Hanne Buch. Foto: Tuva Bønke Grønning
Hanne Buch er jurist og barnebokforfatter. Hun er nettopp ferdig med en triologi for barn mellom fem og ti år. Foto: Tuva Bønke Grønning

Barne- og familiejurist og barnebokforfatter: - At barn skal bli hørt er en av mine hjertesaker

Jurist Hanne Buch i Barne- og familiedepartementet skriver barnebøker på fritiden. 

Fredag, 12. april 2019 - 8:42

- Jeg skrev endel under jusstudiet for moro skyld. Da jeg fikk barn koste jeg meg veldig med å lese høyt for dem, og begynte å interessere meg for barnebøker, forteller Hanne Buch.

Hun er jurist i Barne- og familiedepartementet og er nettopp ferdig med sin barneboktriologi om en fabrikkmann som ønsker å gi alle barn en bestevenn, og produserer «bestevenner på boks» i form av levende dukker som gjør alt eieren ønsker.

Fascinasjonen for billedbøker resulterte i at hun ved siden av jobben hun den gangen hadde i Nærings- og fiskeridepartementet, begynte å skrive på sin første barnebok. Det ble en del kveldsskriving og tilbakemeldinger fra barna før «Bestevenn på boks» var i boks.

Vennskap og forbrukerjuss

I den første boka, “Bestevenn på boks”, møter leseren en jente som har kranglet med bestevennen sin, og som går inn i en leketøysbutikk og kjøper seg en bestevenn på boks. Jenta velger seg en bestevenn som, i likhet med henne selv, elsker å leke med dukker.  

- Veldig mange barn opplever på et eller annet tidspunkt at vennskap kan være vanskelig. Hva om man kunne få seg en bestevenn som alltid er der for deg, og som bare leker med akkurat det du vil? Dette var utgangspunktet for den første boken, sier Buch.

Det viser seg etter hvert at den nye vennen, Dukke-Lise, har en aldri så liten produksjonsfeil. Hun blir mer og mer dominerende, og har et sinnemestringsproblem. Til slutt får jenta nok, og putter Dukke-Lise tilbake i boksen og leverer henne tilbake til butikken.

- Det er naturligvis angrerett på bestevenner på boks også. Litt forbrukerjus må man jo snike inn, sier Buch og ler.

Moralen i boka er at jenta, og leseren, innser at man må akseptere venner som de er, og at gode venner bytter på å bestemme hva man skal leke.

Hanne Buch. Foto: Tuva Bønke Grønning
Hanne Buch jobber i Barne- og Familiedepartementet og har akkurat skrevet ferdig en barneboktrrologi. Den første boken fikk terningkast 6 av May Grethe Lerum i BOK365 og ble omtalt som en av årets beste billedbøker. Figenschou forlag, som utgir bøkene, vil nå forsøke å selge rettighetene til utlandet. En japansk agent har tatt kontakt med forlaget, og forsøker å selge rettighetene til Japan. Illustratøren Camilla Billett har laget illustrasjonene til alle tre bøkene. Foto: Tuva Bønke Grønning

Barne- og familiepolitikk 

Buch forteller at det delvis var arbeidet med barnebøker som fikk henne til å søke jobb i Barne- og familiedepartementet. Der jobber hun nå i avdelingen for familie og oppvekst. 

- Vi har ansvar for politikken som gjelder barn, unge og familier. Det er en utrolig givende jobb, sier hun.

- At barn skal bli hørt, og at barnas beste skal være i fokus, er er en av mine hjertesaker, forteller Buch.

I jobben skriver hun alt fra lovproposisjoner til taler, og hun tror både jobben og jusstudiet har gitt henne en fordel når hun skal skrive for barn.

- Jurister er vant til å formulere seg kort og presist, tilpasse språket etter hvem som er mottakeren, og være tøff i redigeringsprosessen. I tillegg er man vant til å vurdere en problemstilling fra ulike sider og lete etter en løsning, sier hun.

Selv om barnebøker gjerne kan ha en alvorlig brodd, er Buch opptatt av at bøkene hun skriver skal være spennende, morsomme, og litt uforutsigbare. Hennes mål er at både barn og voksne skal bli engasjert og underholdt, og få lyst til å lese mer.

Barnearbeid

I bok to møter vi igjen Dukke-Lise, og får innsikt i hvordan det er å være bestevenn for så å bli «dumpet» og returnert til fabrikken fordi eieren ikke er fornøyd.

- Jeg hadde lyst til å utforske hvordan det er å være en slik levende dukke, som blir «dumpet» og puttet ned i boksen når eieren ikke har lyst til å leke med deg lenger. Hvordan har disse dukkene det, og hva drømmer de om? sier Buch.

De returnerte dukkene må gå i seg selv og lære seg hvordan de skal være en god venn, og historien får en moderne Pinocchio-vri når Dukke-Lise får sitt største ønske oppfylt.

- Denne boken handler om utenforskap, og hvordan dukkene i likhet med oss mennesker, har et sterkt ønske om tilhørighet, og å bli likt og akseptert for den man er. Historien har blitt til et slags moderne Pinocchio eventyr, sier Buch.

I triologiens siste bok, Ønskemaskinen, må de tre dukkene Tøysekoppen, Jåledukken og Superhelten flytte til en strikkefabrikk fordi dukkefabrikken skal bli fiskebollefabrikk. Da Jåledukken påpeker at det er forbudt med barnearbeid, fnyser Betty og sier at dette ikke gjelder for dukker. Da bestemmer dukkene seg for å rømme.

- Det er mye action, spenning og humor i denne boken, og den har heldigvis en lykkelig slutt, røper Buch.

Ledige stillinger:

LOGO Arbeids- og sos dep
Arbeids- og sosialdepartementet
Søknadsfrist: 
17.10.2019
LOGO Stavanger kommune
Stavanger kommune
Søknadsfrist: 
20.10.2019
LOGO Høgskolen i Molde
Høgskolen i Molde
Søknadsfrist: 
20.10.2019
LOGO Politiet
Politiets Fellestjenester (PFT)
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO Gjenopptakelseskommisjonen
Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO Landbruksdirektoratet
Landbruksdirektoratet, Alta
Søknadsfrist: 
21.10.2019
LOGO NVE
NVE Energimarkedsrett, Reguleringsmyndighet for energi
Søknadsfrist: 
24.10.2019
LOGO NVE
NVE Seksjon for juridisk rådgivning
Søknadsfrist: 
24.10.2019
LOGO Høgsterett
Noregs Høgsterett
Søknadsfrist: 
30.10.2019
LOGO Fylkesmannen i Innlandet
Fylkesmannen i Innlandet
Søknadsfrist: 
31.10.2019
LOGO Høgskolen i Molde
Høgskolen i Molde
Søknadsfrist: 
20.11.2019