

POD nedsetter arbeidsgruppe etter varslingsrapport
– Spørsmålet om stillingskoder i lederstillinger er krevende, sier POD.
I forrige uke omtalte Juristen varslingsrapporten fra advokatfirmaet Kluge. Bakgrunnen for rapporten er at Akademikerne i Vest politidistrikt i fjor varslet om politidistriktets bruk av stillingskoder ved utlysning av flere lederstillinger.
De mente at kvalifikasjonsprinsippet brytes og at det brukes ulovlige stillingskoder i utlysninger - som på grunn av automatisk særaldersgrense utelukker andre enn de med utdannelse fra Politihøgskolen.
I varslingsrapporten som nå er kommet gis varslerne delvis medhold og politimester Kaare Songstad sier rapporten inneholder en rekke læringspunkter som det vil bli tatt hensyn til i kommende ansettelsessaker.
POD får råd
Rapporten kommer med flere råd til Vest politidistrikt, men også til Politidirektoratet (POD)
POD bes vurdere å gi tydeligere føringer for forståelsen av hva som skal defineres som operativt arbeid (og dermed kvalifisere for særaldersgrense) og også gi klare føringer for hva som er å anse som politifaglig arbeid som krever politiutdannelse.
Seksjonsleder Frode Aarum i Politidirektoratet skriver i en e-post til Juristen at konklusjonene i rapporten ikke får betydning for noen av stillingene som er besatt, men at det er «læring i rapporten med tanke på fremtidige ansettelsesprosesser på ledernivå.»
Og videre:
– Varslingssaken om ansettelser i Vest politidistrikt og ulike rettslige skritt tatt i sakens anledning i senere tid, viser at spørsmålet om stillingskoder i lederstillinger på nivå 3 og 4 er krevende å stå i for store deler av politi- og lensmannsetaten.
– Med støtte fra nasjonal ledergruppe (NLG), har derfor Politidirektoratet (POD) besluttet å nedsette en arbeidsgruppe på arbeidsgiversiden som har fått mandat om å vurdere konsekvenser av dagens ordning og å utforske mulighetsrommet med sikte på samlet sett å finne en bedre løsning.
Arbeidsgruppen
POD opplyser at arbeidsgruppen vil bestå av politimesterne Kaare Songstad (Vest politidistrikt) og Ole Bredrup Sæverud (Troms politidistrikt), samt Daniel Slyngstad Billaud (seniorrådgiver i POD) og Frode Aarum (seksjonsleder i POD).
Elisabeth Bru, leder av Politijuristene i Vest, har tidligere uttalt til Juristen at man fra deres side forventer en justering av praksis ved utlysning av lederstillinger og at Kluge-rapporten får konsekvenser.
Også i Oslo politidistrikt er spørsmålet aktuelt. Nylig uttale Politijuristene Oslos leder, Heidi Hansen, til TV2 at personer med relevant utdannelse og erfaring utestenges på grunn av profesjonskamp.
– Etter vårt syn er den reelle årsaken til at ikke flere lederstillinger åpnes for et bredere rekrutteringsgrunnlag, at det foregår en profesjonskamp fra polititjenestepersoners side, sa Heidi Hansen til TV2.
Bakgrunnen er utlyste lederstillinger der det kreves at søkeren har politiutdanning.
Ledige stillinger:
Svensk studie: 30 prosent av kvinnelige forretningsadvokater i fare for å bli utbrent
- Skal vi snakke om en meningsfull likestilling, så må stress bli en del av diskusjonen, sier psykologen bak studien.
Undersøker bygging i strandsonen
Det innvilges flere tusen dispensasjonssøknader i året. – Strandsonen er under sterkt press, sier Sivilombudsmannen.
Rett24: Økokrim-sjef kan bli åremålsstilling
POD vurderer om stillingen som Økokrim-sjef skal gjøres om til en åremålsstilling.
5 råd til deg som er ny i jobben
Nyutdannet jurist? Det er noen klassiske nybegynnerfeil du kan unngå, skriver karriererådgiver Inger-Christine Lindstrøm.
Dommer fikk medhold, men felt for krenkende tilsvar
En dommer som ble klaget inn for Tilsynsutvalget for dommere ble ikke felt i den opprinnelige klagesaken. Likevel ble dommeren ilagt disiplinærtiltak. Utvalget fant at han opptrådte nedlatende overfor klager under selve klageprosessen.
UiT-lærere kaster seg på podkastbølgen med ny jusspodkast
«Er Teslas autopiloter lovlige?», «Hvem skal få dyre kreftmedisiner?», «Krenkes barns privatliv når foreldre legger ut bilder på Facebook?»
Unio-leder mener det er på tide med ny maktutredning.
- Maktstrukturer har endret seg, tunge samfunnsinstitusjoner har sviktet oppdraget sitt og ikke minst har medielandskapet endret seg totalt.
Tillit til domstolene falt - én av fire har «svært stor tiltro»
Helt siden begynnelsen på 2000-tallet økte andelen av befolkningen som oppga at de hadde svært stor tiltro til domstolene. I 2019 har denne andelen gått markant ned.
«Generasjon Z-jurister» stiller andre krav til arbeidsmetode
Fremtidens jurister og advokater foretrekker visuelle data fremfor tekst.
Skal sikre gratis tilgang til rettsavgjørelser for alle
Positivt og fremtidsrettet av Stortinget, sier Domstoladministrasjonen.
Barnevernet: – Er startet et stort arbeid for bedre saksbehandling
Avdelingsdirektøren for barnerett i Bufdir svarer på Barneadvokatenes kritikk av barnevernet.