Advokatene rammes hardt økonomisk av koronakrisen
Advokat Lise Reiersen er bekymret for de små og mellomstore advokatkontorene.
– Utsettelsene av saker i domstoler og fylkesnemnder betyr at vi ikke har inntekter, men samtidig løper alle utgifter. Dette begynner nå å bli et stort problem, sier advokat Lise Reiersen.
Hun leder Forum for næringsdrivende i Juristforbundet – Privat og er bekymret for de økonomiske konsekvensene av koronakrisen for små og mellomstore advokatkontor.
Selv sitter hun i et kontorfellesskap med fem andre advokater og alle merker konsekvenser av at saker utsettes. Det er også tilbakemeldingene fra medlemmene av Forum for næringsdrivende over hele landet.
Kompensasjon
Forumet har spilt inn til Juristforbundet og Akademikerne behovet for kompensasjon for bortfallet av inntekt, sier hun og beskriver situasjonen som alvorlig.
I regjeringens krisepakke er det flere tiltak som skal avhjelpe situasjonen for selvstendig næringsdrivende, men spørsmålet er om det er nok.
Reiersen påpeker at så lenge domstolene går på et minimum vil det være svært lite av inntekt for mange advokater.
Innspill fra forumet går på temaer som sykelønn og dagpenger, tiltak for reduksjon av utgifter, låneordninger, kompensasjoner, osv.
Inntektene drastisk ned
Akademikerne forteller at deres medlemmer i økende grad rammes av koronakrisen og også der er det bekymring for de mange selvstendig næringsdrivende som opplever at inntektene går drastisk ned.
Omsorgspengeordningen må gjøres lenger og mer fleksibel og selvstendig næringsdrivende må ikke miste dagpenger selv om de har noe inntekt, mener Akademikerne.
Akademikernes leder Kari Sollien hadde i forrige uke møte med politisk ledelse i Arbeids- og sosialdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.
– Jeg er veldig glad for at arbeidsministeren understreker at prioritet nummer en er å sikre inntekt til alle som blir rammet av krisen, både gjennom nye permitteringsregler og støtte til selvstendig næringsdrivende, sa Sollien etter møtet.
– Må finne løsninger
Advokat Lise Reiersen understreker at det er en grense for hvor lenge firmaene kan gå uten inntekter.
– Vi er selvfølgelig veldig spent på hvor lang tid det vil ta før domstolene er oppe å gå. Her må man finne løsninger - der det er viktig at rettssikkerheten for enkeltindividet blir ivaretatt, sier hun.