

Åpnet tariffkonferanse med forsiktig optimisme
Det har vært ett år med koronatiltak - hvor går årets lønnsoppgjør?
Det var bakteppet da Juristforbundets tillitsvalgte torsdag møttes digitalt på tariffkonferanse foran årets lønnsoppgjør.
Juristforbundets president Håvard Holm åpnet konferansen med å se tilbake på fjorårets tariffkonferanse - den gang ble det spekulert på om korona kom til å ramme Norge i stor grad, og om det kunne tenkes å påvirke lønnsoppgjøret. Svaret, som alle nå kjenner, kom like etter.
Holm ville derfor ikke være spåmann om koronautviklingen og effekten av smittetiltak på økonomien foran årets oppgjør, men sa det måtte være lov å uttrykke optimisme etter å ha registrert flere positive signaler og analyser av norsk økonomi - blant annet fra Handelsbankens sjefsøkonom Kari Due-Andresen, som holdt foredrag om utsiktene for norsk økonomi under konferansen.
– Kritikk må tilta i styrke
– Når det gjelder fjorårets oppgjør, er det ikke noe å si på at korona fikk stor betydning. Men det er likevel noen forhold ved det oppgjøret som vi må se på, sa Holm og viste til at tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at det har vært lønnsvekst utenfor frontfagsnormen i privat sektor, mens offentlig sektor holdt seg innenfor.
– Det kan være egnet til å rokke ved frontfagoppgjøret som norm for det etterfølgende oppgjøret. Det at frontfaget blir en absolutt og rigid ramme for vårt oppgjør er noe Akademikerne har kritisert lenge. Den kritikken må tilta i styrke, sa Holm.
– Systemet hviler på frontfaget som en norm over tid. Men i dag blir den brukt som en tvangstrøye. Slik kan det ikke forsette. Det må det sendes sterke signaler om til staten som arbeidsgiver.
Han la vekt på at det er behov for en aktiv lønnspolitikk lokalt - at lønn brukes som virkemiddel.
– Som et eksempel; en undersøkelse som nylig ble lagt fram viser at én av tre politijurister vurderer å slutte i jobben og ønsker seg bort på grunn av lønn. Arbeidsgiver må ta dette på alvor.
– Dessuten kan vår modell for lønnsforhandlinger, med lokale kollektive forhandlinger, komme under press dersom det er lite eller ikke noe å forhandle om, sa Holm.
Bekymret for økt sentral styring
Akademikernes leder Kari Sollien brukte også betegnelsen “tvangstrøye” om frontfagsmodellen, dersom den hindrer lokal lønnsutvikling.
– Lønn er et sentralt personalpolitisk virkemiddel. Vi slutter opp om frontfagsmodellen, men brukes den helt rigid vil tillitten til modellen svekkes. Fleksibilitet må legge stil grunn, men vi ser tendenser til at den brukes som en fasit. Vi er bekymret for økt sentral styring av oppgjørene, sa Sollien.
Juristforbundets tariffkonferanse begynte i går torsdag og fortsetter utover dagen i dag.
Ledige stillinger:
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.
Skal se på lønnssystemet for ledere i staten
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.
«Domspremissene og domsslutningene i straffedommer er ofte for lange og for detaljrike»
Dette er en utvikling som har forsterket seg etter at den nye straffeloven trådte i kraft, skriver statsadvokat Stein Vale.
Behov for flere jurister i kontrollen av de hemmelige tjenestene
EOS-utvalget varsler om behov for å øke den juridiske kapasiteten i sekretariatet.
– Dei som skriv og nyttar nynorsk skal føle seg heime ved fakultetet
Kan ikkje vere samd i at fakultetet har eit haldningsproblem knytt til juss på nynorsk.