Tok opp totalberedskap med Stortingspolitikere
- Man kan ikke diskutere Forsvaret særskilt i den situasjonen verden er i nå, etter møtet mellom Trump og Zelenskyj, mener Juristforbundet.
Juristforbundet president Sverre Bromander, visepresident Benedicte Gram-Knutsen og forbundets politiske seniorrådgiver Andrè Oktay Dahl var denne uken på Stortinget i møte med Mari Holm Lønseth og Ingunn Foss i Høyres justisfraksjon.
Møtet var en oppfølging av høringen om Totalberedskapsmeldingen, forslaget om sivil arbeidsplikt og også samtykkelov.
- På møtet tok vi særlig opp behovet for å ha et fungerende totalforsvar og at man ikke kan diskutere Forsvaret særskilt i den situasjonen verden er i nå etter møtet mellom Trump og Zelenskyj, melder Juristforbundet.
- Vi tok også særskilt opp lovforslaget om sivil arbeidsplikt, ikke minst etter at professor ved UiO, Benedikte Moltumyr Høgberg, har slått alarm og sendt konkrete forslag til endringer til det lovforslaget som Justiskomiteen har til behandling.
- Få definerte grenser
Professor Benedikte Moltumyr Høgberg sendte i slutten av februar et brev med endringsforslag til justiskomiteen.
Lovforslaget gjelder endringer i sivilbeskyttelsesloven om sivil arbeidskraftberedskap og inngår som et ledd i det norske totalforsvaret. Hun skriver at hovedutfordringen med lovforslaget er at det legger få føringer, det vil si at det inneholder få «definerte grenser».
«Dette er til tross for at det gis en svært omfattende overføring av lovgivningsmyndighet til den utøvende makt, også når Stortinget kan samles. Lovforslagets målsetting om å være en god rammelov slår altså ikke til. I stedet er lovforslagets fokus, gjennomgående og paragraf for paragraf, å overføre myndighet fra den lovgivende til den utøvende makt, og det med svært få rettslige begrensninger. Det er flere sider ved denne omfattende overføringen av myndighet fra den lovgivende til den utøvende makt som er bekymringsfulle», skriver Høgberg.