Sverre Bromander, leder i Juristforbundet - Stat (Foto: Thomas Haugersveen)

Mekling i lønns­oppgjøret i gang

– Vi håper jo at vi kommer til enighet.

Tirsdag, 25. mai 2021 - 15:13

Tirsdag klokka 10 møttes partene i lønnsoppgjøret i offentlig sektor hos Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er ved midnatt onsdag. Det betyr at det kan bli streik fra arbeidstidens begynnelse torsdag.

– Vi håper jo at vi kommer til en enighet i løpet av de to døgn meklingen varer. Meklingsfristen er midnatt til torsdag 27. mai. Men tradisjon tro går nok meklingen noen timer på overtid, sier Sverre Bromander, leder for Juristforbundet – Stat. 

Det det står om denne gangen er lønn. 

– Det er et såkalt mellomoppgjør, hvor det er økonomien i lønnsoppgjøret det har vært forhandlet om, og hvor vi ikke har kommet til enighet. Lønn er den kanskje aller viktigste enkeltsaken for våre medlemmer, og da er det den kanskje aller viktigste enkeltsaken for Juristforbundet. 

– Selv om vi har vært tydelige på at vi ser at de årlige lønnsoppgjørene ikke alene kan gi våre medlemmer den lønnsveksten de skal ha, og at tillitsvalgte og medlemmer i fellesskap må tenke nytt også her, har vi både krav og forhåpninger om reallønnsvekst i dette oppgjøret. 

– Må vi streike så er vi klare og godt forberedt for det også. Blir det ikke enighet kan det bli streik fra torsdag 27. mai, sier Bromander.

Tar ut 626 fra Akademikerne

Akademikerne, som Juristforbundet er en del av, har varslet at de vil ta ut 626 medlemmer i staten hvis meklingen i lønnsoppgjøret i staten ikke fører frem. Det gjelder i følgende virksomheter:

  • Barne- og familiedepartementet
  • Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon
  • Forsvarets forskningsinstitutt
  • Mattilsynet

– Målet med en streik er å ramme arbeidsgiver. Vi er fremdeles i en pandemi og vi er spesielt opptatt av at streikeuttaket ikke skal ramme smittevernet, håndteringen av pandemien og grupper som er sterkt berørt av pandemien, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat. 

Kommunesektoren

Også i kommunesektoren er frist for å komme til enighet onsdag 26. mai klokken 24. 

Dersom Akademikerne går til streik, vil Akademikerne eventuelt melde sitt uttak i fase to, meldes det derfra.

Ledige stillinger:

Rådmannens stab
Søknadsfrist: 
15.06.2021
NORDEM
Søknadsfrist: 
16.06.2021
Kirkens Bymisjon
Søknadsfrist: 
17.06.2021
Juridiske tjenester, Helse Sør-Øst RHF
Søknadsfrist: 
20.06.2021
Oslo kommune, Kommunerevisjonen
Søknadsfrist: 
20.06.2021
The EFTA Surveillance Authority (ESA)
Søknadsfrist: 
31.08.2021