Aldersgrense fra 70 til 72 år: – Både positivt og trolig nødvendig

Regjeringen foreslår å avvikle arbeidsgivers mulighet til å fastsette en bedriftsintern aldersgrense på 70 år. Sven Bjørk og Knut-Marius Sture, advokater og partnere i Arntzen de Besche, forklarer hvordan det kan påvirke i praksis.

F.v. Sven Bjørk og Knut-Marius Sture (Foto: Artnzen de Besche)
F.v. Sven Bjørk og Knut-Marius Sture (Foto: Artnzen de Besche)

– I dag gir arbeidsmiljøloven § 15-13a adgang til å avslutte et arbeidsforhold når en arbeidstaker fyller 72 år. Samtidig har arbeidsgivere, under visse betingelser, hatt mulighet til å praktisere en lavere aldersgrense, men ikke under 70 år, forklarer Sven Bjørk, leder for arbeidsrettsavdelingen i Arntzen de Besche.

– For å kunne håndheve en slik grense har det vært krav om at den gjøres kjent for de ansatte, praktiseres konsekvent og at arbeidstakerne har en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning. Det er denne adgangen regjeringen nå ønsker å fjerne.

– Ansatte kan fortsatt gå av tidligere

Bjørk understreker at forslaget ikke betyr at ansatte må jobbe til de fyller 72 år.

LES OGSÅ: Skal jobbe lenger: Foreslår å heve aldersgrensen i staten til 72 år

– Arbeidstakere kan fortsatt velge å gå av tidligere, men arbeidsgivere kan ikke si opp ansatte utelukkende på bakgrunn av alder før denne grensen.

– Kontraktene må oppdateres i henhold til de nye reglene, men manglende oppdatering vil ikke overstyre loven, forklarer Bjørk.

– Arbeidsmiljølovens bestemmelser går foran bedriftsinterne avtaler. Det er for øvrig grunn til å merke seg at det er foreslått andre regler for ikrafttredelse for virksomheter som har tariffestet aldersgrense på 70 år. For slike bedrifter foreslår departementet at endringene ikke må tre i kraft før tariffavtalen utløper, men likevel ikke mer enn tre år fra endringenes ikrafttredelse.

Mulige konsekvenser

Knut-Marius Sture, også partner i Arntzen de Besche, mener at forslaget ikke nødvendigvis vil føre til store helsemessige utfordringer.

– Siden ansatte fortsatt kan gå av med pensjon tidligere hvis de ønsker det, vil de ikke bli tvunget til å jobbe lenger enn de orker, sier han.

Sture forklarer at forslaget om avvikling av bedriftsintern aldersgrense i utgangspunktet vil ramme virksomhetene med slik aldersgrense likt, men at noen arbeidsplasser potensielt kan måtte legge til rette på nye måter.

– Vi ser nok for oss at noen bransjer, som renholdssektoren, kan få et høyere sykefravær og større tilpasningsbehov.

Forslaget er ifølge Bjørk et naturlig steg videre etter fjorårets pensjonsforlik.

– For å sikre bærekraften i velferdsstaten er det både positivt og trolig nødvendig at flere står lenger i arbeid, sier han.

Han understreker også at endringen vil gi flere mulighet til å fortsette i arbeidslivet, men at det kan oppstå utfordringer.

– En aldersgrense på 72 år gjelder for alle ansatte, også for dem som ikke presterer like godt som før. Tidligere har lavere aldersgrenser bidratt til å unngå uverdige og konfliktfylte avganger.

– Forslaget skal behandles i Stortinget, og dersom det vedtas, tres det antagelig i kraft fra 1. januar 2026, sier Bjørk.