

Vil gjøre Juristforbundet mer synlig blant jusstudentene
Juristforbundet inngår samarbeidsavtale med ELSA Norge.
- Det er viktig å vise studentene hva vi faktisk kan tilby, sier Sofie Rosvoll.
Hun er leder for Juristforbundets studentseksjon og forrige uke signerte hun sammen med generalsekretær Magne Skram Hegerberg en samarbeidsavtale med ELSA Norge.
- Avtalen legger grunnlaget for et godt samarbeid og vil gjøre Juristforbundet mer synlig for studentene. ELSA vil kunne gi oss god drahjelp på fakultene hvor vi ikke er like synlige, sier Rosvoll.
Konkurranser og arrangementer
ELSA er verdens største uavhengige og internasjonale organisasjon for jusstudenter, og ELSA Norge er organisert i ELSA Oslo, ELSA Bergen og ELSA Tromsø. Organisasjonen arrangerer blant annet årlige prosedyrekonkurranser og årlige forhandlingskonkurranser.
Stian Naas Reitan, president i ELSA Norge, sier de ser frem til å samarbeide med forbundet.
- Jeg tror vi kan få til mye bra sammen. Gjennom samarbeidsavtalen forplikter vi oss til å synliggjøre Juristforbundet på ulike arrangementer, men jeg tenker også at avtalen er et godt grunnlag for videre samarbeid. Kanskje kan vi arrangere konkuranser og andre arrangementer sammen, sier han.
Reitan sitter som president i ELSA frem til august, da Eirik Myrnes overtar.

Internasjonal forhandling
Da den nasjonale finalen i forhandlingskonkurransen for jusstudenter gikk av stabelen tidligere i år var det Tromsølaget, Amalie Horne og Hanna Sagen, som gikk av med seieren.
Juristforbundet sender vinnerlaget til den internasjonale finalen i Tokyo med forhandlingsekspertise fra Juristforbundet.
– Konkurransen er en lærende konkurranse hvor de konkurrerende lagene får tilbakemeldinger fra et dommerpanel av forhandlingseksperter fra hele verden. Forhandlingstemaet er internasjonale transaksjoner hvor det å finne gode løsninger for egen klient er det sentrale, sa Michael Rummelhoff i Juristforbundet i april.
Ledige stillinger:
– Legal Tech-startups representerer i en del tilfeller en opposisjonsbølge
Bak mange av oppstartsbedriftene innen Legal Tech ligger en rettferdighetstanke, og ofte er det advokater som hopper ut av bransjen etter noen år og samarbeider med teknologer, forteller forsker som har studert digitalisering i advokatbransjen og oppstartsbedrifter innen Legal Tech.
Over 150 ansatte og innsatte koronasmittet i fengsler og i friomsorgen
Siden pandemien brøt ut har nå i alt 152 ansatte og innsatte blitt smittet av covid-19 her i landet. Smitten har økt særlig mye bak murene siden oktober i fjor.
En av tre politijurister vurderer å slutte
En undersøkelse blant politijurister viser at 33 prosent vurderer å slutte i stillingen.
Riksadvokaten: – Stort behov for å systematisere og forklare de ulike rettskildene
– Behovet for forskning er nærmest uendelig stort for å få systematisert og forklart de ulike rettskildene, sier riksadvokat Jørn S. Maurud. Han sier det opp gjennom årene er produsert et regelmylder på dette området.
Nytt studie skal gi økt kompetanse i å ramme kriminelle økonomisk
Det er ekstremt viktig å ta verdier ut av den kriminelle sfæren, men inndragningstallene i Norge er for lave, sier fagansvarlig for nytt studie – og oppfordrer flere påtalejurister til å delta.
Pengene fra Rettssikkerhetsprisen går til journalistikk
Prispengene på 100 000 kroner går til stipender for journalister som vil skrive om rettssikkerhet og demokrati.
Korona og smittevernlov gir nye problemstillinger
Helserett har de siste årene blitt stadig mer populært blant jusstudentene, og i takt med digitaliseringen øker antallet juridiske problemstillinger innenfor helsesektoren. Det siste året har koronapandemien vist oss hvor viktig helserett er for oss alle, mener jusforsker Anne Kjersti Befring.
– Informasjon om Nobel og prisens idé blir møtt med mangel på interesse eller direkte fiendtlighet
Jeg har prøvd å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å få en diskusjon om Nobels formål og sikre at forvaltningen følger opp intensjonen med Nobels testament, skriver Fredrik S. Heffermehl, leder av Nobel Peace Prize Watch og redaktør av nobelwill.org
Analyse av 830 sivilsaker i Høyesterett gir mulighet for å forutsi domsresultat
Etter å ha gått gjennom 830 sivile saker i Høyesterett i en periode på mer enn 50 år satt forskerne igjen med et resultat som, til en viss grad, og under gitte forutsetninger, gjør det mulig å predikere domsutfallet i landets øverste domstol.
– Jussens uklarhet kan innebære ulikebehandling av psykisk syke lovbrytere
Professor Linda Gröning får penger fra Forskningsrådet til prosjekt om hvordan psykoser og psykiske lidelser fraskriver eller ikke fraskriver personer straffeansvar.
- Vil finne ut om minoriteter diskrimineres på jusstudiet
Nasjida Noorestany er ny leder for jusstudentene.
«Juridisk forskning er en investering i rettssikkerhet»
For å bygge kunnskap, trenger vi forskning. Det er derfor all grunn til å lytte når de juridiske fakultetene over lengre tid har påpekt manglende interesse for og satsning på juridisk forskning, skriver Katrine Bratteberg.
Forskere med appetitt på havrett
I løpet av få år har Norsk senter for havrett ved UiT opparbeidet internasjonal anerkjennelse og satser friskt på en stadig bredere rettsvitenskapelig forskning innen ulike områder av havretten.
Varslet full oppmøtestopp i retten for politijurister i nedstengte kommuner
Hovedverneombud varslet på et tidspunkt stans av oppmøte for juristene i domstolene i de berørte områdene.