Juristenes påske­krim: Dicke Dick Dickens, True Detective, OJ og saks­dokumenter

Seks jurister kommer med sine krimanbefalinger. 

Mandag, 15. april 2019 - 7:41

Påske er for mange forbundet med en god bok i sofakroken, og kanskje aller helst en krim. Vi har bedt seks jurister om krimanbefalinger, enten i bokform, serie, film, podcast eller radio. Vi har også spurt hva de selv skal se, lese eller høre på i påsken. 

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

- Jeg leser mindre krim enn tidligere. Gjennomgående synes det som om slik litteratur har utviklet seg i en råere og grovere retning. Det appellerer ikke til meg, hverdager på kontoret med virkelige saker er krevende nok.

- De 10 bøkene om Martin Beck fra ekteparet Sjöwall og Wahlöö tåler fortsatt meget godt dagens lys og anbefales som god påskelektyre. Fornøyelig og treffende beskrives svensk politi, ikke uten paralleller til vårt eget.

- I påsken er planen å lese Mikael Niemis bok “Koke bjørn”  så raskt jeg har avsluttet “Søsterklokkene” av Lars Mytting.

John Christian Elden, advokat:

- Jeg synes det var spennende å høre på podcasten om kongosaken – eksotisk og litt annerledes enn main stream dekningen av denne saken.

- De har også hentet inn mange ukjente kilder og bringer en annerledes historie. 

- I påsken blir det nok litt saksdokumenter – de overgår de fleste tenkte scenarier som forfattere kan finne på.

Katrine Bratteberg - visepresident i Juristforbundet:

- Jeg er nok ikke den ivrigste leseren av krim, og leseerfaringen innen sjangeren er derfor heller liten, men en bok jeg har lest, husker og også kan anbefale er den danske forfatteren Peter Høghs «Frøken Smillas fornemmelse for snø». Boken kom ut i 1992, men jeg tror nok den fortsatt står seg, så for de som ikke allerede har lest denne kan det være et godt tips for.

- Tittelen i seg selv er jo fantastisk flott  og den er også en god indikator på bokens form og innhold. Smilla Jespersen, utdannet glasiolog,  slår seg ikke til ro med politiets forklaring på hvorfor gutten Esajas faller ned fra et snødekket tak. Handlingen, som drives frem av Smillas fornemmelse av at det er noe som  ikke stemmer,  tar oss fra København til Grønland, da både gutten Esajas og Smilla selv har røtter fra der.

- Som ivrig  radiolytter vil jeg også slå et slag for påskekrim på radio, som jo er en flott tradisjon. Jeg kan anbefale Dickie Dick Dickens, morsom krimsatire som kan appellere til både vokse og barn. Ligger tilgjengelig i NRKs arkiver.

- TV-krim i påsken er noe jeg alltid ser frem til og i og med at jeg har stor sans for engelsk krim har  jeg allerede blinket meg ut, og har store forventninger til, nyinnspillingen av Agatha Christies «The ABC murders»  og da med selveste John Malkovich i hovedrollen som Hercule Poirot.

Are Skjold-Frykholm, leder for Politijuristene

- Jeg tenkte å knekke igang med tredje sesong av True Detective som som jeg har spart på til min påskekrim.

- Simpelthen fordi jeg synes de foregående sesongene har vært utrolig gode og skal man tro anmeldere ligger tredje sesong an til å bli seriens beste. Hver sesong er relativt kort og utgjør en egen historie som avsluttes, noe som tiltaler meg og gjør det mulig å se dem helt uavhenign av hverandre.

- Skulle jeg anbefale en påskekrim ville dette derfor være min anbefaling denne påsken.

Kjetil Kolsrud, utdannet jurist og redaktør i Rett24:

Kjetil Kolsrud. Foto: Privat
Kjetil Kolsrud. Foto: Privat

- Jeg leser aldri krimromaner, så jeg er nok ikke i stand til å gi gode råd om akkurat det. Men om jeg likevel skulle anbefalt noe, så måtte det kanskje være Sandemoses gamle klassiker «En flyktning krysser sitt spor». I TV-kategorien synes jeg «OJ - Made In America» var veldig god.

- Jeg har et sort hull jeg tenkte jeg skulle tette, jeg er nemlig kanskje den eneste i landet som ikke har lest Per Pettersons «Ut å stjæle hester». Uten at det er noen grunn til det, det bare ble sånn.

- Nå fikk jeg dessuten plutselig lyst til å lese Flyktningen til Sandemose om igjen. Veldig mange år siden sist. Dessuten har jeg en litt morsom populærvitenskapelig bok om astrofysikk jeg kjøpte i vinter, som jeg tenkte kjøre gjennom. Og så skal jeg helt sikkert se noen middelmådige TV-serier! Det hører med.

Curt A. Lier - advokat, Barneadvokatene

- I påsken vil jeg underholdes. Jeg vil derfor anbefale et par gode krimserier på TV og et par spennende krimforfattere.

Påskekrim på TV:

1) Cardinal på C More. Spennende og god, med bra skuespillere.

2) Ozark på Netflix. Ikke akkurat klassisk påskekrim, men veldig bra.

Hva angår bøker, så vil jeg anbefale to forfattere, som ikke er så kjent i Norge.

1) Joseph Finder. Han skriver godt og spennende, men veldig amerikansk.

2) Min favoritt historiske kriminalroman er «Et skilt ved korsveien» av Ian Pears. En utrolig bra bok, som jeg har lest flere ganger. Han har også skrevet en bok som heter «Scipios drøm». Dette er ikke krim, men en utrolig bra liten roman.

- Selv har jeg begynt å lese Anheim serien. Har akkurat begynt på bok nummer to. Helt grei underholdning. 

- Når det gjelder TV serier, så tror jeg en ny sesong med krimserien «Bosch», starter hvert øyeblikk. Den kan også anbefales.

 

Ledige stillinger:

LOGO Arbeids- og sos dep
Arbeids- og sosialdepartementet
Søknadsfrist: 
17.10.2019
LOGO Stavanger kommune
Stavanger kommune
Søknadsfrist: 
20.10.2019
LOGO Høgskolen i Molde
Høgskolen i Molde
Søknadsfrist: 
20.10.2019
LOGO Politiet
Politiets Fellestjenester (PFT)
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO Gjenopptakelseskommisjonen
Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO Landbruksdirektoratet
Landbruksdirektoratet, Alta
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO NVE
NVE Energimarkedsrett, Reguleringsmyndighet for energi
Søknadsfrist: 
24.10.2019
LOGO NVE
NVE Seksjon for juridisk rådgivning
Søknadsfrist: 
24.10.2019
LOGO Høgsterett
Noregs Høgsterett
Søknadsfrist: 
30.10.2019
LOGO Fylkesmannen i Innlandet
Fylkesmannen i Innlandet
Søknadsfrist: 
31.10.2019
LOGO Høgskolen i Molde
Høgskolen i Molde
Søknadsfrist: 
20.11.2019