Kan lytte når du bruker smart­høytaleren

Amazon kan lytte når kundene bruker stemmeaktiverte høytalere.

Foto: iStock
Foto: iStock

Amazon har ansatte som arbeider med å lytte gjennom, skrive ut og kommentere opptak som gjøres med stemmetjenesten Alexa, skriver Bloomberg.

Data fra stemmeopptakene brukes for å forbedre brukeropplevelsen og tjenestene. Amazon sier at de kun bruker et svært lite antall opptak og at det er strenge regler knyttet til det.

Bloomberg skriver at ansatte som jobber med dette kan høre gjennom tusen lydklipp på en vakt. 

Menneskelige ører lytter på noen av stemmene for å forbedre stemmegjenkjenning, hvordan ord uttales, gjenkjenne språkforskjeller osv. Det er med andre ord en manuell og menneskelig komponent med når algoritmene skal forbedres og utvikles.

Ifølge Bloomberg skal det også ha blitt lyttet til det de ansatte har oppfattet som seksuelt overgrep, folk som synger på badet og folk som roper på hjelp.

Teamene som jobber med dette er stasjonert over hele verden - både i Costa Rica, India og Romania, ifølge Bloomberg, som har snakket med syv tidligere ansatte.

– Du tenker ikke nødvendigvis på at et annet menneske lytter til det du forteller smart-høytaleren i ditt eget private hjem. Jeg tror vi er blitt vant til å anta at alle disse apparatene bare utfører maskinlæring helt av seg selv. Men faktum er at det fremdeles er en manuell prosess involvert, sier professor Florian Schaub ved universitetet i Michigan.