Løser jusfloker i lakseelva
- En gang snakket jeg med en klient på telefon da jeg fikk en åtte kilos laks på kroken. Jeg måtte til slutt innrømme at jeg stod midt i elva og måtte legge på.
- Jeg står ofte og tenker på jobb når jeg fisker, men det er mye mindre stressbetont enn om jeg sitter på kontoret, sier Jan Arhaug.
Advokaten har vokst opp på Sunnmøre med en bestefar som drev fiskebutikk og en far som ofte tok ham med på fisketur. Jusstudier og etter hvert familie og en hektisk advokathverdag gjorde at fisking ble nedprioritert og nesten gikk i glemmeboka.
- Men så kom tida for å lære egne barn å fiske. Dagens unge er jo ekstremt utålmodige, så jeg fokuserte på enkle grep og teknikker for å få dem til å få fisk. De ble hekta, og jeg ble hekta igjen jeg også, forteller Arhaug.
- Prøv gjerne å fange en stor og blank juni-laks, men ikke brenn av alt kruttet for tidlig. De første laksene går opp i mai/juni, men det er først etter sankthans den store oppgangen kommer. Spar noen fridager til etter rettsferien. I midten av august kommer 100 ganger flere laks enn i midten av mai.
- Ta hensyn til vannføringen. Mye laks står gjerne utenfor munningen og venter på mye ferskvann som signal om at det er trygt å svømme opp i elven. Når det regner og en sommerflom bringer ferskvann ut i havet går mange laks opp samtidig og gir klondyke-stemning i elven.
- Gjør deg kjent i elven. Snakk med lokale erfarne fiskere. De kan gi råd om utstyrsvalg, vet hvor laksen stiller seg opp og hvilken teknikk som virker best akkurat der.
- Ikke gro fast på et sted og en fiskemetode. Fisk variert så øker du sjansene.
- Når laksen biter; hold hodet kaldt og snøret stramt. Det er dette øyeblikket du har ventet på. Vis laksen hvem som er sjefen samtidig som du er tålmodig og respekterer laksens krefter.
Jan Arhaug
Faktisk ble han så hekta at han tok det han kaller «en Asbjørnsen og Moe» - i nesten fire år reiste han landet rundt for å snakke med fiskeentusiaster og samle inn de beste fisketipsene.
- Og det var bare laks som var tema. Utgangspunktet mitt var at jeg ville skrive bok om laksefiske «for dummies».
Alt om laks
Prosjektet ballet på seg, og Arhaug forteller om mye fritid, og også en del arbeidstid, som gikk med til lakseturene. Kveldstimene gikk ofte til lesing av en blanding av rettsdokumenter og forskningsrapporter om laks.
- Det ble vel den mest omfattende boka om laks noensinne, ler han.
- Jeg kan alt om laksens fargesyn, hørsel, luktesans – alle detaljene. Hvis det hadde gått an å ta en doktorgrad i laksefiske hadde jeg nok kvalifisert for den.
Selv om han elsker å fordype seg i alle detaljene er det likevel avbrekket fra hverdagen og roen som er det viktigste for Arhaug når han er på fisketur.
- Det er noe med at det er det helt motsatte av hva jeg vanligvis gjør. Da jeg tok opp fisking igjen trodde jeg at jeg ikke ville ha tålmodighet på grunn av den hektiske jobben, men så viste det seg at det å stå i elva i seks timer uten at det skjer en dritt var helt fantastisk.
- En slags meditasjon, sier han.
Tenker jobb i elva
Selv om han kaller fiskingen for meditasjon og en pause fra advokathverdagen, innrømmer Arhuag at han ofte tenker på jobb, også når han fisker.
- Men det blir på en annen måte. Jeg er jo ute i naturen, og ikke foran en skjerm på kontoret. Jeg tenker i alle fall på en friere måte, og låser ikke tankene like mye.
Skal fisking eller annen aktivitet ute i naturen gi deg den etterlengtede roen har Arhaug et tips: skru telefonen på lydløs, eller la den bli igjen hjemme.
- I utgangspunktet synes jeg det ser litt teit ut å snakke i telefonen når du står og fisker sier han.
- Men jeg har også syndet, altså. En gang snakket jeg med en klient på telefon da jeg plutselig fikk en åtte kilos laks på kroken. Jeg måtte til slutt innrømme at jeg stod midt i en elv og måtte legge på. Heldigvis tok klienten det fint.