Rapport: Kvinnelige jurister tjener 180.000 mindre enn menn i samme stilling
- Det kan vi ikke finne oss i, sier leder for Juristforbundets kvinneutvalg, og ber alle tillitsvalgte se på lønnsforskjeller på sin arbeidsplass.
Lønnsforskjellene kommer fram i en rapport som gjelder privat sektor, laget på oppdrag fra Juristforbundet - Privat.
- Jeg hører ofte fra folk i vår bransje at «Vi har jo kommet så langt, vi trenger ikke tenke på likestilling lenger». Jeg skulle selvfølgelig ønske det var sant, men det er fortsatt en lang vei igjen. Jurister og advokater er ikke best i klassen her, egentlig ganske langt i fra, sier Farah Ali.
Ali ble valgt til leder for det nyopprettede kvinneutvalget i Juristforbundet i fjor høst. Lønnsforskjeller, kvinners vilkår på arbeidsplassen og antall kvinner i lederstillinger er noen av tingene Ali vil bruke vervet til å se nærmere på.
- Jurist- og advokatbransjen er en tradisjonell bransje med stort forbedringspotensiale, sier hun.
180.000 mindre i året
Juristforbundet – Privat fikk i høst laget en rapport om verdiskapning av jurister i privat sektor. Den viser blant annet at det er store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, kvinnelige jurister tjener ca 180.000kr mindre enn sine mannlige kollegaer.
- Og da snakker vi i samme stilling, og det er da tatt hensyn til alder, yrkeserfaring og arbeidsoppgaver med samme ansennitet og like forhold ellers. Altså, kvinner får dårligere betalt for akkurat samme jobb. Det kan vi ikke finne oss i, sier hun.
Fri Fagbevegelse har gått gjennom SSBs statistikk over lønnen i over 300 yrker for å se på forskjellene mellom menn og kvinner. For jurister og advokater er kvinnelønnen 85 prosent av en manns lønn, og lønnsforskjellen ligger på 11.060 kroner i måneden.
De peker på at noe av årsaken kan ligge i at flere kvinner jobber deltid, samt at det jobber flere kvinner i det offentlige enn i det private.
Appell til tillitsvalgte
Selv jobber Ali som advokat i arbeidstakerorganisasjonen NITO som advokat, og fungerer i tillegg som nestleder for juridisk seksjon for tiden.
- Mange vil kanskje si at de ikke behandler kvinnelige og mannlige kollegaer ulikt, men skylder på at kvinner og menn slev velger ulikt.
Spesielt etter at kvinner har vært i foreldrepermisjon ser lønnsforskjellene mellom dem og mannlige kollegaer ut til å øke.
- Jeg snakket en gang med en mann som sa han hadde frarådet datteren å studere jus fordi det ville bli vanskelig å kombinere med familieliv, sier Ali, og fortsetter:
- Likestilling i arbeidslivet henger sammen med likestilling på hjemmefronten. Det er ingen hemmelighet at mange mannlige partnere ofte har mindre ansvar på hjemmefronten. Hvis man slipper å hente eller levere barn og gjorde mindre i hjemmet sier det seg jo selv at man har mer arbeidskapasitet og større mulighet til å gjøre karriere eller rykke oppover og bli partner.
Ali vil bruke Kvinnedagen til å oppfordre alle tillitsvalgte jurister å undersøke hvordan lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er på akkurat sin arbeidsplass. Er det forskjeller må det tas opp med ledelsen.
- Det er min appell til de tillitsvalgte. Vi kan snakke om og være enige i at vi ikke vil ha slike forskjeller, men vi er nødt til å gjøre noe konkret for at ting skal skje. Det hjelper ikke med fine og flotte ord, og vi må begynne på grasrota, sier hun.
Flere kvinner på studiet
På jusstudiet har det de siste årene vært en overvekt av kvinner. I fjor var for eksempel 3259 av de 5225 søkerne på rettsvitenskap ved UiO kvinner. 1966 var menn.
Farah Ali påpeker at selv om det fortsatt er flest mannlige jurister ute i arbeidslivet, vil dette jevne seg ut på sikt ettersom flere kvinner studerer jus.
- Men jeg har ikke tålmodighet til å vente og se og og “satse” på at det går seg til. Vi må ta tak i problemene, sier hun.
Når utvalget er ordentlig på plass ønsker Ali å komme igang med en kartlegging av kvinnelige ledere og toppledere i det offentlige.
- Vi vet at det er færre kvinnelige partnere, men hvordan er det i det offentlige? Det er absolutt ikke mangel på kompetente kvinner i jusen, sier hun.
Få kvinnelige partnere
Også Katrine Bratteberg, visepresident i Juristforbundet, trekker frem at kvinner er i flertall på studiet og blant advokatfullmektigene, men at de sjelden når partnernivå i advokatfirmaene.
- I advokatbransjen er kvinneandelen på partnernivå i underkant av 20 prosent, påpeker Bratteberg.
- På Kvinnedagen vil jeg oppfordre alle kvinner og menn til å hegne om og fremme likestilling, enten du gjør det som forelder, kjæreste, partner, søsken, kollega, tillitsvalgt, leder eller politiker, sier hun.
Hun peker på en undersøkelse fra Amnesty som i fjor viste at kvinner hetses bort fra samfunnsdebatten.
- Dette er et alvorlig demokratisk problem. Når vi i dag markerer den internasjonale Kvinnedagen, er det viktig å ha med seg at kvinner, og menn, har måttet kjempe for kvinners rettigheter og vern mot diskriminering og undertrykkelse. Historien viser at likestilling ikke kommer av seg selv. Den krever dessverre et kontinuerlig arbeid.
Ledige stillinger:
Dette betyr den nye advokatloven for jurister og advokater
Med den nye advokatloven får jurister, advokater, det rettssøkende publikum og andre aktører i rettslivet for første gang en samlet og enhetlig regulering av advokaters og juristers virksomhet, skriver Ragnhild Bø Raugland og Iselin Øverbø.
Jurister ønsker å lære mer om beslutningspsykologi
– Det er ingen yrkesgruppe jeg har snakket mer for enn jurister, sier psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg. I en undersøkelse han gjorde blant landets dommere svarte 98 prosent at de var enige i at psykologisk forskning hadde noe å tilføre beslutningsprosessene i norske domstoler.
Podkastjournalist og jusstudent: Assosierte jussen med «pappagutter og perleøredobber» – frem til hun selv fikk behov for fri rettshjelp
Å hjelpe andre mennesker stod sentralt da Marianne Reinertsen som 19-åring skulle velge studier.
Her kan det bli streik til uken
Akademikerne varsler streikeuttak i en rekke virksomheter i stat og kommune dersom det ikke blir enighet i meklingen i lønnsoppgjøret.
Når arbeidsgiver lyver og NAV tror på dem
Det bør ikke ilegges forlenget ventetid på dagpenger med mindre arbeidsgiver klart dokumenterer at arbeidstaker selv kan bebreides for oppsigelsen eller avskjeden, skriver Bendik Rasmussen Skarpenes i Jussformidlingen.
Debatt: Skyldig til det motsatte er bevist
Selv om kriminalomsorgen kommer frem til at den innsatte ikke var skyld i det hen var mistenkt for, får hen ikke etterbetalt penger for å kompensere for den reduserte utbetalingen. Den innsatte pådras dermed økonomiske konsekvenser, selv om det konkluderes med at hen ikke er skyldig, skriver Lise Valen-Sendstad.
Kurser jurister i ledelse – Det er mye å hente på å bygge opp en god tilbakemeldingskultur
Ledere har mye å hente på å forberede seg på hvordan de ønsker å reagere både når de får og skal gi kritikk. Mange er ikke klar over viktigheten av å bygge opp en positiv feedbackkultur, mener psykologene Torbjørn Buer og Guro Øiestad.
Arbeidslivsjuristene med nytt styre og planer om faglige og sosiale aktiviteter
Et nytt styre i Arbeidslivsjuristene i Juristforbundet hadde sitt første møte denne uken.
Advokatgründere forebygger konflikter i selskapet med «parterapi»
De to advokatgründerne kjente hverandre godt før de startet opp firmaet i fjor høst. Planen om å starte et eget og annerledes advokatfirma skjøt fart etter en selvransakende prat over en utepils. Hver tredje måned går de i parterapi for å forebygge konflikter i selskapet.
Advokat René Stub-Christiansen flyttet inn på permanent hjemmekontor under pandemien
Rekordmange flytter ut av hovedstaden, og i Oslo og omegn har 69 prosent mulighet til å gjennomføre hele eller deler av jobben sin hjemmefra. Vi tok en prat med to jurister som har gjort varige endringer i bo- og arbeidssituasjon under pandemien.
Digitalisering av rettshjelp: Testet ut app for barn og unge
Rettssenteret testet ut prototype på det som skal bli en digital rettshjelpskanal under arrangementer i Oslo og Tromsø.
Personalsaker – hvorfor blir de ofte mer krevende enn arbeidsgiver forventer?
Etter å ha vært involvert med personalsaker i ca 20, år, har jeg erfart at disse sakene ofte blir mer krevende enn arbeidsgiver forventer, skriver advokat Curt A. Lier.