

Jurister bruker nå 75 prosent av arbeidstiden hjemme: Mer effektive, ifølge undersøkelse
Spart reisetid og mer ro og fleksibilitet trekkes frem som fordeler med hjemmekontor, men flere peker også på utfordringer med arbeidsmiljø, dårligere oppfølging og manglende skille mellom jobb og privatliv.
Et økende antall henvendelser til Juristforbundet om utfordringer ved omlegging til enten åpne landskap eller aktivitetsbaserte kontorer førte til at forbundet bestemte seg for å se nærmere på juristers arbeidsmønster.
Den første undersøkelsen ble gjennomført rett før koronapandemien stengte ned landet. Da svarte 3700 jurister, og 20 prosent oppga at de hadde brukt hjemmekontor, men hjemmekontoret brukes mest i helger og på kvelder.
Effektive møter fra hjemmekontoret
Nå har ytterligere 4439 jurister svart på andre del av undersøkelsen, som gjennomføres av selskapet Company Pulse. Svarene ble hentet inn i løpet av de to siste ukene i oktober.
Før pandemien ble fem prosent av arbeidstiden brukt på hjemmekontor, mens nå ligger tidsandelen på 75 prosent.
Juristene svarer at 77 prosent av møtene var digitale, sammenlignet med 26 prosent ved forrige undersøkelse. 63 prosent av møtene var videomøter, mens 14 prosent var telefonmøter.
De fleste opplever møtene som effektive (66 prosent) eller svært effektive (25 prosent).
Hjemmekontor, cellekontor eller landskap?
Undersøkelsen ser også på støy, avbrytelser, rot i lokalene, brukeropplevde dataproblemer og hvor ajour juristene er med arbeidsoppgaven sett opp mot om de jobber på hjemmekontor, cellekontor eller på delt kontor eller i åpent landskap.
56 prosent opplever å være ajour på hjemmekontoret. På cellekontor og i landskap er tallet henholdsvis 50 og 52 prosent.
Når det gjelder avbrytelser er dette noe 65,7 prosent av de som jobber på delt kontor, i landskap eller aktivitetsbaserte kontorer rapporterer om. 52 prosent på cellekontor opplever det samme, mens for juristene på hjemmekontor er tallet 10 prosent.
Samlet sett svarer 37 prosent at de ble avbrutt i arbeidet i den siste undersøkelsen, mens tallet var 66 prosent i 2019.
På spørsmål om hva som er den største fordelen med nettopp hjemmekontor svarer 46 prosent at spart reise er viktig. Videre var god konsentrasjon om arbeidsoppgaver den største fordelen for 28 prosent.
58 prosent svarte at den største ulempen er avstand fra kollegaer og andre, mens 22 prosent opplever at det er vanskelig å skille mellom arbeid og privatliv på hjemmekontoret.
Skjermet på hjemmekontor?
Det er imidlertid ikke alle som trives like godt med hjemmekontoret. 31 prosent oppgir at de ikke har en skjermet arbeidsplass hjemme.
– Det er lett å se seg blind på at vi er mer à jour på hjemmekontor. Men etter to undersøkelser ser vi at det viktigste for majoriteten av medlemmene er å jobbe på en skjermet arbeidsplass, enten det er på jobben eller hjemme, sier president Håvard Holm i Juristforbundet i en pressemelding.
– På en skjermet arbeidsplass får jurister konsentrert seg bedre om arbeidsoppgavene og de får mer arbeid gjort, uten å jobbe mer, sier Holm.
I undersøkelsen åpnes det også for kommentarer fra jurstene, og mange skriver at de har gode opplevelser med økt bruk av hjemmekontor. Flere trekker frem bedre mulighet for konsentrasjon og ønske om å kunne benytte seg av hjemmekontor også i fremtiden.
Trives godt med arbeid på hjemmekontor, gir god fleksibilitet med små barn og sparer mye reisetid. Fint å kunne justere arbeidshverdagen etter arbeidsmengde - ta pause når det er rolig og jobbe når det kommer oppdrag.
Bedre balanse mellom jobb og fritid med utstrakt bruk av hjemmekontor enn jeg noensinne har hatt i min jobb i påtalemyndigheten. Sparer enormt med tid når antallet møter er redusert til et minimum. I tillegg sparer jeg reisetid, og kan arbeide langt mer konsentrert enn tidligere. Kvaliteten i arbeidet er langt høyere, slitasjen mindre enn noen gang.
Det er også noen som fortsatt er på kontoret:
Vi har ikkje lov til å ha heimekontor, sjølv under Covid19. Rart, når nesten alle andre har det og mange har fordeler av det.
En del trekker også frem ulemper eller utfordringer:
Jeg tror ikke folk har godt av hjemmekontor. Det ødelegger på sikt arbeidsmiljøet og muligheten for god oppfølging av kolleger faglig og sosialt, skriver en.
En annen skriver:
Arbeidstid og fritid går over i hverandre, så det ikke blir noe klart skille mellom de to. I tillegg blir det en litt mer oppstykket arbeidsdag pga. avbrytelser/familiære forpliktelser. Arbeidsplass er heller ikke ideell. Savner i tillegg det kollegiale miljøet. Fleksibiliteten og friheten til å legge opp dagen selv verdsetter jeg imidlertid høyt.
En ansatt i et departement forteller at de har anledning til å være på kontoret 1-2 dager i uka, mens resten av tide er hjemmekontor.
Og det er svært uheldig løsning, og det er nå helt nødvendig med større åpning for å kunne dra på kontoret. Det er nå flere og flere som blir sykemeldt, og det skyldes i stor grad ulempene ved å måtte tilbringe store deler av arbeidsuken for seg selv på hjemmekontor.
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.