San Fransisco. Foto: Pixabay

Har slettet over 8000 cannabis-dommer ved hjelp av algoritmer

Påtalemyndigheten i California startet prosjekt med teknologiselskap etter at cannabis ble legalisert i fjor. 

Onsdag, 6. mars 2019 - 9:32

For litt over et år siden ble cannabis til privat bruk legalisert i California. Den første tiden etter legaliseringen stod det lange køer utenfor utsalgsstedene som tidligere bare kunne selge cannabis til personer med resept fra lege. 

Å ha en dom for cannabis-bruk hengende over seg har for mange ført til problemer med å skaffe seg både bolig og jobb, og myndighetene ønsket derfor å se hva de kunne gjøre med tidligere dommer. 

San Fransisco District Attorney’s office (SFDA) gikk derfor sammen med teknologigruppa Code For America i et pilotprosjekt som sikter mot å få slettet rundt 250.000 dommer ved bruk av algoritmer. 

Forrige uke opplyste de at over 8000 dommer nå er identifisert og slettet. 

Ikke kompleks algoritme

75 prosent av innbyggerne i California stemte for å legalisere cannabis, og fra 1. januar 2018 har det vært lov å kjøpe eller være i besittelse av opptil 28 gram marihuana. Det er også lov å dyrke inntil seks plater for personlig bruk.

Algoritmene Code For America har laget søker gjennom dommer tilbake til 1975. Prosjektet identifiserer alle som er dømt for det som den gang var en narkotikaforbrytelse, mens som etter den nye loven ikke lenger er det.

Dette krever ingen tiltak fra den domfeltes side og krever minimalt med tid og ressurser hos SDFA, skriver artificiallawyer.com

De skriver at algoritmen ikke er spesielt kompleks, men likevel et eksempel på hvordan datakoding kan brukes i juridiske saker i stor skala. 

Først ute

- Dette gjør San Fransisco til det første distriktet i landet som automatiserer prosessen med å slette marihuana-dommer, sier George Gascón, leder for påtalemyndighetene i San Fransisco, til CNN

Målet med prosjektet et å hjelpe de som sliter med for eksempel jobbsøking eller boligjakt på grunn av dommer for bruk eller besittelse av små mengder cannabis. 

- Hvis du er en mor eller far som vil delta i barnas skoleaktiviteter, men blir fortalt at du ikke kan på grunn av en dom som sier at du solgte en liten pose i Tenderloin (nabolag i byen, red.anm.) for ti år siden, så er det disse menneskene vi vil hjelpe, sier Gascon.

Ledige stillinger:

LOGO Oslo kommune
Oslo kommune, Kommuneadvokaten
Søknadsfrist: 
01.03.2020
LOGO Fylkesmannen i Innlandet
Fylkesmannen i Innlandet, Lillehammer
Søknadsfrist: 
05.03.2020
LOGO Den Høyere Påtalemyndighet
Den Høyere Påtalemyndighet, Riksadvokatembetet
Søknadsfrist: 
06.03.2020
LOGO Stjørdal kommune
Stjørdal kommune
Søknadsfrist: 
08.03.2020
LOGO ESA
EFTA Surveillance Authority, Brussels
Søknadsfrist: 
08.03.2020
LOGO EOS Utvalget
Stortingets Kontrollutvalg
Søknadsfrist: 
08.03.2020
OLOGO SLO MET
OsloMet
Søknadsfrist: 
09.03.2020
LOGO Nes kommune
Nes kommune
Søknadsfrist: 
09.03.2020
LOGO Fiskeridir
Fiskeridirektoratet, Bergen
Søknadsfrist: 
09.03.2020