

Løser jusfloker i lakseelva
- En gang snakket jeg med en klient på telefon da jeg fikk en åtte kilos laks på kroken. Jeg måtte til slutt innrømme at jeg stod midt i elva og måtte legge på.
- Jeg står ofte og tenker på jobb når jeg fisker, men det er mye mindre stressbetont enn om jeg sitter på kontoret, sier Jan Arhaug.
Advokaten har vokst opp på Sunnmøre med en bestefar som drev fiskebutikk og en far som ofte tok ham med på fisketur. Jusstudier og etter hvert familie og en hektisk advokathverdag gjorde at fisking ble nedprioritert og nesten gikk i glemmeboka.
- Men så kom tida for å lære egne barn å fiske. Dagens unge er jo ekstremt utålmodige, så jeg fokuserte på enkle grep og teknikker for å få dem til å få fisk. De ble hekta, og jeg ble hekta igjen jeg også, forteller Arhaug.
Faktisk ble han så hekta at han tok det han kaller «en Asbjørnsen og Moe» - i nesten fire år reiste han landet rundt for å snakke med fiskeentusiaster og samle inn de beste fisketipsene.
- Og det var bare laks som var tema. Utgangspunktet mitt var at jeg ville skrive bok om laksefiske «for dummies».
Alt om laks
Prosjektet ballet på seg, og Arhaug forteller om mye fritid, og også en del arbeidstid, som gikk med til lakseturene. Kveldstimene gikk ofte til lesing av en blanding av rettsdokumenter og forskningsrapporter om laks.
- Det ble vel den mest omfattende boka om laks noensinne, ler han.
- Jeg kan alt om laksens fargesyn, hørsel, luktesans – alle detaljene. Hvis det hadde gått an å ta en doktorgrad i laksefiske hadde jeg nok kvalifisert for den.
Selv om han elsker å fordype seg i alle detaljene er det likevel avbrekket fra hverdagen og roen som er det viktigste for Arhaug når han er på fisketur.
- Det er noe med at det er det helt motsatte av hva jeg vanligvis gjør. Da jeg tok opp fisking igjen trodde jeg at jeg ikke ville ha tålmodighet på grunn av den hektiske jobben, men så viste det seg at det å stå i elva i seks timer uten at det skjer en dritt var helt fantastisk.
- En slags meditasjon, sier han.
Tenker jobb i elva
Selv om han kaller fiskingen for meditasjon og en pause fra advokathverdagen, innrømmer Arhuag at han ofte tenker på jobb, også når han fisker.
- Men det blir på en annen måte. Jeg er jo ute i naturen, og ikke foran en skjerm på kontoret. Jeg tenker i alle fall på en friere måte, og låser ikke tankene like mye.
Skal fisking eller annen aktivitet ute i naturen gi deg den etterlengtede roen har Arhaug et tips: skru telefonen på lydløs, eller la den bli igjen hjemme.
- I utgangspunktet synes jeg det ser litt teit ut å snakke i telefonen når du står og fisker sier han.
- Men jeg har også syndet, altså. En gang snakket jeg med en klient på telefon da jeg plutselig fikk en åtte kilos laks på kroken. Jeg måtte til slutt innrømme at jeg stod midt i en elv og måtte legge på. Heldigvis tok klienten det fint.
Ledige stillinger:
Rapport: Enkelte påtalejurister har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø
Gransking av varsel fra politijuristene fastslår at det ikke er grunnlag for kritikk mot politimester.
Vil tydeliggjøre påtalejuristens rolle i politiet
Kan redusere «slitasje som uklar rolle- og ansvarsfordeling kan medføre», sier Justisdepartementet.
Tenker du på noe nytt? Dette er mulighetene for utdanningspermisjon
I en litt bortgjemt bestemmelse i arbeidsmiljøloven er retten til utdanningspermisjon regulert.
Statsadvokat blir Svalbards første sysselmester
Førstestatsadvokat Lars Fause blir ny sysselmann på Svalbard - fra juli endres stillingstittelen til sysselmester.
Én fjerdedel av kommunene sliter med å få tak i høyt utdannede fagfolk
Jurister blant kompetansen kommunene sliter med å rekruttere. Konkurransedyktig lønn kan løse utfordringene, sier Akademikerne.
«Likt arbeid – ulik lønn: Kvinnelige jurister tjener bare 84,2 prosent av mannlige juristers lønn»
Det viser Juristforbundets lønnsstatistikk. Selv om kvinner leverer det samme som menn i arbeidslivet. Og de når i langt mindre grad opp til toppstillingene. Økt likestilling er et samfunnsansvar, det er vårt felles ansvar, et ansvar for deg og meg, skriver Sverre Bromander.
Opprop mot flere jusutdanninger: - Kvantitet, fremfor kvalitet er sjelden en god løsning
- At en spesialisert mastergrad skal likestilles med og gi de samme rettighetene, som dagens master i rettsvitenskap er svært kritikkverdig, heter det i et opprop startet av en jusstudent som over 1400 har signert.
Akademikerne med medlemsvekst i koronaåret
– Koronakrisen har vist hvor viktig fagforeningene og gode tillitsvalgte er for å sikre trygghet i usikre tider.
Skal se på lønnssystemet for ledere i staten
Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på alle sidene av lederlønnssystemet i staten.
«Domspremissene og domsslutningene i straffedommer er ofte for lange og for detaljrike»
Dette er en utvikling som har forsterket seg etter at den nye straffeloven trådte i kraft, skriver statsadvokat Stein Vale.
Behov for flere jurister i kontrollen av de hemmelige tjenestene
EOS-utvalget varsler om behov for å øke den juridiske kapasiteten i sekretariatet.
– Dei som skriv og nyttar nynorsk skal føle seg heime ved fakultetet
Kan ikkje vere samd i at fakultetet har eit haldningsproblem knytt til juss på nynorsk.