

- Politijuristenes beskrivelse påkaller betydelig oppmerksomhet
Riksadvokaten reagerer etter Politijuristenes alarm om forholdene for påtalemyndigheten i politiet.
Foran landets øverste politisjefer har riksadvokaten ytret sterk bekymring over situasjonen som beskrives i Politijuristenes skriftlige henvendelse til riksadvokaten og til Politidirektoratet (POD). Politijuristenes brev, som ble sendt 19. oktober, er tidligere omtalt av Juristen.
Tema i Nasjonal ledergruppe
Etter å ha mottatt Politijuristenes situasjonsbeskrivelse har riksadvokaten tatt saken opp med POD, samtlige politimestere og Justis og beredskapsdepartementet.
I brevet til landets politimestere går det fram at Riksadvokaten nylig også løftet saken inn for Nasjonal ledergruppe (NLG), som representerer politi-Norges viktigste møtearena.
«Som fremholdt under møte i NLG, er det selvsagt uholdbart dersom påtalemyndighetens avgjørelser ikke blir respektert», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Terje Nybøe.
NLG møtes hver måned og ledes av politidirektøren. I NLG møter politimestrene, PODs ledergruppe, rektor ved PHS og særorgansjefene i tillegg til at også̊ Riksadvokaten deltar.
- Viktig forutsetning
I sitt brev til Justis- og beredskapsdepartementet skriver riksadvokaten følgende:
«Som kjent påtaleavgjør påtalemyndigheten i politiet langt de fleste straffesaker. En velfungerende påtalemyndighet i politiet er en viktig forutsetning for et moderne demokrati, og avgjørende for samfunnets tillit til politiet. Politijuristene beskriver en situasjon blant annet preget av manglende oversikt over restanser, for liten administrativ høyde, for høyt arbeidspress og stor turnover.»
«Politijuristenes beskrivelse påkaller betydelig oppmerksomhet, og vi velger derfor å orientere både departementet, direktoratet og politimesterne i egne ekspedisjoner. Riksadvokaten er selvsagt oppmerksom på at beskrivelsen strammer fra en fagforening, men bildet som tegnes er ikke helt ukjent», heter det i riksadvokatens brev.
Riksadvokaten viser også til at statsadvokatene gjennom sin kontrolloppgave og skrevne rapporter, har kommet med informasjon som er med på å underbygge Politijuristenes beskrivelse av situasjonen.
«Basert på de regionale statsadvokatenes inspeksjoner av straffesaksbehandlingen i politidistriktene er situasjonsbeskrivelsen ikke uten likhetstrekk med det bildet som tegnes, selv om det er grunnlag for nyanser og forskjell fra distrikt til distrikt.»
«Riksadvokaten utdyper ikke den faktiske situasjonen her, men nevner at mange av de omstendighetene Politijuristene peker på er omtalt av påtaleanalyseutvalget (NOU 2017:5 En påtalemyndighet for fremtiden) og således vel kjent for departementet.»
«Den situasjonen som Politijuristene beskriver kan ikke alene løses ved de tiltak denne utredningen foreslår, men det er etter riksadvokatens syn viktig at den følges opp av departementet, hvilket er vår primære begrunnelse for henvendelsen nå», skriver riksadvokaten.
Ledige stillinger:
Lønnsoppgjøret: Akademikernes og Unios avtale er nå størst i staten
Sammen representerer Akademikerne og Unio om lag 75 000 ansatte i staten.
Etter sitt møte med advokatbransjen bestemte hun seg for å hjelpe bedrifter med å rekruttere flerkulturelle
Da Kimiya Sajjadi som jusstudent besøkte de store advokatfirmaene så hun bare «folk i fancy dresser» og «ingen med annen etnisitet enn etnisk norsk».
Tilbyr digital tvisteløsing: Gründerideen fikk drahjelp av pandemien
Under lockdown i 2020, med mye usikkerhet og en ny tilværelse på hjemmekontor, bestemte de tre gründerne av Mekle.no seg for å satse på å tilby digital tvisteløsing.
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.