

Juspraksis på sykehjem: - Unikt innblikk i hvilke juridiske utfordringer helsepersonell står i daglig
- En ting er hva lovverket sier, en annen ting er å håndtere en hektisk hverdag, sier jusstudent Thea Bakke Lekva.
Med en ekstrajobb på sykehjem fikk jusstudent Thea Bakke Lekva øynene opp for de mange juridiske utfordringene som daglig møter sykepleiere, leger og andre helsefagarbeidere.
- Hvor går grensen mellom tvang og frivillighet? Jeg jobber selv mye med demente, og problemstillinger rundt dette med medbestemmelsesrett er en gjenganger – hvor mange avgjørelser tas egentlig over hodet på pasientene? Dette er interessante og viktige juridiske problemstillinger, sier Lekva, som er student på fjerde året ved Universitetet i Bergen.
Hun har inntrykk av at mange ansatte på sykehjem synes det kan være utfordrende å sette seg inn i gjeldende lovverk, i tillegg til at det er vanskelig å vite hvordan det skal anvendes i praksis.
- En ting er hva lovverket sier, en annen ting er å håndtere en hektisk hverdag. Loven er veldig generelt utformet, og mange ansatte har forskjellige syn på tvang og frivillighet og hva som må til for å få hverdagen til å gå opp, sier hun.
Tverrfaglig praksis
Da hun fikk mulighet til å være med i et tverrfaglig prosjekt sammen med studenter som leger helsefag var hun en av få jusstudenter som kastet seg med.
Hun peker på at hverdagen på mange sykehjem også er preget av at det er mange vikarer.
- Å sette seg inn i juridisk lovverk kan være utfordrende for en uten juridisk utdannelse, og i alle fall for unge vikarer, sier Lekva.
Denne våren fikk Lekva mulighet til å være med i det tverrfaglige prosjektet TVEPS, som trener medisin- og helsefagstudenter i tverrfaglig samarbeid. Som eneste jusstudent i en gruppe på fem fikk Lekva i oppgave å kartlegge om pasientenes rettigheter ble godt nok ivaretatt.
Medbestemmelse i pasienthverdagen
Gruppa skulle ut og møte pasienter på et sykehjem, og Lekva forteller at hun fokuserte på å snakke med de aktuelle pasientene for å kartlegge om pasientenes selvbestemmelsesrett i tilstrekkelig grad ble ivaretatt ved sykehjemmet.
I tillegg til samtaler med pasientene fikk studentene fullstendig innsyn i journalene og snakket med ansatte på sykehjemmet om utfordringer knyttet til den enkelte pasient. Målet med praksisen var å utarbeide et forslag til ulike tiltak som kunne bidra til å forbedre livskvaliteten og hverdagen til de aktuele pasientene.
- For min del var det viktig å vite om pasientene følte de ble hørt i spørsmål om egen helse. Det var krevende spørsmål å stille, men en veldig nyttig erfaring. En av pasientene var veldig enkel å snakke med, mens en av de andre var det veldig vanskelig å kommunisere med, forteller hun, og fortsetter:
- Det er utrolig viktig å lese signaler i en slik jobb, og det er de fleste som har slike jobber veldig flinke til. Jeg har fått et unikt innblikk i hvilke utfordringer helsepersonell i slike jobber står i daglig.
Praksiserfaringen har gitt mersmak, og nå vurderer Lekva å skrive master med tema innen helse.
- Jeg er kanskje naturlig nok ekstra opptatt av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel fire, som handler om bruk av tvang på sykehjem, sier hun.
- Leger og sykepleiere ser jo disse utfordringene hele tiden, mens jeg hadde nok ikke vært så obs på det hvis jeg ikke hadde jobbet på sykehjem selv.
Stor interesse for helserett
Anne Kjersti Befring holder det årlige helserettkurset for Juristenes utdanningssenter (JUS) og er forsker ved juridisk fakultet ved UiO.
Hun kan fortelle at det årlige helserettkurset alltid blir fullt på få minutter, og at de ser en økende interesse for helserett hos studentene ved UiO.
- Med økende fokus på blant annet kunstig intelligens og deling av data for å oppnå helsehjelp har vi sett en økende interesse også hos jusstudentene. Nå velger mellom 150 og 200 studenter hos oss helserett som valgfag hvert år, forteller hun.
Hun mener jurister med blant annet kombinasjonen helserett, EU/EØS-rett og arbeidsrett vil være attraktive fremover.
Frivillighet og tvang
Befring veileder og sensurerer mange masterstudenter, og blant studentenes favorittemaer de siste årene troner deling av data. De ser også en økende interesse for kunstig intelligens. Mange er også opptatt av temaer som berører frivillighet og tvang, innen psykisk helsevern og somatikken.
- Dette er spennende juridiske problemstillinger. Vektlegging av frivillighet kan føre til ansvarsfraskrivelser for pasienter som ikke er i stand til å ivareta egne interesser, for eksempel ved at pasientens kompetanse ikke undersøkes tilstrekkelig. Det kan også være lett å ty til tvang før frivillighet prøves, sier Befring.
Selv mener hun det er en stor utfordring at helse har blitt en politisk “salgsvare”, og at det ofte vedtas nye ordninger uten at man vet hvordan det vil fungere i praksis.
- Det er derfor utrolig viktig å undersøke hvordan lovene og vedtakene fungerer i praksis, og her kommer juristene inn. Det er et stort behov, sier Befring.
Ledige stillinger:
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.
«Juridisk forskning er en investering i rettssikkerhet»
For å bygge kunnskap, trenger vi forskning. Det er derfor all grunn til å lytte når de juridiske fakultetene over lengre tid har påpekt manglende interesse for og satsning på juridisk forskning, skriver Katrine Bratteberg.
Forskere med appetitt på havrett
I løpet av få år har Norsk senter for havrett ved UiT opparbeidet internasjonal anerkjennelse og satser friskt på en stadig bredere rettsvitenskapelig forskning innen ulike områder av havretten.
Varslet full oppmøtestopp i retten for politijurister i nedstengte kommuner
Hovedverneombud varslet på et tidspunkt stans av oppmøte for juristene i domstolene i de berørte områdene.