Avholdt rettsmøte i metaverset

Domstol i Colombia arrangerte en rettslig høring på virtuell plattform.

Domstol Colombia i metaverset (Foto: Bogotas Municipal Criminal Court/via Reuters)
Fra den virtuelle rettssalen. Saken ble også streamet på Youtube (Foto: Bogotas Municipal Criminal Court/via Reuters)

En domstol i Colombia avholdt i februar et rettsmøte i det såkalte metaverset. Det ble gjort som et eksperiment, men domstolen håper å kunne fortsette å teste ut virtuelle plattformer, melder Reuters.

Metaverset er et samlebegrep for fremtidens internett, der den fysiske virkeligheten smelter sammen med forskjellig type digitale virtuelle virkeligheter. I dette tilfellet handlet det om et digitalt virtuelt rom som var rettssalen, og der avatarer (digitale figurer) representerte aktørene i saken.

Rettsmøtet gjaldt en trafikksak og møtet varte i to timer. Aktørene fremstod som avatarer i den virtuelle rettssalen, med dommer Maria Quinones i svart dommerkappe.

– Det føltes mer ekte enn en videosamtale, sier dommer Quiones til Reuters.

I samme rom uten å møtes

– Dette er et akademisk eksperiment for å vise at det er mulig, sier hun, men avviser ikke å fortsette å prøve ut teknologien og å avholde flere «metaverse-rettsmøter».

Hun peker blant annet på at det kan brukes i overgrepssaker, slik at deltakerne kan være i samme rom uten å måtte møtes fysisk.

Professor Juan David Gutierrez sier på sin side til Reuters at bruk av slik teknologi i rettssaker kan ha flere problematiske sider. 

– Vi skaper en illusjon om at teknologi kommer til å gjøre ting mer effektive, men noen ganger er det motsatt, sier han.