– Vi forventer nå at Vest politidistrikt justerer sin praksis ved utlysning av lederstillinger
Politijuristene forventer at Kluge-rapporten i forbindelse med varslersaken i Vest får konsekvenser
– Vi er fornøyd med at varselet har fått en grundig behandling av advokatfirmaet Kluge, og at denne varslingssaken endelig er avsluttet, sier Elisabeth Bru, leder av Politijuristene i Vest, til Juristen.
Politimester Kaare Songstad sier varslingsrapporten inneholder en rekke læringspunkter som det vil bli tatt hensyn til i kommende ansettelsessaker i Vest politidistrikt.
Akademikerne i Vest politidistrikt får delvis medhold etter varselet de sendte om at politiets ansettelsespraksis i stillinger på seksjons- og avsnittsnivå bryter med gjeldende regelverk.
I en rapport fra advokatfirmaet Kluge gis det også konkrete råd både til POD og til Vest politidistrikt om hvordan ansettelsesprosessene bør gjennomføres i fremtiden.
Elisabeth Bru sier dette om bakgrunnen for at varselet ble sendt:
– I forbindelse med nærpolitireformen ble det lyst ut svært mange lederstillinger i Vest politidistrikt. Politiakademikerne Vest påpekte i gjentatte drøftingsmøter med arbeidsgiver brudd på kvalifikasjonsprinsippet og aldersgrenseloven, som innebar at våre medlemmer ble ekskludert fra å søke på stillinger de åpenbart er kvalifiserte for.
– Vi påpekte også at en slik praksis er til hinder for at politiet kan rekruttere nødvendig kompetanse for å håndtere dagens kriminalitetsbilde.
– Da vi opplevde å ikke bli hørt med våre gjentatte og klare innsigelser, verken av lokal arbeidsgiver eller av POD, framstod varsling som den eneste muligheten,sier Bru.
– Mer krevende enn vi hadde trodd
Hun er klar på at prosessen har vært tung.
– Det å være varsler har vist seg å være mer krevende enn vi hadde trodd. Like etter at varselet vårt ble kjent, uttalte politimesteren til Bergens Tidende at han anså varselet som "en omkamp i en fagforeningssak", og at han "stusser på" slik bruk av varslingskanalen.
– Vi er fornøyde med at Kluge som en uavhengig part har konkludert med at det faktisk forelå kritikkverdige forhold ved ansettelsesprosessene, og at varselet vårt var forsvarlig, sier hun.
Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt sier i dag følgende til Juristen:
– Varselet kom i en tid der hele politidistriktet var i omstilling og mange stillinger skulle avgjøres på kort tid. Uttalelsene som refereres til må sees i sammenheng med at det på den tiden var høy temperatur i dialogen mellom arbeidsgiver og flere av fagforeningene, og mellom fagforeningene. I tillegg inneholdt varselet sterke beskyldninger om straffbare forhold begått av HR-direktøren i Vest politidistrikt, noe varsler senere har trukket tilbake.
Forventer ny praksis
Politijuristene mener rapporten må få konsekvenser.
– Vi forventer nå at Vest politidistrikt justerer sin praksis ved utlysning av lederstillinger, slik at fremtidig rekruttering blir i samsvar med lovverket og føringer fra overordnede myndigheter, og ikke minst i samsvar med intensjonene bak politireformen og etterforskningsløftet, sier Elisabeth Bru.
Politimester Kaare Songstad sier dette om veien videre nå:
– Avklaringene i varslingsrapporten inneholder en rekke læringspunkter som selvsagt vil bli tatt hensyn til i kommende ansettelsessaker i Vest politidistrikt.