Norsk reaksjon mot rettsutvikling i Polen
Norske myndigheter sier nei til å skrive under på en planlagt prosjektavtale med Polen innen justissektoren finansiert med EØS-midler.
– Situasjonen for justissektoren i Polen er svært alvorlig og akutt. Den har potensiale til å undergrave den nødvendige tilliten som samarbeidet i EØS-området er bygget på, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Søreide skriver dette i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap). Christensen ba blant annet utenriksministeren svare på hvordan Norge mest effektivt kan bidra til å stoppe den pågående nedbyggingen av rettsstaten i Polen.
I sitt svar skriver Søreide blant annet:
«Norge samarbeider med andre land og internasjonale institusjoner om styrking av demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i en rekke land. Utviklingen viser at utfordringene knyttet til disse temaene kommer stadig nærmere oss selv, og jeg er svært bekymret for situasjonen i Ungarn og Polen.
Den seneste utviklingen, slik representanten beskriver, der Polens regjering bestrider avgjørelser fra landets Høyesterett til gjennomføring av dommer fra EU-domstolen er urovekkende. Det samme er ny lovgivning som åpner for disiplinærtiltak mot dommere som gjennomfører avgjørelser fra landets Høyesterett og EU-domstolen.
Situasjonen for justissektoren i Polen er med andre ord svært alvorlig og akutt. Den har potensiale til å undergrave den nødvendige tilliten som samarbeidet i EØS-området er bygget på. Det er av avgjørende betydning at land har tillit til hverandres samfunnsmodeller, og helt essensielt at domstolene er uavhengige.»
Trekker seg
Regjeringens har gått ut med pressemelding om det norske initiativet som kommer etter at Domstoladministrasjonens styre i slutten av januar i år besluttet at DA trekker seg fra sin del av det planlagte samarbeidet i justisprogrammet med Polen.
I en kommentar til Aftenposten sier direktør i Domstoladministrasjonen Sven Marius Urke:
– Vi kan ikke være partnere med et justisdepartement som aktivt undergraver domstolenes funksjon.
Urke prøvde i det lengste å få på plass en avtale. Etter nesten tre år kastet han inn håndkleet. Parallelt med en dialog som ofte virket konstruktiv har nedbyggingen av rettsstaten bare fortsatt.
– At den norske dommerforeningen har bedt oss om å avslutte har også vært viktig. Dette er et domstol-til-domstol-samarbeid. Uten dommere går det ikke, sier han til avisen.