

Svensk studie: 30 prosent av kvinnelige forretningsadvokater i fare for å bli utbrent
- Skal vi snakke om en meningsfull likestilling, så må stress bli en del av diskusjonen, sier psykologen bak studien.
Det er det svenske Advokatsamfundet som i 2017 gjennomførte en nasjonal studie om stress og psykisk helse hos advokater.
Psykolog Jens Näsström, som er ansvarlig for studien, har nå gått tilbake til resultatene for å se på kjønnsforskjellene, noe som ikke ble gjort i 2017.
- Skal vi snakke om en meningsfull likestilling, så må stress bli en uttalt del av diskusjonen, sier han til Advokatsamfundets medlemsblad.
LES OGSÅ: Hva vet vi egentlig om forskjellen mellom mannlige og kvinnelige jurister?
Mer stress
Näsström sier til at han oppdaget store kjønnsforskjeller når det gjaldt stress hos selskapsjurister i en studie han nå jobber med og derfor ble interessert i å se på studien fra 2017 med nye øyne for å se hvordan det var for advokatene.
Etter en ny gjennomgang av studien konkluderer han med at drøyt 15 prosent av de mannlige forretningsadvokatene og 30 prosent av de kvinnelige er i risikosonen for å bli utbrente.
Han understreker at jurister generelt er mer stresset enn resten av den svenske populasjonen, men at de også er mer effektive enn gjennomsnittssvensken.
Når det gjelder forskjellen hos kjønnene, er den størst hos forretningsadvokater, mens den er minst blant strafferettsadvokater.
Psykologen mener forklaringen er tredelt og peker på manglende likestilling på arbeidsplassen, i hjemmet og psykologiske karaktertrekk. Näsström mener kvinnelige advokater oftere enn mennene har en prestasjonsbasert selvfølelse.
- På den andre siden ser kvinnelige advokater ut til å ha en større psykologisk motstandsdyktighet. De håndterer altså psykisk press bedre enn sine mannlige kollegaer, sier han.
Yrkesspesifikke faktorer
Psykolog Jøri Gytre Horverak har jobbet som veileder og psykolog på arbeidsplasser med jurister og advokater, og er opptatt av hva deres arbeidshverdag gjør med dem som mennesker. I et intervju i Juristen i fjor sa hun at det er for lite fokus på hva juristhverdagen gjør med psyken.
- Jeg ser ofte at rollen føles for stor. Da blir man selv veldig liten og mister seg selv litt, og sårbarheten og beskyttelsesmekanismer slår inn, sa hun.
Horverak mener det er flere yrkesspesifikke faktorer som gjør jurister og advokater noe mer utsatt for arbeidsrelatert stress enn en del andre grupper.
- Det ligger i juristers natur at de skal gjøre det som er rett. De skal ha hodet med seg, de skal være den modne og ansvarlige i relasjoner. Det er tillagt mye autoritet i deres tittel. I tillegg er det hele tiden en visshet om at deres vurderinger og avgjørelser påvirker folks liv.
Ledige stillinger:
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.
Skal se på lønnssystemet for ledere i staten
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.
«Domspremissene og domsslutningene i straffedommer er ofte for lange og for detaljrike»
Dette er en utvikling som har forsterket seg etter at den nye straffeloven trådte i kraft, skriver statsadvokat Stein Vale.
Behov for flere jurister i kontrollen av de hemmelige tjenestene
EOS-utvalget varsler om behov for å øke den juridiske kapasiteten i sekretariatet.
– Dei som skriv og nyttar nynorsk skal føle seg heime ved fakultetet
Kan ikkje vere samd i at fakultetet har eit haldningsproblem knytt til juss på nynorsk.