Færre vil studere rettsvitenskap

Totalt sett har færre søkt høyere utdanning etter fjorårets rekordår. 

Onsdag kom tallene fra Samordna Opptak, som viser en nedgang på 12,4 prosent i antall søkere til høyere utdanning. 134.954 har i år søkt høyere utdanning, mot 154.088 i fjor.

Det er også en nedgang i antallet som ønsker å studere rettsvitenskap. Rettsvitenskap med oppstart til høsten ved UiO og rettsvitenskap ved UiB ligger likevel på henholdsvis andre og tredjeplass på lista over mest populære studier.

1748 håpefulle ønsker å studere rettsvitenskap ved UiO til høsten, mens 1727 personer har søkt seg til samme studie i Bergen. Dette er søkere som har studiet som førstevalg. 

Det er 490 søkere som har satt opp rettsvitenskap ved Universitet i Tromsø som førstevalg, mens 667 ønsker å starte masterstudiet på våren ved Universitetet i Oslo. 

I en pressemelding peker forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe blant annet på et godt arbeidsmarked, åpne grenser og lavere fødselskull som årsaker til at søkertallene er mer tilbake til normalen sammenlignet med i fjor, som var et rekordår. 

– Jeg er godt fornøyd med årets søkertall. Totalt sett er tallene tilbake på et mer normalt nivå, og det er en forventet nedgang. Under pandemien var det ikke så lett å ta seg et «pauseår» eller å reise. Når vi samtidig tar med at ungdomskullene nå er mindre, er det totale søkertallet omtrent som før korona, sier Borten Moe.

En endring fra i fjor er imidlertid er økning på 34,2 prosent flere førstegangssøkere til rent nettbaserte studier.