Rettshjelpsutvalget foreslår økt gratis rettslig bistand i utlendingssaker
Ønsker en finansieringsordning som sikrer at flere prinsipielle utlendingssaker blir brakt inn for domstolene.
Rettshjelpsutvalget foreslår i sin NOU at det blir en vesentlig styrking av retten til gratis rettslig bistand i utlendingssaker.
Det foreslås å inkludere nye sakstyper i ordningen, samt å utvide omfanget av den bistanden som gis på områder som allerede er omfattet. I tillegg foreslår utvalget at den skjønnsmessige adgangen til å få innvilget rettshjelp i utlendingssaker for domstolene bør praktiseres mindre restriktivt enn i dag.
Rettshjelpsutvalget mener at rettshjelpen i utlendingssaker primært bør rettes inn mot forvaltningens behandling av sakene, men også at det etableres en finansieringsordning som kan bidra til at prinsipielle avgjørelser i utlendingssaker i større grad enn i dag blir undergitt domstolskontroll.
Les flere saker fra temautgaven om rettshjelp her
Øremerket støtte
En mulig løsning utvalget skisserer, er at noen med god oversikt over utlendingsfeltet plukker ut saker de mener reiser spørsmål som bør prøves for domstolene, og betaler for rettshjelp i disse sakene.
«UDI og UNE har svært god kjennskap til utlendingsområdet, men er ikke egnet til å avgjøre hvilke av sine egne avgjørelser som bør prøves for domstolene. I stedet kan én eller flere organisasjoner som jobber på utlendingsfeltet, for eksempel NOAS, gis øremerket støtte til å føre prinsipielle utlendingssaker for domstolene», skriver utvalget.
En annen mulig måte som foreslås er å utvide adgangen til rettshjelp utenfor de prioriterte områdene, etter en skjønnsmessig vurdering av sakens prinsipielle betydning.
Utvalget foreslår at det settes av 4 millioner kroner hvert år til dette formålet.
Kontroll med lovligheten
Rettshjelpsutvalget skrivet at det er stort behov for at prinsipielle utlendingssaker føres for domstolene.
«Utlendingsmyndighetene treffer mange tusen vedtak hvert år, slik at avklaring av viktige spørsmål kan ha betydning for svært mange. De private partene i utlendingssaker har gjerne dårlig økonomi, slik at de ikke selv vil sørge for at tvilsomme saker føres for domstolene. Rettshjelp i prinsipielle saker er dermed nødvendig for å sikre at domstolene har mulighet til å føre kontroll med lovligheten av utlendingsforvaltningens praksis», heter det i NOUen.