Bergens­studenter briljerte med EØS-rett foran EFTA-dommere

Foran erfarne dommere fra EFTA-domstolen prosederte jusstudenter fra UiB en fiktiv sak om komplisert EØS-rett på engelsk. Så skarpt gjorde de det at de vant den internasjonale prosedyrekonkurransen «EEA Moot Court 2022».

F.v. Sofie Tallberg, Tomas Skare, Theodor Karlsen, Maria Øverland og Matias Holmen (Foto: privat)
Dette er vinnerlaget: (F.v.) Sofie Tallberg, Tomas Skare, Theodor Karlsen, Maria Øverland og Matias Holmen (Foto: privat)

EEA Moot Court er en internasjonal prosedyrekonkurranse arrangert av EFTAS overvåkingsorgan ESA. Dommerpanelet består blant annet av dommere fra EFTA-domstolen.

Finalerundene foregikk i år i Islands høyesterett, 2. og 3. april hvor både Universitet i Oslo og Universitet i Bergen var representert. Prosedyrekonkurransen ble ledet av presidenten for EFTA-domstolen, Páll Hreinsson.

I en juridisk diskusjon fungerer studentene som advokater som representerer ulike parter i en fiktiv EØS-rettssak. Målet er å gjengi, så nært som mulig, diskusjonen og argumentasjonen som en reell høring i EFTA-domstolen.

VIP-reise

Førsteprisen er en VIP-reise til Brussel og Luxembourg, hvor de får se bak kulissene hos ESA, EU-institusjonene, EFTA-domstolen og EU-domstolen. Uken inkluderer ekspertworkshops og dybdediskusjoner med dommere og funksjonærer. All reise, opphold og måltider vil bli betalt.

EEA Law Moot Court er åpen for team av studenter fra universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø i Norge, og fra University of Island, Reykjavík University, University of Akureyri og Bifröst University på Island.

På sin hjemmeside skriver ESA at siden mange deltakere i konkurransen ikke vil ha diskutert mye før, får lagene en hel pakke med støttemateriell og autoriteter for bruk i diskusjonen. I følge ESA blir det også tilbudt advokattrening og tilbakemeldinger til alle deltakere, sammen med blant annet veiledere organisert av fakultetene og studentorganisasjoner.

For å kvalifisere seg til de muntlige rundene, må man først delta i en skriftlig runde. De muntlige rundene foregikk i år i Islands Høyesterett. Lag fra Universitet i Oslo, Universitet i Bergen og Universitatis Islandie var med videre til de muntlige rundene, sier Theodor Karlsen, som var på vinnerlaget.

De vant i tillegg prisen for «Best Written Brief». Prisen for beste prosederende gikk til Theodor Karlsen og Filiz Mert.

– En vennegjeng

Årets vinnerlag fra Universitet i Bergen bestod av Tomas Skare, Matias Tvermyr Holmen, Maria Øverland, Sofie Gade-Lundlie Tallberg og Theodor Karlsen.

Dette forteller Theodor Karlsen om vinnerlaget:

– Guttene på laget går på fjerde avdeling ved Universitet i Bergen, mens jentene går på tredje avdeling. Vi er alle i samme vennegjeng, hvor flere av oss ble kjent gjennom Jusrevyen. Det at vi alle er gode venner hjelper utrolig mye - det gjør at takhøyden i laget er høy. Vi turte nemlig alle å være ærlige med hverandre om hva som fungerte, og hva som ikke fungerte, noe som gjorde at sluttresultatet ble bra.

Sofie Tallberg prosederer for aktører fra EFTA-domstolen og ESA i prosedyrekonkurransens finale (Foto: privat)
Sofie Tallberg prosederer for aktører fra EFTA-domstolen og ESA i prosedyrekonkurransens finale (Foto: privat)

– I tillegg er det en stor fordel at vi har det så gøy på tur sammen, og desto større var gleden når vi vant sammen som en vennegjeng, sier Karlsen til Juristen.

Han forteller også om nytteverdien av å delta.

– Det var en lærerik opplevelse å være med. Vi ble alle enormt mye bedre på den materielle EØS-retten, og samtlige ble nok også overrasket over hvor spennende og interessant EØS-retten er når man får arbeidet mer i dybden med den.

– Det var både skummelt og givende å prosedere foran så mange dyktige jurister - spesielt i finalen, når EFTA-presidenten og de andre dommerne virkelig grillet deg med masse detaljerte spørsmål. Men da er det også ekstra givende å kunne ta spørsmålene på strak arm grunnet gode forberedelser, sier Karlsen.

– Anbefales for andre studenter

Thomas Skare, en av de andre på vinnerlaget, sier at det å være med på ESA Moot Court overgikk all forventning.

– Det var en svært lærerik og morsom opplevelse, som jeg tror alle deltagere opplever har gitt dypere innsikt i komplekse EØS-rettslige problemstillinger, i tillegg til verdifull prosedyreerfaring. Så var det jo ekstra gjevt at finalerundene ble avholdt i Islands høyesterett, noe som gjorde prosedyreopplevelsen enda mer ekte. Jeg kan anbefale alle jusstudenter å melde seg på konkurransen, sier Skare.

– Det var utrolig å ende opp med å vinne hele konkurransen. Vi la ned ekstremt mye arbeid i det, som i tillegg kom oppå eksamenslesing og andre forpliktelser. Når man da har lagt ned en så stor kollektiv innsats for å kunne svare på spørsmål fra dommerne, og presentere poengene sine på best mulig måte, var det utrolig fint som både lag og venner å vinne hele konkurransen. Vi gleder oss veldig til turen til Brüssel og Luxembourg, som kommer som prikken over i'en på det hele, sier han.

– Nervepirrende og gøy

Sofie Tallberg sier deltakelsen ga stor nytte og innsikt.

– ESAs prosedyrekonkurranse var svært givende og lærerik. For mange av oss på laget var det første gang vi prosederte, noe som både var nervepirrende men også veldig gøy. tillegg ga konkurransen et unikt innblikk i EØS-retten og hvordan EØS-avtalen og systemet rundt fungerer i praksis.