Forslag til samtykkelov lagt frem

Domstolene skal få større rom for individuelle vurderinger i straffutmålingen ved voldtekstssaker enn i dag. Minstestraffen på fengsel i tre år foreslås opphevet.

Astri Aas-Hansen (skjermbilde Regjeringen.no nett-tv.)
Astri Aas-Hansen (skjermbilde Regjeringen.no nett-tv.)

Regjeringen har lagt frem forslag til endringer i straffelovens kapittel om seksuallovbrudd.

– Jeg er glad for at vi endelig kan legge frem vårt forslag til lovendringer, hvor målet vårt er å sikre en bedret rettstilstand for personer utsatt for seksuell omgang uten samtykke, og å styrke barns vern mot seksuell utnyttelse. Noe er allerede kjent, som hvilken samtykkemodell regjeringen landet på, men jeg vet at flere har ventet i spenning på resten, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen i en pressemelding.

Forslaget utvider dagens voldtektsbestemmelse og skal bedre ramme seksuell omgang med noen som ikke har samtykket til dette og er som tidligere kjent en «bare ja er ja» samtykkelov.

Fengsel i 6 år og 10 år

«Bare ja betyr ja»-modellen tas inn som et nytt første ledd i voldtektsbestemmelsen i straffeloven § 291: Den som har seksuell omgang med noen som verken i ord eller handling har samtykket til det, kan straffes med fengsel inntil 6 år.

Dagens voldtektsbestemmelse videreføres som et nytt andre ledd i § 291, samtidig som den utvides med et nytt straffalternativ basert på «nei betyr nei»-modellen: Den som har seksuell omgang med noen som i ord eller handling gir uttrykk for ikke å ville det, kan straffes med fengsel inntil 10 år.

Større rom for individuelle vurderinger

Regjeringen åpner også for å at domstolene skal stå friere når de utmåler straff i disse sakene.

– Erfaringene fra retten viser at det er store forskjeller fra sak til sak. Vi vil i hovedsak videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å benytte straffeskalaen – i både skjerpende og formildende retning. Vi vil derfor foreslå endringer som gir domstolene større rom for individuelle vurderinger i straffeutmålingen enn det som er situasjonen i dag, sier Aas-Hansen.

Regjeringen foreslår opphevelse av minstestraffen på fengsel i tre år for voldtekt til samleie mv. og voldtekt til samleie av barn under 14 år. Regjeringen går også bort fra å angi normalstraffenivåer for voldtekt i forarbeidene.

Barns vern

For å styrke barns vern mot seksuell utnyttelse foreslår regjeringen også at straffeloven § 295 bokstav c endres, slik at bestemmelsen rammer seksuell utnyttelse av en person under 18 år i en særlig sårbar «situasjon» i stedet for «livssituasjon»..

På bakgrunn av utvidelsene av voldtektsbestemmelsen foreslås det at unntaket fra foreldelse begrenses til å gjelde grove voldtekter etter straffeloven § 293. Straffansvaret for fullbyrdede overtredelser av § 291 nytt andre ledd skal imidlertid ikke foreldes dersom fornærmede var under 18 år på gjerningstidspunktet.

Juristforbundet støtter

Juristforbundet vedtok på landsmøtet i fjor å støtte en «bare ja er ja»-bestemmelse og Juristforbundets president Sverre Bromander uttalte, da justisministeren varslet en slik samtykkelov i forrige uke, at "dette var gode nyheter".

– En samtykkelov som bygger på “ja betyr ja”-prinsippet er vi sikre på at vil hjelpe de unge med tydelige og forpliktende rammer. Juristforbundet mener at en “ja betyr ja”-bestemmelse på sikt både vil medføre flere oppklarte voldtektssaker, den vil styrke rettssikkerheten både for de som er utsatt for voldtekt og de som er anklaget for det, og det vil, kanskje aller viktigst, være normdannende og da kunne forebygge mange både voldtektssaker og hendelser som vil havne i en gråsone, sa Bromander.