ditt arbeidsliv: - Dette er jurister oftest misfornøyd med på jobben

- Trivsel på jobben er viktig og skal tas på alvor. Noen ganger er det å bytte jobb den eneste gode løsningen, sier karriereveileder Inger-Christine Lindstrøm.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Inger-Christine Lindstrøm er karriereveileder i Juristforbundet og snakker daglig med jurister som enten er på jakt etter ny jobb eller vurderer å finne seg noe nytt.

Når Lindstrøm ber juristene peke på hva de er misfornøyde med i sin nåværende stilling er det noen ting som ofte går igjen:

  • Kjedelige arbeidsoppgaver
  • Savner faglig utvikling
  • Misfornøyd med leder
  • En eller flere irriterende kollegaer
  • Alt for stort arbeidspress/stress
  • Misfornøyd med lønn

Utfordringene som går igjen er ikke nødvendigvis yrkesspesifikke, men noe også mennesker i andre yrker kan oppleve, tror Lindstrøm.

- Det kan også handle om faktorer som for lang reisevei, eller at jobben ikke lenger lar seg kombinere så godt med familiesituasjonen, sier hun.

Sjekk mulighetene

Er du misfornøyd med arbeidssituasjonen er det ikke noe galt i å bytte jobb, og i mange tilfeller er det også det riktige, mener Lindstrøm.

Hun mener likevel det ofte er mange gode grunner til å sjekke ut potensialet hos nåværende arbeidsgiver før du tar en avgjørelse.

- Lag lister

- Ofte tar faktorene du ikke er fornøyd med uforholdsmessig stor plass i tankene. En enkel analyse hvor du ser på pro/contra med jobben du har i dag kan være overraskende nyttig, sier Inger-Christine Lindstrøm.

Hun anbefaler også å tenke gjennom og skrive ned:

  • Beskriv problemet – vær konkret
  • Hvor omfattende er det?
  • Er det sannsynlig at du kan påvirke situasjonen på noen måte?
  • Hvor lenge har du opplevd det på denne måten?

- Mange jurister er i overkant beskjedne når det kommer til å sette ord på ambisjonene sine og bidraget sitt. Det er lett å innbille seg at ledere er tankelesere og «burde skjønne». Ikke ta det for gitt, sier hun.

Hvis du ønsker en endring på jobben bør du begynne med en samtale med lederen din, anbefaler Lindstrøm. Forbered deg i forkant ved å sette ord på ønskene din, og vær åpen for dialog, råder hun.

- Det ligger ofte et stort potensiale i det å ta noen initiativer. Forvant ikke umiddelbare resultater, så følg opp, sier Lindstrøm.

Positiv

Karriereveilederen understreker at det er naturlig å være litt uinspirert innimellom, og at det derfor for mange kan være lurt å se hva som kan gjøres der du er før du hopper videre.

- Men trivsel på jobben er viktig og skal tas på alvor. Noen ganger er det å bytte jobb den eneste gode løsningen, sier hun.

Er du veldig opptatt av at du vil «bort fra jobben» du har bør du imidlertid passe på at dette ikke skinner gjennom på en uheldig måte i møte med potensielle nye arbeidsgivere, råder Lindstrøm.

- En potensiell ny arbeidsgiver vil forvente en gjennomtenkt positiv beskrivelse av din nåværende arbeidsgiver dersom de spør. Kompetansen din og innstillingen din er viktig, sier hun.