Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Da podkastjournalist og jusstudent Marianne Reinertsen (35) akkurat var ferdig med videregående skole og ble gravid møtte hun på flere utfordringer og mye usikkerhet rundt sin livssituasjon. En tur innom kontoret for fri rettshjelp i Oslo for å søke råd åpnet også øynene hennes for jussen som en mulig karrierevei.
– Jeg var jo i en situasjon hvor jeg tenke mye på hva jeg ville bli. Jussen hadde ikke vært på radaren i det hele tatt. For meg var jussen pappagutter og perleøredobber, smiler hun.
– Men det stemte jo ikke. Jeg hadde en tanke om at jeg ville jobbe med noe som kunne hjelpe folk, og så plutselig at jussen kunne brukes til nettopp det.
Etter at sønnen ble født begynte hun derfor på en master i rettsvitenskap i Oslo, med en tanke om at målet var å jobbe i en veldedig organisasjon.
– Men så forelsket jeg meg helt i jussen. Jeg ble overrasket over hvor godt jeg trivdes med å nerde på lesesalen, sier hun.
Måtte avbryte studiene
Siden 2017 har mange blitt vant til å høre Reinertsens stemme ukentlig i «Jusspodden». Hver uke tuner rundt 3000 lyttere inn på podkasten, som ser på dagsaktuelle temaer med juridiske briller.
Ideen fikk Reinertsen selv i en periode hvor hun fulgte nyhetene fra sykesenga, og innså hvor stor rolle jussen spiller i hverdagen vår uten at vi kanskje tenker så mye over det.
– Jeg havnet i en ulykke i 2013, en uke før siste eksamen på fjerde avdeling, og ble satt ut av spill i mange år, forteller hun.
Men selv om jusutdanningen ble satt på pause, var jusinteressen på ingen måte borte.
– Jussen er overalt, men mange opplever den som vanskelig og ugjennomtrengelig. Jeg tenker at det er viktig at formidling av juss ikke bare overlates til jussfæren. Jeg ville vise hvor spennende og relevant jussen er både for jurister og alle andre, sier Reinertsen.
Hun innrømmer at hun var nervøs da hun pitchet inn ideen til Rubicon, men fikk raskt gjennomslag, og i 2017 kom første episode av podkasten, som den gangen het «Er det lov?».
– Første episode handlet om dopingsaken rundt Therese Johaug, som var veldig aktuell da. Jeg ble også veldig positivt overrasket over at folk stilte opp som gjester i en helt ny podkast. Det har generelt vært lett å få jurister, advokater og flinke folk til å stille opp, forteller hun.
Kommunikasjonsjobb
Podkastjournalisten forteller at hun tidligere har drevet en del med teater, og at hun før hun valgte jusstudiet vurderte teaterskole. Hun tror erfaringen med å stå på scenen og det o fremføre foran mange mennesker kom godt med da hun var fersk som journalist.
Senere har Reinertsen skrevet for Juridika innsikt og begynt som kommunikasjonsrådgiver i Lovdata. I tillegg til en hektisk arbeidshverdag har hun valgt å gå løs på jusstudiene igjen for å fullføre masteren i rettsvitenskap.
– Jusutdannelsen kan brukes til så mye forskjellig og det føles trygt å ha en slik utdannelse å kunne falle tilbake på, sier hun.
Hun ser likevel for seg å fortsette som journalist og jusformidler.
– Jeg føler at jeg gjør en viktig jobb med å formidle og får tilbakemeldinger fra folk som sier de forstår ting bedre. Jeg er utrolig glad for å ha funnet denne måten å bruke jussen på, sier hun.