

POD lover sikkerhetspakke, men fortsatt kamp for sikkerheten til sivilt ansatte i politiet
Politijuristene og flere av politiets organisasjoner har i lang tid ropt varsku rundt manglende sikkerhet for sivilt ansatte i politietaten. POD lover nå blant annet at en utstyrspakke for sivilt ansatte i operativ tjeneste snart skal være klar, men overlater til politidistriktene å håndtere HMS-utfordringer lokalt.
Andre nestleder i Politijuristene, Anne Woldmo, mener Politidirektoratet (POD) må gjøre langt mer for å hindre at sivilt ansatte i politiet skal være nødt til å leve i en arbeidshverdag med fare for liv og helse.
– Så lenge Politidirektoratet overlater til det enkelte politidistrikt å iverksette sikkerhetstiltak frykter vi at økonomi og ulik prioritering vil kunne bidra til at hensynet til de sivilt ansattes helse, miljø og sikkerhet fortsatt vil variere etter hvilket politidistrikt man er ansatt i.
– POD velger fortsatt å ikke innføre nasjonale sikkerhetsrutiner for å skape trygghet også for alle sivilt ansatte i etaten. Dette bekymrer oss sterkt. Det må ikke komme dit hen at en tragedie får inntreffe før sikkerheten ivaretas. Å jobbe som sivilt ansatt i politiet skal være like trygt som å jobbe i uniform uansett hvor i landet du tjenestegjør, sier Woldmo til Juristen.
Bekymringsmelding
Å jobbe i operativ tjeneste som sivil ansatt jurist eller annen sivil stilling i politiet med publikumskontakt og uteoppdrag, som for eksempel ved namsfogdene, har vist seg å innebære ubehag og risiko for ansatte. Mangel på samband og individtilpassede personlige vester som verner mot knivstikk, og annet vesentlig utstyr, har vært etterlyst av både foreningene som organiserer politiansatte, og av politiets hovedverneombud i lengre tid.
I en reportasje i Juristen i juli i år, etterlyste Anne Woldmo i Politijuristene (PJ) og hovedverneombudet for politi- og lensmannsetaten (HVO-p/l), Audun Buseth, nasjonale sikkerhetsrutiner for sivilt ansatte i politiet.
De konkluderte etter dette med at etterlysningen ikke ble fulgt godt nok opp av POD, og finner situasjonen så alvorlig at de valgte å sende et eget skriv til Politidirektoratet med overskriften «Bekymringsmelding vedrørende mangelfull implementering av HMS-rutine for sivilt ansatte i politiet».
Brevet, som ble sendt 5. oktober, er undertegnet av ledelsen i Politijuristene, Politiets Fellesforbund, NTL Politiet, Parat Politiet, og hovedverneombud Audun Buseth.
Alvorlig innhold
Brevet har et svært alvorlig innhold. Organisasjonene/sammenslutningene Politijuristene/Politiakademikerne, Politiets Fellesforbund, NTL Politiet, Parat Politiet og Hovedverneombudet viser til to tidligere bekymringsmeldinger de sendte i juli i år og så sent som 25. august i år, og skriver nå:
«Det fremgår av bekymringsmeldingen at sivilt ansatte har en arbeidshverdag hvor man blant annet ved uteoppdrag i forbindelse med utlegg, opplevde stadig flere episoder med rus/psykatri som medførte risiko for skade. Trusler om vold, og voldsepisoder var blitt en del av daglige arbeidsbelastningen.
Det fremgår videre at ansatte opplevde å bli tilsølt med blod, oppkast og truet på livet - for deretter å måtte hente barn i barnehagen, i de samme klærne. De hadde ikke arbeidstøy, heller ikke verneutstyr. Det var ikke skikkelig tilgang til samband, og de fikk heller ikke tilgang til opplysninger slik at de kunne være forberedt. I en del tilfeller fikk de bistand fra sine operative kolleger, dersom det var ressurser tilgjengelig.
Videre ble det påpekt at det var store forskjeller mellom distriktene hva angikk tilgang til samband, sikkerhetsutstyr, osv. Budskapet var at det må settes en nasjonal retningslinje for HMS, slik man var sikret en forsvarlig arbeidsdag uavhengig av hvilket distrikt man arbeidet i.»
Ledige stillinger:
Etter sitt møte med advokatbransjen bestemte hun seg for å hjelpe bedrifter med å rekruttere flerkulturelle
Da Kimiya Sajjadi som jusstudent besøkte de store advokatfirmaene så hun bare «folk i fancy dresser» og «ingen med annen etnisitet enn etnisk norsk».
Tilbyr digital tvisteløsing: Gründerideen fikk drahjelp av pandemien
Under lockdown i 2020, med mye usikkerhet og en ny tilværelse på hjemmekontor, bestemte de tre gründerne av Mekle.no seg for å satse på å tilby digital tvisteløsing.
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.