POD og Riksadvokaten: - Den fallende oppklaringsprosenten er urovekkende

Etter flere år med lav oppklaring av straffesaker fortsetter oppklaringsprosenten å falle. Det viser rapport fra Politidirektoratet og Riksadvokaten.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

De to etatene som har ansvar for at straffesaker oppklares påpeker at alvorlige endringer i kriminalitetsbildet utfordrer politiets kapasitet og metoder.

I 2020 ble nær halvparten, eller 49 prosent, av all kriminalitet i Norge oppklart viste oversikten fra POD i utgangen av august det året. Per 31. august 2024 var oppklaringsprosenten sunket med 10 prosent.  

Bare 39 prosent av de anmeldte forbrytelsene som begås i Norge blir nå oppklart, en nedgang på 3,3 prosentpoeng fra samme periode i fjor.  

Dette er den laveste oppklaringsprosenten på flere år og hele 7,2 prosent under gjennomsnittet for 2020–2023.  

Av voldtektssaker oppklares bare litt over én av fire saker, og oppklaringsprosenten av voldtekt har vært vedvarende lav.  

Den vedvarende negative utviklingen i politi- og påtalemyndighetens bekjempelse av kriminalitet fremgår i rapporten «Straffesaksbehandlingen i politiet pr. andre tertial 2024». Der etterlyser Politidirektoratet og Riksadvokaten flere ressurser, understreker betydningen av å utnytte ressursene enda bedre, og påpeker økt behov for spesialkompetanse for å håndtere situasjonen.

Oppklaringsprosenten fortsetter å falle, viser rapporten fra POD og Riksadvokaten

«For å sikre fortsatt høy kvalitet i straffesaksarbeidet er det viktig at etterforskings- og påtalemyndighetenes ressurser er kompetente og av tilstrekkelig omfang», heter det blant annet i rapporten som ytrer sterk bekymring.

LES OGSÅ: Politijuristene: - Flere saker må oppklares, men vi er tynget ned i oppgaver 

«Fallende oppklaringsprosent er urovekkende og utviklingen må gis adekvat oppfølging», skriver POD og riksadvokaten.  

Lovbrudd økt 

I tillegg til lav oppklaringsprosent på voldtekt, er nedgangen spesielt merkbar innen narkotika- og økonomilovbrudd, hvor oppklaringsprosentene har falt til henholdsvis 57 og 18 prosent. 

I samme periode i 2020 var oppklaringsprosenten for narkotikalovbrudd på 75 prosent. Ifølge rapporten har den store endringen sammenheng med at det anmeldes færre brukersaker etter legemiddelloven som erfaringsmessig har hatt en høy oppklaringsprosent.   

«Ser man på kun de grove narkotikasakene, som brudd på straffeloven § 232, er oppklaringsprosenten 79», skriver POD og Riksadvokaten.

LES OGSÅ: Fallende oppklaringsprosent: -Endring i kriminalitetsbildet er en hovedårsak

Totalt antall anmeldte lovbrudd har økt med 4,7 prosent fra samme periode i fjor og 14 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for de siste fire årene.  

Kriminalitetstyper som vinning og økonomi har økt mest, og rapporten påpeker at både vinnings- og økonomilovbrudd har bidratt betydelig til den økende kriminalitetsstatistikken i 2024.

Tall og analyser i rapporten: 

Økonomilovbrudd 

  • Økonomilovbrudd, som er en kriminalitetskategori hvor blant annet bedragerier inngår, har en oppklaringsprosent på 18 prosent, som er ned fra 36 prosentpoeng fra tilsvarende periode i 2020.  
  • «En vesentlig årsak til denne utviklingen er en stor økning i antall bedragerier begått ved bruk av digitale virkemidler. Pr. andre tertial 2024 er oppklaringsprosenten for bedragerisakene 16», står det i rapporten.  

Voldslovbrudd 

  • Oppklaringsprosenten har vært fallende, og var per 31. august i år på 49 prosent.  
  • «Kriminalitetstypen omfatter flere prioriterte sakstyper som skal gis særlig oppfølging, og en fallende oppklaringsprosent i disse sakene er bekymringsfullt», skriver POD og Riksadvokaten. Per andre tertial er oppklaringsprosenten for de prioriterte lovbruddene grov kroppskrenkelse og kroppsskade samlet sett på 48 prosent. Den mest alvorlige av disse sakstypene, saker kodet som «grov kroppsskade» har imidlertid en oppklaringsprosent på 67 prosent.  

Seksuallovbrudd  

  • Oppklaringsprosent for en del prioriterte seksuallovbrudd, slik som eksempelvis voldtekt, er per andre tertial på 28 prosent. Samtidig som oppklaringsprosenten er lav viser oversikten at det over flere år har vært en reduksjon i antall voldtektsanmeldelser. Voldtekt av barn under 14 år har en betydelig høyere oppklaring, og per andre tertial 2024 er oppklaringsprosenten i disse sakene 78.  
  • Både Riksadvokaten og Politidirektoratet uttrykker i rapporten bekymring over oppklaringsprosenten. Riksadvokaten har varslet en nasjonal undersøkelse av voldtektssaker i siste halvdel av 2024 for å vurdere kvaliteten på etterforskningen.   

Mishandlingssaker  

  • Per andre tertial er kun 24 prosent av anmeldte mishandlingssaker oppklart.  
  • «Dette er noe høyere enn i samme periode i fjor, men fortsatt et bekymringsfullt resultat», skriver POD og Riksadvokaten. 2333 mishandlingssaker var anmeldt innen utgangen av august i år. Kun 390 av disse fikk registreringen «påtaleavgjorte saker, oppklart».  

Vold i nære relasjoner 

  • Lovendringen, som kom i april 2024 og ga politijurister anledning til å beslutte bruk av såkalt omvendt voldsalarm, kan ha fått betydning ved at virkemidler som bruk av kontakt- og besøksforbud er blitt høyere prioritert.  
  • Per 8 april i år var det 15 domfelte som var påsatt OVA. Ifølge 2. tertial-rapporten fra POD og Riksadvokaten var det foreløpig i gjennomsnitt 70 personer som går med OVA hver måned, i perioden mai-august 2024.  

Barne- og ungdomskriminalitet – og annen kriminalitet  

  • Selv om det er en liten nedgang i antall saker som involverer unge under 18 år sammenlignet med første tertial i år, er nivået fortsatt høyere enn tidligere år. En tredjedel av sakene gjelder barn under 15 år.  
  • I årets første åtte måneder er det også registrert en økning på 13,3 prosent i anmeldelser klassifisert som annen kriminalitet, sammenlignet med gjennomsnittet per andre tertial i de fire foregående år. Dette er blant annet hensynsløs adferd og brudd på kontakt- og besøksforbud. 

Vinning   

  • Vinningslovbrudd har en oppklaringsprosent på kun 16 prosent ved utgangen av august 2024. Simple tyverier har en meget lav oppklaringsprosent. Eksempelvis er oppklaringsprosenten for sykkeltyveriene pr. andre tertial i underkant av 2 prosent. For tyverier fra person på offentlig sted er oppklaringsprosenten 2,4 prosent.  
  • Det er imidlertid også relativt lav oppklaringsprosent for noen av de mer alvorlige vinningslovbruddene. Et eksempel er at kun 20 prosent av grove tyverier fra bolig ble oppklart i løpet av årets åtte første måneder. De prioriterte sakstypene blant vinningslovbruddene, som ran og grovt ran, har en noe høyere oppklaringsprosent på henholdsvis 42 og 50 prosent, noe som gir en samlet oppklaringsprosent for ran på 43.