om en felles tingrett, skriver de.

Heggen og Frøland tingrett i Indre Østfold å avvente Domstolkommisjonens delutredning om struktur, som er varslet vil komme høsten 2019, før tingretten der tar stilling til spørsmålet om sammenslåing.

Fellesmøte

Fra 1. januar i år ble Tønsberg, Larvik, Sandefjord og Nordre Vestfold tingrett slått sammen til en felles Vestfold tingrett. Det har lenge vært kjent at det planlegges en sammenslåing i Østfold også. 

– Her sonderer vi muligheten for å slå sammen tingrettene i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden til en felles domstol etter modell fra Vestfold. De korte avstandene i Østfold gjør det mest formålstjenlig å samle de fire tingrettene under et tak, sa direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, til Parat24 allerede for et år siden.

- Det er avholdt fellesmøte for ansatte ved alle tingrettene i Østfold og deretter interne møter ved den enkelte domstol. Tilbakemeldingene har vært at de ansatte har stilt seg positive til en sammenslåingsprosess. På dette grunnlaget ble intensjonsavtalen inngått, skriver de akrtuelle tingrettene i gårsdagens pressemelding.

I avtalen er det tatt et forbehold om ny vurdering dersom Domstolkommisjonen gir andre anbefalinger om eller føringer på hvordan domstolstrukturen bør være i fremtiden.