

- Juridiske ingeniører, legal designers – framtida trenger folk med jus-bakgrunn kombinert med andre ting
Selskapet Justify vil gjøre det enkelt og billig for hvem som helst å lage et godt testamente. Gründerne tror det vil bli større behov for jurister som har erfaring eller utdanning fra andre fagfelt i årene som kommer.
- Jeg kom til et punkt hvor jeg måtte bestemme meg: ville jeg gå for et partner-løp eller ville jeg ta tak i den lista med ideer jeg hadde liggende? Jeg kom raskt frem til at det var umulig for meg å legge fra meg gründer-drømmen.
Da han skulle søke studier hadde Dag Josef Foss skrevet opp jus, IT, journalistikk og design på «ønskelista». Han endte opp med jus og et års IT-studier. Med en stor interesse for digitalisering og design var planen å bruke mye av dette i jobben som advokat.
Lista over ideer ble stadig lengre, og i mars i fjor sluttet han i advokatjobben hos Haver i Stavanger for å videreutvikle forretningsideen og ble med i Gründerhub-programmet for oppstartsbedrifter på Innovation dock.
Etter hvert fikk han også med seg Sindre Mariero og har bygget et sterkt tverrfaglig team av teknologer, designere og forretningsfolk som ønsket bli med på reisen.
- Å si opp en trygg advokatjobb hvor jeg trivdes og hadde gode muligheter var ganske vanskelig. Man slipper noe trygt og godt og går ut av et miljø man trives i, sier Foss.
Samarbeid med bank
Nå vil han sammen med Mariero og resten av teamet utvikle et konsept som følger kundene gjennom ulike livsfaser og tilbyr juridisk hjelp underveis – samboerkontrakt, skilsmisse, forskudd på arv. Første produkt ut er digitalt testamente og arvesimulator.
Her skal kundene kunne fylle inn en del informasjon før de får vite hvordan arven vil fordeles og hva de kan gjøre innenfor lovens rammer. I samarbeid med SR-bank skal produktet lanseres om kort tid.

Mariero, som har IT- og økonomibakgrunn og har det operasjonelle ansvaret i Justify, forteller at løsningen skal kunne tilpasses nesten hvem som helst – det kan være andre banker, organisasjoner og så videre. Og interessen for produktet har vært stor.
- Vi vil dekke et behov som advokater egentlig ikke ønsker å betjene, sier Foss.
- Et testamente er et eksempel på noe som ikke er spesielt attraktivt for advokater, fordi det er små oppdrag som er vanskelig å effektivisere uten store volum.
Prisen for et enkelt testament ender gjerne på 5.000-15.000 for enklere oppdrag, og øker raskt for mer komplekse varianter. Justify ønsker å redusere denne kostnaden betydelig, og har som målsetning å kunne tilby tjenesten ned mot 1.000-1.500.
I tillegg vil man kunne gjøre produktet testament mer tilgjengelig for folk flest ved å tilby grafisk simulering av de alternativer kunden har og enkel tilgang til selvbetjeningsverktøy via mobil, tablet, PC og så videre.
I starten vil advokater kvalitetssikre hvert enkelt testamente, før de gradvis går over til fullautomatisering.
Annen måte å tenke på
Foss beskriver hverdagen som gründer som spennende og veldig annerledes enn hverdagen han kjente som ansatt i et advokatfirma.
- Alt er egentlig annerledes. Det er en helt annen måte å tenke på – mer kreativt og helt andre arbeidsmetoder.
Han beskriver advokatbransjen som «tradisjonell, lite transparent og gjennomregulert» med begrensede impulser utenfra, noe som gjør det vanskelig å tenke annerledes. Foss mener blant annet timeprismodellen og hvordan ting er organisert i bransjen hindrer nyskapning.
- Det har lenge utelukkende vært fokus på domenekunnskap og det å være faglig sterk. Det er jo vel og bra, men det operasjonelle – å styre sjappa på en mer effektiv måte – har blitt nedprioritert, mener han.
Mariero forteller at mange etablerte advokater tar kontakt og sier at de heier på dem.
- De gir tommel opp og sier at de har ønsket seg dette lenge. Men bekrefter samtidig at tradisjonelle advokatfirma har problemer med å kunne forsvare denne typen kostbar produktutvikling som i stor grad går på tvers av dagens forretnings-/betalingsmodeller, sier Mariero.
De to gründerne tror det vil bli større behov for jurister som også erfaring eller utdanning fra andre fagfelt i årene som kommer.
- Juridiske ingeniører, legal designers – fremtiden trenger sårt folk med juridisk bakgrunn i kombinasjon med andre ting, mener Foss.
Mer tilpasset hver enkelt
Morten Goodwin er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og nestleder ved Senter for forskning på kunstig intelligens. Han sier mye av kunstig intelligens-revolusjonen har skjedd når dataprogrammene klarer å individualisere.
- Det er en stor grunn til at Facebook, Uber , YouTube fungerer så bra, de forstår meg. Facebook hopper over journalisten. Uber fjerner taxiledelsen, sier han.
Han mener det derfor er ekstra spennende at selskaper som Justify går ut til enkeltforbruker, og i praksis fjerner hele advokaten får juridisk bistand.
- En samboerkontrakt kan være helt individuelt tilpasset meg og min samboers behov – akkurat slik Facebook og YouTube tilrettelegger innhold for meg, sier han.
- Jeg er helt sikker på at mye av fremtidens teknologi kommer til å være individuelt tilpasser hver og en av oss. Legal tech er intet unntak. Derfor er eksemplet på Justify ekstra spennende.
Ledige stillinger:
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.
Skal se på lønnssystemet for ledere i staten
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.
«Domspremissene og domsslutningene i straffedommer er ofte for lange og for detaljrike»
Dette er en utvikling som har forsterket seg etter at den nye straffeloven trådte i kraft, skriver statsadvokat Stein Vale.
Behov for flere jurister i kontrollen av de hemmelige tjenestene
EOS-utvalget varsler om behov for å øke den juridiske kapasiteten i sekretariatet.
– Dei som skriv og nyttar nynorsk skal føle seg heime ved fakultetet
Kan ikkje vere samd i at fakultetet har eit haldningsproblem knytt til juss på nynorsk.