Feiret med samtykkelov-kake

Foran en stor kake med inskripsjonen «Hurra for samtykkelov» samlet jurister, politikere, aktivister og publikum seg fredag for å feire regjeringens beslutning om å gå inn for en lovendring som skal styrke kampen mot voldtekt.

Markering av støtte til samtykkelov på Youngstorget (Foto: Tore Letvik)
Markering av støtte til samtykkelov på Youngstorget (Foto: Tore Letvik)

Justisminister Astri Aas-Hansen takket fredag alle som har bidratt på veien fram til lovforslaget som legges fram førstkommende torsdag. Innholdet i forslaget gikk hun ut med tidligere på dagen.

LES OGSÅ: Justisministeren varsler ny samtykkelov: – Bare ja er ja

-Nå blir det endringer i straffelovens voldtektsbestemmelse. Det kommer tydelig fram. Bare ja er ja. Sex uten samtykke er forbudt. Nå slås det ettertrykkelig fast at sex det skal man samtykke til. Det skal være basert på frivillighet og det skal gi oss alle bedre rettssikkerhet. Nå skal det bli en selvfølge av man forsikrer seg om at alle som er med, faktisk er med, sa Aas-Hansen. Til stede på Youngstorget var en rekke kjente politikere, fremtredende jurister og andre som lenge har stått på i kampen mot voldtektsmenn. Justisministeren rettet en spesiell takk til AUF-leder Gaute Børstad Skjervø, som også tok ordet.

- Dårlig dag for voldtektsmenn

- Jeg er så glad for å stå her i dag. Og vi kan se resultater av det veldig mange av oss har krevd i mange år. I dag er en dårlig dag for voldtektsmenn i Norge, men en veldig bra dag for alle oss andre, sa Skjervø til jubel fra de fremmøtte.

F.v. Juristforbundets president Sverre Bromander, justisminister Astri Aas-Hansen og Juristforbundets visepresident Benedicte Gram-Knutsen (Foto: Tore Letvik)

Også Skjervø takket alle som har stått på i kampen for ja betyr ja, samtykkelov, både i og utenfor politikken – jurister, aktivister og vanlige folk – og påpekte at dette viser hva engasjement kan føre til: ekte politiske endringer.

- Må få med resten av Stortinget

AUF-lederen la ikke skjul på at han lenge har følt på det vonde i situasjonen.

- Jeg er så fortvila over at alle de jentene og guttene som har opplevd overgrep i ungdomstida eller i andre deler av livet, uten at det har fått konsekvenser for overgriperne. Sånn kan vi ikke ha det, og dette er et grep for å hindre at det skal fortsette å skje. Vi skal fortsette å jobbe for at ingen blir utsatt for overgrep, og dersom det skjer, så skal ofrene vite at rettsstaten er der for dem, sa Skjervø.

Han avsluttet med en klar melding: - Kampen er ikke over. Arbeidet for å beskytte mennesker mot overgrep og sikre rettsvern må fortsette. Nå gjelder det å få med resten av Stortinget, og sikre flertall for lovendringen.

(Denne saken er endret fra opprinnelig versjon, der sitater fra Skjervø ved en feil ble tillagt Aas-Hansen).