Mottok Rettssikkerhetsprisen for arbeid med Baneheia-saken

Bjørn Olav Jahr, Mikkel Tronsrud og Halvard Sivertsen fikk i dag Rettssikkerhetsprisen for 2023.

F.v. Bjørn Olav Jahr, Mikkel Tronsrud og Halvard Sivertsen (Foto: Juristforbundet)
F.v. Bjørn Olav Jahr, Mikkel Tronsrud og Halvard Sivertsen (Foto: Juristforbundet)

Det var under Rettssikkerhetskonferansen i Oslo i dag de tre ble hedret med Rettssikkerhetsprisen for sitt arbeid med Baneheia-saken.

– Med denne prisen ønsker juryen å markere den frivillige innsatsen som er lagt ned fra alle ildsjeler både i Baneheia-saken og i lignende saker, sa juryleder for prisen, advokat Jon Wessel-Aas.

Les: intervju med Bjørn Olav Jahr her

Les: intervju med Lars Mikkel Tronsrud her

Les: intervju med Halvard Sivertsen her

I 2002 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års fengsel og forvaring for drap og overgrep i Baneheia-saken. I fjor høst meldte riksadvokat Jørn Maurud at påtalemyndigheten ville legge ned påstand om frifinnelse av Viggo Kristiansen i gjenåpningssaken, basert på ny etterforskningen utført av Oslo politidistrikt. Frifinnende dom ble avsagt i Borgarting lagmannsrett og justisminister Emilie Enger Mehl bestemte at det skal gjennomføres gransking av saken som anses som et av de alvorligste justismord i Norge.

Trakk frem blant andre Klomsæt og Farmen

Engasjement fra frivillige hjelpere med sterk rettferdighetssans og en journalist og forfatter med kritisk sans, var også denne gang av stor betydning, sier juryen.

Rettssikkerhetsprisen ble tildelt Bjørn Olav Jahr, Mikkel Tronsrud og Halvard Sivertsen (Foto: Juristen)
De tre mottok prisen under Rettssikkerhetskonferansen (Foto: Juristen)

Halvard Sivertsen, Mikkel Tronsrud og Bjørn Olav Jahr beskrives som personer med fremtredende roller i gjenopptakelsen av saken.

I sitt innlegg ved prisutdelingen, sa Bjørn Olav Jahr at det var flere aktører som kunne stått på scenen som prismottakere når det gjelder frifinnelse av Viggo Kristiansen. Han brukte mye tid på å fortelle om blant andre advokat Sigurd Klomsæts arbeid gjennom mange år – og også DNA-ekspert Ragne Farmens betydning.