17 tips til ferske jusstudenter
Hvem skal du følge på Jodel og hvilken forening skal du velge?
Det er ikke lenge siden du fikk vite at du var sikret plass på et av landets aller mest populære studier, og nå venter en ny hverdag som jusstudent.
På de store fakultetene blir du absolutt ikke alene, men én av flere hundre studenter. Hvordan skal du finne din plass og finne ut av hvordan ting fungerer?
Espen og Karoline er begge jusstudenter med ekstrajobb i Juristforbundet. De tar nå fatt på sitt siste år som studenter og har samlet noen tips til deg som er fersk jusstudent:
-
Bruk appen Domsguiden for forståelse og innarbeiding av dommer
-
Ikke undervurder betydningen av en kollokviegruppe
-
Sjekk ut @Jussen på Jodel for å få med deg inside information
-
For Oslo-studentene: Blindern er skummelt - ikke dra dit oftere enn du må (altså bare for Ex.Phil)
-
Meld deg på og møt opp på manuduksjoner/bedriftspresentasjoner hos advokatfirmaene for gratis kunnskap (og mat) før eksamen
-
Ofte kan det lønne seg å bestille pensumbøker på internett i stedet for å kjøpe i bokhandelen
-
Vil du kjøpe brukt kan det ofte være enda billigere. Sjekk ut ulike grupper for kjøp og salg på Facbeook, som for eksempel denne
-
Finn deg en forening (som for eksempel CF, Juristforeningen, kor etc.)
-
Installer Hold appen – den gir god motivasjon til å legge bort telefonen, i tillegg til at du får premier
-
Meld deg inn i Juristforbundet og få gratis innboforsikring
-
Lever kurs- og fakultetsoppgaver for å stille forberedt til eksamen (Oslo)
-
Gå på arbeidslivsdagene og få gratis stæsj
Planlegging og god søvn
Sofie Rosvoll er leder for Juristforbundet Student og gir også fem gode tips til deg som skal studere juss, både som førsteårsstudent og for deg som har kommet deg gjennom et år eller to.
1. Still spørsmål
Dette er virkelig noe du bare må lære deg med en gang. Ingens spørsmål er dumme, og det er alltid mange som lurer på det samme.
Still spørsmål til lærere, faddere eller andre studenter – enten det er faglig, studentlivet generelt eller om du er ny i byen og lurer på noe.
2. Prøv å være sosial
Selv om det ikke alltid er like lett, spesielt hvis du er på et nytt sted, er det viktig å sosialisere seg.
Når man er helt fersk eller ny i en by kan det fort føles ensomt. Fortvil ikke, det er mange som går rundt med samme følelse.
Tør å ta kontakt, takk ja til aktiviteter og tør å utfordre deg selv litt. Det finnes som regel en haug av ulike foreninger og arrangementer å velge i. bruk fadderuka for det den er verdt. Det kan være ubehagelig, men du får mye igjen for å tørre å stå litt i det.
3. Lag en plan
Overgangen fra videregående skole kan føles veldig stor. Du er kanskje vant til å få en fastlagt plan med ulike mål fremfor deg.
På universitetet er spillerommet mye større og det forutsetter at du tar ansvar selv og strukturerer eget arbeid. Det kan være lurt å utarbeide din egen plan for semesteret og en felles plan med en kollokvie.
4. Gjør deg kjent med læreplanmålene
Det er viktig å følge aktivt med gjennom året, både i undervisningen og når det gjelder egenstudier.
Bruk tid på å se på tidligere eksamensoppgaver og spør om hjelp og tips fra studenter som har hatt fagene før deg.
5. Ikke undervurder viktigheten av et godt kosthold, fysisk aktivitet og søvn
Det kan høres enkelt ut, men det er også utrolig viktig. Som jusstudent sitter du i ro i mange timer om dagen og føler deg ofte sliten etter skolen.
Jeg anbefaler virkelig å finne seg en fysisk aktivitet selv om du er sliten. Det vil ha en positiv effekt på søvn også, og disse tingene har mye å si for prestasjonen på studiet.